About Me

Wednesday, September 10, 2008

Update

Geez...rasa hati nak bertapa lama-lama.Maklumlah lubang dah pecah. But, is it?

Tu lah, bila orang berblog...kita pun nak ikut ada blog.Glamour ke ada blog sendiri ni? Tak jugak...tak hupdate kang, orang bising.Orang yang bising tu pulak, blog dia sendiri pun..harapkan active masa dia cuti berpantang aje.Sekarang ni memacam alasang nya...in house expat dah lari la...nak masak untuk laki la..(padahal jgn tak tau..masa dok berpoya-poya tak hengat dengan aku that day..tapau dinner plate KFC aje untuk laki dia) kemas ghumah laa...

I don't have the privillege macam orang tu ada in house sperm donor, so nak cuti berpantang tu mungkin takdelah buat masa sekarang ni.But seriously, after my facebook occurence that day, hati I menggelabah sungguh..manalah tau..adik-abang-sepupu spare part I start baca this blog.I ni dah la banyak mengutuk orang...adik sendiri, abang sendiri..sedara sendiri..parents sendiri...mano acik nak lotak muko acik ni?

But then...what you read/have read...jeng..jeng..jeng, may be not necessarily true.Am I really a Paroi Jaya girl? Or am I a girl? For all you know...I might be Razak Baginda, blogging all the way from Sungai Buloh. Or I might be Sultan Johor yang bertangan gatal dek lamanya tak melempang...or, I might be Angelina Jolie yang, while writing this post, dok selak-selak catalogue budak-budak kecik online..who am I going to adopt next?

What I seems to notice is that my virtual personally and my real personality is slightly different.Macam mana lak ni?

I must tell you now that I am the most unfriendly person...if I'm in a good mood I'll smile (walaupun gigi tak chantekkkk) and if I'm in a good mood, I'll be very quiet too.I do not have an interesting personality.

So that is all you need to know.If you think I am similar to your cousin yang tak suka campur orang tu...then maybe I am her.But again, you can't be sure because I can also be someone else.Like..a 2nd wife of mana-mana Datuk, yang sungguhlah kesepian bila Datuk balik rumah bini tua (yang garang lagi kaki control...ahak..dalam kaki control, sompek lak laki akak kawin lain kan?) and menggunakan masa-masa lapang dan sepi bermain internet...ahhhaiiii.

On a more serious note...takziah kepada that ex policeman yang kematian bini and emak..all in the space of few hours.Takut jugak I baca that news.You will never wish that on your worst enemies.

Tapi kita kan manusia biasa.Ada expectation...ada perasaan..ada mood. Sekejap mood baik and sekejap mood kilat sabung menyabung.Nobody want to make enemy, tapi along the way kalau tersakitkan hati, although you cannot be sure and responsible if orang lain pulak yang nak bersakit hati.Kalau tak suka, kena tegur...in the long run it will be good for the relationship.Tapi ramainya yang tak boleh kena tegur and mulalah menyimpan dendam.

I have my fair share of sakit hati dengan orang...honestly, I just can't help it, especially when your sincerity is met with stupidity.Kena hari tak betul, benda yang kecik pun boleh jadi besar.If it is a meaningful relationship, sedih gak hati hilang kawan tapi kalau yang bangsa, tak kawan pun tak rugi..boleh blah lah.Jahat sungguh I ni...

I received this email from this young lady who frequented my blog...(Cik..saya bukan pakar psychology bertauliah tawwww...entah-entah, saya ni pun orang gila baru terlepas section) yang bertanya, how to get over bad feeling.

Apa ke kisah nya? Something that come between you and friends or family, for some reason you feel that the responsibility (for causing it to ruin) is yours and there's nothing much you can do and feel bad about. First, you are in the sound mind to know what you want and what is good for you.More often, when you do feel bad about something, it is likely to be about you than them.Yes, friendship and other relationship is important too, but you are living with your own conscience.Orang nak kecik hati...you nak buat macam mana? I have a friend yang kawin dengan laki yang mak paknya tak suka. Dah kahwin 10 tahun pun, masih tak suka gak dengan lakinya tu.You takleh paksa makpak you suka kat laki you.Yes, you feel bad..but why feeling bad over thing you have no control of?

By saying this, avoiding bad feeling pun tak guna juga.You can't get over and you can't avoid.Talk to your friend, break the ice.Your friendship is strong enough for all this feeling to get in the way.Your friend pun kenalah ingat, bukan hati dia sorang aje yang terluka.Hati you pun dia kena jaga juga.

Tapi kan..kalaulah kawan you tu memang cap ayam brengsek, self centred cow...dah dipujuk, dicakap baik-baik pun masih lagi nak menunjuk perasaan...dah lah.Takyah kawan dengan dia lagi.Kawan bukan sekuntum.Meh kawan dengan I.

Sekian.

