About Me

Sunday, November 15, 2009

Nasihat Sesat

I ni....tergolong dalam category anak derhaka......to my parents. Pasalnya, selagi tak disound oleh adik-adik I yang hint-hint, amma and appa tertanya-tanya anak nombor 2 diorang ni whether masih idup ke idak, barulah I nak capai telepon. Tu pun cakap tak sampai lah 5 minit.

I jugak...sebab takde title kakak & adik derhaka dalam buku bahasa melayu, adalah kakak & adik yang tak hingat kat adik beradik sendiri. From time to time, me and my two sisters, we emailed each other, but that's it. Kalau takde hal-hal nak dibualkan...maka email account I ni boleh dibuat redundant gittew.

But...........I like to think that for the last couple of years, things has changed between me and my siblings and me and my parents. My work now, although I selalu war-war kan kat you all betapa menyampahnya I dengan patient-patient I tu, has taught me the most valuable lesson.

That we.........must love our parents as much as they love us. See, the later is the important bit. I think, kalau parents kita macam puaka, so...apalah gunanya nak disayang sepenuh jiwa raga. But by saying this, it's only applies to makpak yang mendera, merogol anak they all sendiri. My parents (my father) are not perfect. But he loves us (me). And I should and must return his kindness. I forgave the rotan and the slaps. I have forgotten the harsh words. And I must always remember that although badan and kaki berbirat dirotan and hati sakit dimaki, my parents will always be there for me. Unlike some of my patients...yang rata-rata nya, mak pak dah taknak.

That we.......siblings must stick together. Although for my eldest brother the 'stick' word may differ. It can be use in 'STICK up your arse' or 'I am so menyampah that I am happy to beat you up with a STICK'. Cam tu lah.

Since I am far, my two younger sisters has assumed the role of the dependable one, unlike the boys yang kebanyakan nya buat hal sendiri. Sometime I wonder if my other brother still alive, would he be the slightest different. He was the rock and maybe, my youngest brother would have a different attitude. The eldest tu jangan cakaplah....sebab dia yang sulung agaknya takde abang or kakak yang boleh sound dia kau-kau. So all this time he have live to think he has done nothing wrong, so adalah agak lambat nak melentur buluh yang dah keras macam kayu cengal.

So, recently my sisters ngadu kat I, pasal our 2 youngest siblings. Dua-dua nya memeningkan kepala my mother, so my mother ni mengadulah kat my sisters, mintak tolong nasihat, ala-ala tough love gittew, Kiah. Perangai my 2 youngest siblings ni jugaklah menjadi tajuk gossip I dengan my sisters, so when I was there recently, my sisters brought this up again and asked if kalau boleh, I pulak yang nasihat. Manalah tahu kot-kot they all nak dengar.

Ye lah. Silap orang betul lah nak mintak aku nasihat ye. I am fully sure that my youngest siblings takde organic mental health or any psychological problems, so idok le aku bercadang nak menggunakan pendekatan ala-ala Fazilah Kamsah. Buat apa? Obviously masalah perangai ni dah lama like lemak tepu, so exercise sikit-sikit ambik masa bertahun jugak nak buang lemak tu. Thinking that my mother and my sisters agaknya dah berbuih mulut cakap or bagi nasihat pesanan mesra and still tak jalan, there is no point using the same technique kan?

Kepada my brother yang bercita-cita nak jadi Kimi Raikonnen tu but dah dua tiga kali jugak masuk sepital patah riuk masih tak serik-serik, ku petirr kan dengan kata-kata, kalau kau mati terus senang. Takyah amma,appa risau-risau and sesusah pi sepital lawat/jaga kau. Why don't you do us all a favour....and drive through the wall and get killed now!!!!!

Kat yang bongsu...pun kena petirrr juga, sampai menangis. Told her the awful truth that masa makpak ada, adik beradik masih oblige nak hambik tahu kan? Tunggulah kalau makpak dah takde, kau apa nak jadi? Terussss......kembali kepangkal jalan dia.

Of course lah kan...aku dapat reputation sebagai akak garang dan berlagak. They might say...ala, mentang-mentang la...

But I told them, say what you like....but you know this is the truth.

