About Me

Tuesday, September 30, 2008

List Of Komplenan

Komplenan Pertama

After a week arriving from LHR, barulah I menjejak kaki ke Paroi Jaya. Punyalah tak patut...kan? Yang lagi tak patutnya...the stay/visit whatever, only lasted less than 24 hours with my kaki yang meronta-ronta nak keluar balik. I made my sister cover my track...kununnya aku nak bershopping raya dengan dia.She had to do the dirty works i.e. menipu amma and appa while I only maintain muka kesian, minta difahami and dikasihani.I arrived very late hoping that appa and amma will be in bed but chewwwah!!! Appa and Amma bombarded my sister's mobile phone with calls all the way from BSD (where my sister lives) Although we stopped for Teh Halia at the motorway R&R, it is not late enough for Amma and Appa to stay up.I supposed both must have missed me...so, sangguplah bersengkang mata.But my Appa told me off straightaway...kecik hati I (hati dia kecik I tak fikir ke?)Ghope-ghope nyerr...I was the last one yang kena sound dengan dia...the rest dah kena pun.When I heard about it, of course lah I feel a bit uneasy...especially for my siblings yang majority nya dah berlaki and beranak.I bagitau my Amma...that the telling off shouldn't have happened...Appa must realised that semua orang dah ada life sendiri...Appa has no control anymore.Amma as always sebagai isteri mithali (yang akan confirm masuk syurga) terus backing Appa...even in not so many words.Amma got no choice...stucked with Appa.I just wish Amma will have a better life.Seeing Amma made me so angry with Appa...but after sessi sessi mengadu dengan F, I baik diam saja.Yes, Appa loves me and all his kids...but Appa is not a nice man to Amma...we all know that.I didn't talk much to Appa...and I think what is very obvious even to Amma is that I am avoiding him.Yes, I feel horrible but my anger just can't hide the way I feel.Once upon a time ago I even planned to write Appa a letter, telling him how I feel but I know,my Amma will bear the brunt of the consequences...plus I tak nak berdosa and kena sumpah oleh Appa.I pray Allah, soften me a bit...I cannot change the situation...and I have to change me.

Komplenan Kedua

My younger brother was buried at TS Cemetery.Something happened last year and I told my mum what I saw when I was there last.Little that I realised that Amma has not been able to visit the kubur for a while since Appa is ill. (Takdelah sakit teruk mana pun...saja je tak nak kena tinggal) Amma was sad but tak tunjuk sangat.Today I visited my Auntie (pun kena sound jugak..pasal dah over a week balik baru pergi visit)Terkeluarlah cerita yang my auntie ni baru je elected jadi Ketua Wanita Parti Cap Biawak tu...and how the area she lives dah menbangun sikit.Previously when I suggested to my Amma to complain/sue the construction company yang telah mem 'violate' kan kubur kat BTS tu, my Amma kata..alaaa..takpelah, kita bersabar lah.See, Amma...bersabar have not do you any good.They violate us we must lawan.I asked Amma to call her ex schoolmate yang juga a daughter to TS (speaking of which, she also is a mother to that Angkasawan)to find out siapalah yang punya angkara melakukan kerja-kerja terkutuk kat atas bukit tu.Amma said...she tak sampai hati nak mengadu kat Aunty Z tu..pasalnya Aunty tu pun baru kematian anak jugak.So bila nak persuade Amma pun tak jalan, I melobi kat my Aunty yang Ketua Wanita Party Biawak ni.Terus dia pun naik angin and promised me that she will find out siapakah yang telah diupah oleh developer ittew.My Aunty kata she will risk to incur the wrath of that area punya Ketua Wanita,but she tak kisah dah.Tu dia..(plus dia kenalah menolong anak sedaranya ni..yang dah mengangkut berbotol-botol krim badan M&S, eh..ni bukan rasuah ye?).

Komplenan Ketiga

I bought my sister a PC.Menurut sumber-sumber yang dipercayai, I can get a good deal kat Low Yat Plaza.Off me and MB's ke Low Yatt. I played the navigator and MB drive the car.Bangganya I masih ingat jalan walaupun hati menyumpah kat Mat-Mat Rempit yang majority nya ada death wish tu.MB is a typical Bukit Bintang Girl.Makcik kan dulu bertahun-tahun jadi PR Director kat hotel area tu.She can tell you with her eyes closed kat mana pusat-pusat pelachhh...mana nak dapat pond...mana area kongsi gelap cina.MB's negotiation skills is superb so I let her bargain while I instructed the PC boy what I want for the unit.In the end, for all the fastest gadget you can asked for, with bagak monitor and a wireless router, I paid only 2K.Balik aje rumah...I realised I have to install all the software.Celaka...dah bayar dua ribu semua kena buat sendiri.I did.Sepanjang malam until I discover that the CPU is without a network card.Pagi-pagi buta I telephone si budak Acai ittew...this people who sells computers, always ingat kita ni bangang tak tau apa kan? They all kata semua ada, you kena buat ini itu.I told him, I have done it and I'm sure the instructions is clear enough that budak 10 tahun pun boleh buat.Then the English Mannerism keluar...okay.This is not good enough, I want to speak to your Manager.Because I paid by card and my card is not local, I told the manager that his shop is violating my rights as a consumer...and kalau dia nak berdolak dalik jugak, I will call Barclays and instruct them to cancel the payment.Hah...you can't trace me, what can you do? I went back to Low Yatt Plaza with muka macam asam papaya...ORDERED my PC to be reformatted and tup-tup, punca nya ialah the Ethernet driver yang dah ter corrupt.Kurang hajar punya kedai..cuba nak tipu I ye? They fixed it and aku dengan tak tanya apa-apa pun terus keluar from their shop.

Komplenan Keempat

MB2 nak tengok orangutan kat Sarawak nun..so we booked our Borneo Holiday for next week.We booked a room at this hotel ditepi pantai/gunung.I urged MB to speak in Sarawakian dialect when make the booking pasalnya, boleh sidak nya merik kamek orang diskaun tek? The hotel organised many local trips so MB enquired some.When I booked online, the trip cost me $80.00...okaylah.Tapi, bila MB berkelakar dengan orang hotel ya, nya madah..oghang luar kamek charge $80, kitak oghang seghawak $40.00 ajak lah. Jahatnya.....just because MB2 orang putih...charge double ye? Tak baik tau...orang putih tu pun sengkek macam I.

Komplenan Seterusnya....bersambung bulan depan.

Selamat Hari Raya.

4 comments:

Lee Novotny said...

Orang tua you..hard habit to break kekdahnya..samalah macam appa mak jua..gitu lah hendaknya.

On the thing abt beli belah barang letrik camtu memang you go gurl lah...ingat semua orang bodoh macam lembu kot - buta PC and malu nak komplen. Tu diah, buku dah bertemu ruas!

Have fun in Sarawak...how we love that place..so serene and pristine....:)

Manal said...

FUYOOOO (dah lama tak guna this word out loud but in your case, i just have to say it out loud)....balik2 coti jer byk stories ok! Awesome. kalah wartawan melodi.

Anonymous said...

seronoknya lah makji kat malaya tu ye...macam2 komplenan gitu hehehee...meriah hidup gitu...

yatie

captlukman said...

kannnnnnnnn jgn nama ku masuk dlm kes complaint tepon n sms org tu time dia sakan beraya kat patoi sana sudah lah.........

hampoon kan aku kerna mengacau u.. enjoy swak..:D