10 comments:

Anonymous said...

kalau benda2 yang melibatkan perasaan ni mmg payah kan makji...bagus gak ajak dia kawan dgn makji, tapi kan makji camana pulak kalau dia nanti memendam perasaan berkawan dgn makji yg kejap2 mood ok, dan kejap lagi mood tak ok dan tak nak senyum kat dia? ha camano tu dagho? hahahahaaa...

yatie

Aina@Azila said...

Yer laa Mak ji, I pun kekadang wonder, you ni dok kat mana sebenarnya. Kata you dok kat UK, tapi tahu hal ehwal kat Malaysia mengalahkan I yg jasad jer kat Malaysia, tapi tak tau apa yg berlaku kat Malaysia kannn.

Entah entah you ni wife Razak Baginda, tak pun you ni, Altantuya.... Altantuya sebenarnya tak mati, tapi sebaliknya melarikan diri ker UK, menyamar jadi laa Makji Esah kannn....** sambil tangan garu kepala....banyak spekulasi...jeng jeng... kena masuk Edisi Siasat nih.

Manal said...

Eh eh, sessi "Who am I" kisahnya....

Makji, I couldnt care less who exactly u are, yang penting makji layaaaannnnn gak kitorg the loyal readers ni kan...mcm2 kita belajar from each other. And the rest, as the english would love to say, is history (termasukla sejarah dunia, tamadun islam, historical background, HiStories, etc).

YG sakit hati tu, kasi dia pantun kalau ada jarum yang patah. Pastu kalau patah gak, makji ada.

Cepul Pilah Juasseh said...

ahahah Mak Aji....adopun cito Mak Aji ni buek menghorukkan suasono.. . Eden kotawo bilo baco cito aina,, dok kek UK tapi tau lak apo yg tejadi kek kampung...Internet Maklumat dihujung jari kan...Apopun eden rindu bilo tak baco cito Mak Aji..eden tertunggu2 cito macam tunggu buah durian nak gugur atau tunggu bilo agak eh.. nak buko puaso..Apo pun ..salam rindu dari Den kek Pilah ni.. From Pilah with love hehehehe

Hjh Esah Jolie said...

Yatie mak dagho...yang itu, dio kono lah tahan...tak kan den nak menyeringai duopuluhompek jam kan? Ado yo maso eh kito ni mood cam omak lombu..masammmm yo.Kalau sobab itu lah dio pun nak memondam pasaan eh, tak dapek lah acik ni nak menolong do...hehehe

Siasat Aina..jgn tak siasat...

Manal, kalau kes kawan puaka like that, the pantun should read, kalau ada jarum yang patah..cucuk kan saja kat mata nya...biar dia rasa.Pueh ati den!!!

Hey oghang juasseh (kek tompek buek roti tu ko?) Kito ni kalau nak tau ceghito, konolah baco sokabar yo tak? Tak do oghang nak datang umah boghi tau do.Badan biarlah kek tompek lain..(bukan kek kubur) tapi hati masih yo nak tau ceghito dalam neghagho...

Ekau menunggu dian? Musim dian ko? Eden oghang putih..tak makan dian, buek paneh poghut yo. Tu dia, statement bongkak...

kay_leeda said...

Esah,

Sodap bonar la pulak cito kau mlm ni ha. Sampai lupo la nak makan biskut azan colup lam air kupi. Plus ado oghang josseh, anak sapo tu gak eh? Malam tadi poi tak semayang tograweh kek masjid josseh tu. Ko dah main mocun kek topi jalan bosa tu?

Anyhow, bab-bab hati kawan and nak menjaga hati ni very sensitive one ler. Apa kata orang tu, bak tarik benang dalam tepung. Benang jangan putus, tepung jangan tumpah. Gosh, is this making any sense at all?
Yang important nyer, sama-sama jaga hati each other. Once terjadi incident "outch...hati ku terguris" payah and parah dibuat nyer.

Osah terror eh kau speaking German (aka loghat noghori) Esah. Lamo dah tak nongar pekataan "menyeringai" tu. Bravo...ihup oghang Pilah.


~Kay~
yang proud to be from Josseh

lililin said...

memang payah especially bila jenis manusia yg pk asik dia jer betul, orang sume nak kena cater to her emotional needs, org sume nak kena terima dia seadanya TAPI DIA????

buat menyemak dunia aku jer lah.

payahhhhhh payahhhhhhh!

Hjh Esah Jolie said...

Kay..
Den bukan oghang Pilah..den oghang Kodah...

captlukman said...

So sapakah Hjh Esah yangsebenarnya?? Adakah dia cam bayang2 sutinah??**ops**...mka taw sapa itteewww hjh esahhhh hehehe.

wah mesing skeaping nogori ni, eden pun nak blajarjugak lah**matilah bunyi burukkannn kalau aku try cakap** hehehe:D

Anonymous said...

Makji,

Paroi Jaya tu dokek ko dengan Jiboi?


Rgds,

KNA