Lepas tu, kiranya my sisters report kat I ada perubahan mendadak. And sekarang ni yang tinggal hanyalah si Cicakman tu. I said to my sisters, we can't and shouldn't do anything. Pasalnya in the past, our parents has always done something for him. So dianya tak pernah belajar menghargai apa orang buat untuk dia. We should just watch and ignore. Let him learn the hardest way. One day he'll realise that he's done nothing he can be proud of and that all this time, his saving grace is us and our parents.

Kesimpulannya...I nak bagitau kat my sisters....tak semua orang mau disedarkan. Biarlah dia. Hormat saja lah. Because until dia jatuh terjelepuk, he will always think that he is right.

Trust that I always bagi nasihat sesat kat orang.....hiks!

12 comments:

Anonymous said...

makji, i suka dgn nasihat sesat you ni sbb i pun ada adik bongsu yg perangai dia ala2 'semua org bersalah, aku saje yg betul dlm dunia ni'. semakin dinasihat semakin la kami2 ni kena sembur dgn dia, jadi kesimpulannya kami diamkan aje, biar lah dia dgn dunia dia, esok2 kalau dia susah tau lah dia cari mak apak adik beradik...

yatie

Justiffa said...

Salam makji.. i see a lot of this happening maybe bcos now the ammas & appas manjakan sgt anak2 kot (me included). sometimes the kids need these 'hard knocks' to become more sensible tp amat la susah sebenarnye makji, as parents nak just std by je.

Apapun akak tak pulak rasa ni ajaran sesat lol.. setuju bonar smpai certain point mmg kena guna brutal approach mcm makji tu, pastu kalau xde perubahan gak maka doakan aje la yg terbaik utk dia.. tak dapek lagi dah nak tolong ;)

edelweiss said...

Mak Aji..

aku sukaaa posting nih. Ada kena batang hidung jugak...mujoqlah ur bro masih buleh dibetulkan.

Mine...aduihhhh dah buluhhhhhhhhhh!!!!!!! kita nasihat kita yang salah...

cik jijah said...

couldnt agree more!! i nih sulong mak ji.. memang selalu sakit jiwa dgn adik2.. but demi my parents yang tercinta.. biarlah.. takmo gaduh2 dah.. besor panjang dah.. bior dia sedo sendiri.. tinggi rendah langit tuh..

FairyLilly said...

Mak Aji...
den setuju bona. memang ado org tak mau disedarkan. Cakap elok2 tak nak donga, dah marah pun tak donga, kito nangih2 nasihat dio pun tak nak donga. Lantak diolah. Apo yang ponting kito tak putuih berdoa. Yang kadang goram tu, bilo susah cari kito....marah2 pun kito tak sampai hati. Mungkin tu naik lomak kot.

aking said...

ermmm sgt berguna, yg tinggal keras kepala dlm adik2 mak lah kan si bongsu tuh, ntah hip-hop apa yg menyerang pun tak taw lah...bt we are same in the character kononya aku ni pun abang paling GARANG....

tak caya mak ni garang or garams uols???

farah said...

...kita sama !
anak 2nd... lebih di kenali sbg mak tiri di kalangan adik2....

diorg ni makin dilarang..makin dibuat..
baik kita kasi galakkan...


hah ! ponteng jer skolah..
x yah study... senang x yah bazir duit makpak!
ko dok umah ni jer... jaga umah !

starla said...

Hahah...so true.

Hjh Esah Jolie said...

Yatie, cenggitu lah selalunya kan?

Mekasih kak Justiffa...hehehe

Edelweiss..my younger brother yang boleh lentur..tapi yang sorang lagi tu, semakin tua makin menjadi keras buluh nya..

Sabar na..Cik jijah...

FairyLily..kok dibiar, lomak naik, kok ditogi, kito lak kono. Tapi apa-apa pun, kita musti berani menogo..hehehe.

Aking..mung garang ke? Bila masa?

Farah, a'ah..kena reverse psychology aje senang kan?

Starla..what is true?

OOD said...

phew, nasib baik laaaa kita bukan adik beradik yek?
Puas terbakar nanti kena petir halilintar segala...

starla said...

Hjh...your summarizing bit is so true...it happens in almost all family including mine :D

Moose said...

mak aji,adik laki i yang sorang tu punya perangai sangatlah hazab sekali.nasihat makbapak i memang dah lama dia pekak telinga.i dah banyak sembur,reverse psycho pun tak jalan.agak2nya nak guna teknik ape ye?harus ke i sembur gf dia yang jadi kaki batu api/penghasut itu?