About Me

Sunday, March 15, 2009

Sudikah Kau Berkawan Dengan Ku?

You know in Facebook there's this column 'People You May Know', somewhere on the left hand side the page?

I never took any notice but that day, on the way home using mobile browsing, sahihlah dah takde benda nak ditengok or message/comment untuk dibalas (maklum lah, saya tak glamour) I pun click lah kat 'People You May Know Tool' tu.

Guess who is in 'I May Know' list? Jeng, jeng..jeng.....Pojiah Latip you all! Apparently ada 3 of my friends yang berkawan dengan Pojiah Latip (eh..apsal nama dia lain eh?)...hamboi, takmo introduce pun kat aku ye?

I am dead honoured to have her in my list...(tapi kalau friends lagi lah sokaaaa) but siapalah aku untuk berkawan dengan mieww ittew.

Once upon a time, we were so near but yet so far, in terms of friendship lah... my bestfriend cousin's was once her laki. I think at that time they lived in Kensington Rosary Garden tu. I could have asked to be introduced, but I was far-far away in South Yorkshire nun to be socialising with that lot, lagipun that lot tu lord-lord punya clan, tak tercapai taraf dek kaki ku yang saiz lapan ini (perlukah bagitau???)

But you see, Pojiah Latip is not the only familar one in my 'You May Know' list. Ada jugak yang I kenal-kenal taik anjing, tapi rasa macam tak syok jugaklah nak request friend just because we know majority of people in their circles.

I think I have done that once or maybe twice.Not that I know this person personally but kiranya macam peer pressure lah, semua gang I dah kawan dengan dia.

Little that I know this is the decision I breathe to regret. Some people just can't help getting into the habit of drawing unwanted attention to themselves, and yang bodohnya Facebook ni pulak, war of words, thread thread tak perlu semuanya in view kat kita-kita ni yang hanya menggunakan Facebook for friendly purposes.

I am now seriously thinking about de-junking my friend's list. I have been in touch with plenty-plenty people in my past who very obviously and blissfully unware that kawan they all yang sungguh pendiam/pemalu ghope-ghope nya ada blog page yang boleh masuk ISA, dibawah akta Hasutan.

More so, majority of my family members have started to emerged. Adussss...nak add ke tak nak add? Kalau di add, keluarlah soklan cepu platinum, ek, apasal nama kau cam nama orang putih dah lah ni? Ayoyo kadawale...

I was terkantoi last year, when me and my sister gi jalan-jalan cari makan dan ngabiskan duitku kat Seremban Dua tu. I went to Spidi to look for cerita hantu and bantai beli tak hengat, I had to pay with my keledek card. Ceh, budak amoi tu...mula-mula muka pucat dapat special message from the credit card centre. I tanya dia, you mau pin number ke? Lepas I dah taruk pin number, she insisted that I sign the merchant copy although dah terang-terang cakap no signature required. Takut boss marah katanya...

Bila dah lama kat kaunter pun, my sister yang separa CNN ni pun datanglah jenguk and ask to have a look at my Llyod TSB, jeng-jeng-jeng...kan ke ada nama melayu plus omputih tu!

Nasib baik akak kau lulusan kursus jangka pendek forensic mental health, maka thinking on the feet berjaya ku auta my sister tu. Sajalah cakap...for glamour purposes only, ye lah, I kan ke dok London?

So to you yang in my friendlist, can I please ask for you to refrain calling me what you call me in this blog, saves me the hassle menjawap...siapo Mokji tu?

And to you Pojiah Latip, sudikah kau berkawan dengan kiewww?

8 comments:

[danial][ma] said...

hej! Hjh.Esah...ooohhhh...can i be you fesbuk fren oso...heheheh...happy spring...;-)

Sarip Dol said...

And to you Esah, sudikah kau berkawan dengan Sarip Dol hero Kampung Dusun? If setuju, sekarang juga aku cargas register facebook itu!

captlukman said...

i dah sense lama dah ni, sib baik mak cepat tukar nama uols**tetibe lah kan??** Baiklah akan dituruti perintah mu ittewwwww berkuatkuasa serta merta

Manal said...

Makji, u will always be makji esah to me.... (ayat ampu kah ini??)

Ksian amoi tu baru tau ghope2nya ade
jugak keledek kad kena ask authorization pin number eh?

Honestly speaking, Pojiah prolly CHUFFED knowing this makji dok london. Haross la dia dah kemaruk nak balik sana bershopping2 (ok, unless her 2nd ex kasi nafkah kaw2 punya).

Tijah said...

balik sound la makji...leh layan nasik lomak stedium samo2.

Dr. Hasanah said...

Hajah Esah, kamu cakap macam geng Kiah suka carut yang ada isu berat sepanjang masa. Kamu berdua gi finishing school yang sama ker? Dok buat apa kat UK? Ambil PhD in Psychology ker? Dah dapat nanti mai minta kerja tempat saya la.

Anonymous said...

dokter hasanah,
meh nak tolong jawab bg pihak makji esah.

dia xamik PHD sebab dia rasa xde pekdahnya amik mendalah ni (pepandai je kan)

nombot dua-dia keja kat sana sebagai social worker..keja dengar masalah org..pastu tensen sorang²(haha..betul apa statement tuh)

sekian.
MAJULAH SUKAN UNTUK NEGARA
yang benar,
kipas makji

Anonymous said...

saya sukee kipas makji... kekekekek