About Me

Tuesday, March 17, 2009

Orang Berbudi, Kita Berbahasa...Orang Memerli, Kita Terasa

I exhibited more and more anti social behaviour lately ni. Ehemmm...semenjak-dua menjak ni. I made smart comments on every emails I received from para-para professional yang selalu terasa they all tu macam pandai, just because they have title at the beginning of their name. So opinion kekucing takde kurap macam I ni they all tu buat tak dengar aje.

But you want to know when they will listen? Nantilah, kalau dah ada orang mati, or orang yang termati dek kecuaian system-system tak perlu dalam Social Services ni.

There's always a reason for everything...nasib baik I dulu sekolah tak berapa pandai macam budak TKC tu, kalau tak misti dah jadik para-para professional yang kerjanya hanya mengambil credit orang-orang bawahan cam I ni. Ceh...terasakah kau wahai budak TKC yang ada settee empuk buat tiduran dihari boring kat opis?

But that's work. People are good at dismissing the problem as 'it is just a job, and that's it'. Ye lah...betul lah tu.I pun orang pendatang, walaupun sekarang ni dah entitled nak claim benefit-benefit macam omputih-omputih pemalas kat sini, sometimes we are just left with no other choice but to 'buat aje lah, kau bukannya anak Sultan Brunei yang kerjanya tiap-tiap minggu pergi party berkawan dengan celebrity'.

Some job are bad for soul. My job certainly is. I have got fed up telling myself that this is a noble thing to do.I have become paranoid, over judgemental and most disgustingly, bermulut puaka.

I listened to what people said, how people expressed themselves and how people talked about themselves.

I have overused the skills for work onto skills to socialised.In the end, I tak pandai nak socialise. I hope to overload my listening skills here, but I ended up mengata orang.Not that I am sorry about what I've said but to learn about how shallow/bangang one can be, can mitigate my own self-esteem, not to mention...memanaskan hati.

See, I am now talking about me.

I do sometimes take responsibility for what I have written. But to the extent yang berpada-pada lah.Some blog owner said 'blog I, I punya sukalah I nak tulis apa pun'.

I like to write about people's interesting conversation I heard.Semakin banyak orang tu bercakap, the truth whether dia mature/bangang/bongkak/etc,etc akan terkeluar. I am very self-conscious, biasalah anak nombor dua.

Orang-orang tak berapa pandai ni defence-mechanism they all tu is by making sure that when they express themselves, they made sure they inject small dosage of narcissism.What is obvious is they all tu macam bagus, but underneath semuanya kelabu asap aje.

If you think that I was talking about you, maybe I am. But nasiblah. I pun taktau I cakap pasal siapa. We have got to learn to read what we read with an open mind. Kalau kita baca problem orang, kadang-kadang kita rasa problem tu macam problem kita, mana yang baik kita belajar lah...mana yang tak, biar aje lah.

I was asked to explain...what do I mean by 'Statement Of Arrogance' ?

Sini kau, Cik Julie...bila you argue dengan kengkawan...nak-nak bila your own words is closing into you, ala-ala, kau nak kalah berhujah lah ni...selalunya, sentiment-sentiment arrogance akan berbunyi....

'Okaylah..biarlah, baik I diam dari cakap dengan you'.

Orang yang bercakap macam ni akan rasa they give out message yang dia taknak gaduh panjang-panjang...tapi sebenarnya you all, orang macam nilah yang selfish tak hengat, tak nak kasik you peluang nak tunjukkan kat dia bahawa salahnya dia tu.

p/s Kiah, aku perli kau ni. Silalah terasa hati ye...

5 comments:

captlukman said...

ane skrg dikat itu kampung bangla sini maree..banyak itu bangla ah sibuk tunjuk passport naik kapal ane....bau minyak BIJAN sangat kuat.

p/s: Haks ahaks uhukk

Manal said...

statement kureng arrogance ala2 wanita melayu terakhir: ye la sapa la i kan, i tau la i sapa, u jer la yang pandai segala (pastu buat pouting).

Anonymous said...

i ni kulit tebal cam buah sukun. Part mana yg ko perli ni? (selain dpd forever dengkikan settee empuk aku..aku kan para-boss...)

Budak TKC

Iron Butterfly said...

owh.. kakji.. that is called statement of arrogance. they always managed to make me feel bad when the said that u know. macam i sengaja cari pasal nak argue je.

cis. bedebah mereka semuah.

:) said...

One of those days huh? Hard to keep apart profession and personal sometimes... Normal right?
I found that when I started working I realized that how certain individuals do better at certain task than others, does not matter what their qualifications are like... But frustating if some one as competent should be ignored by their supperiors...