About Me

Sunday, September 14, 2008

Of Puasa

I sempat posa 3 hari aje, and on the verge of the day 4, nak makan sahur dah ni, and terus nampak signal.Hish....but I completed the day dengan tak makan minum hapa pun, technically macam puasa tapi tak puasa.

Bila I tak puasa, yang gumbira ya amat mistilah si Tua ittew. Tapi tiba-tiba pulak dia tanya, kenapa I tak puasa? I cakaplah kat dia, orang pompuan, kalau masa ituitu, tak boleh puasa. I really hope the conversation finish at that.Terus si Tua tanya lagi...kenapa pulak? I pun jawab lah apa yang I tau.

Kesudahnya, benda yang kecik camtu, teruslah leading to percakaran mulut yang besar. Si Tua mulalah kata, I can't understand...your religion look down on women..what with the discrimination...bla,bla..keluarlah cerita pasal pompuan kat Afghanistan.

Berejam jugak tak bertegur sapa.Tapikan...dalam marah-marah tu, I pikir jugak...I really see the point of the argumentation.

As much as this may sound controversial, why are we considered 'dirty' when we are menstruating? I realised that all this years, I never really question that. And I think, we Muslim never question that.

I baca cerita perempuan yang kena cerai...kena tunggu 3 cycle of period baru boleh kahwin lain.Kesian jugak pompuan kena lagi tunggu 3 bulan.Padahal kat Malaysia, nak bercerai bukannya senang...the pompuan really have to struggle for their release.The Jantan puaka main suka-suka ati nak turn up kat court and famously main dilly dally...siap boleh hilangkan diri lagi.For all you know, pompuan dah kena tinggal for 3 years..eventually kena cerai and kena tunggu lagi after 3 bulan or so. But the Jantan, boleh berbini baru macam tambah absorber kereta aje kan?

Bila dah dicuti rehatkan from puasa, kena ganti lagi. Nak ganti puasa ni bukannya senang. Macam puasa kat UK lah...berpuasa dengan kiri kanan setan.Like yesterday, half way through puasa, I kena buka. Cerita nya camni...I dah lah tak lalu makan sahur..tup-tup bangun pagi..terberak, kau kau lah banyak nya sampai perut pun kosong (hish, tak malu..terberak pun cerita dengan orang) pukul 2, pukul 3 masih boleh tahan lagi....come 4.30pm, I betul-betul rasa lembik and nak mati.I think my ulcer made it worst.I called MB (yang sememangnya malas puasa) and we have our feast kat McD. Lepas makan tu, I dok ingat, on top of my 5 days cuti rehat puasa, I got another one in addition to ganti. Bila nya masa nak ganti ni? Puasa tahun lepas pun ganti separuh aje..(oops...terburai rahsia)

I strongly feel (walaupun macam-macam fatwa dah keluar kata takleh buat tu,takleh buat ni) that what you do, only Allah will judge and decide.Then I think, maybe I should just puasa, walaupun bocor and mintak Allah terima saja puasa I tu.

I think questioning some rules without intent to disobey, is far better than doing Lina Joy.Kan?

Marilah kita bersama-sama bertepuk tangan...kepada seorang wanita suci kat Paris nun...yang gigih puasa walaupun berbadan 2 and terlupa makan sahur. Kalah I yang RaMALAS Ram ni.

Sekian.

17 comments:

Anonymous said...

kalau cincai2 ke buat silap dgn boss dah kena gantung ataw buangkan takpun dpt poor rating x dpt increment. cincai2 dgn tuhan bleh plak eh?

Anonymous said...

darah tu yg kotor la bukan org perempuan yg kotor.

lelaki pun kalau luka darah dia najis gak kak. kena basuh dah make sure luka tu basuh n balut besih baru boleh solat. ni pulak darah berketul2 yg mencurah2 memang kena keluar tu. kenapa darah tu najis/ kotor? cuba biar je pad / darah tu x payah basuh. tak berulat/ busuk ke jadi nya nanti?

dah haid tu rehat lah dari puasa. next time ganti lah and u have like setahun nak ganti puasa yg tinggal tu. mana dtg nya discrimination? puasa tetap 30 hari men or women. masa ganti dah lah setahun.

kalau period then tak payah ganti puasa, org laki komplen lak nanti bini aku puasa 20 hari je, 10 hari dia coti period. aku kono poso 30 hari huhuhu... dijadikan isu discriminasi jugok kan. siapa yg nak mendiscrimanasi sapa sebenarnya?

Anonymous said...

Dear Makji,

I am not sure whether I am right or wrong but I read somewhere that muslim ladies do not have to fast during menstruation due to health? reason(s). On the subject of Idah after divorce,I read somewhere too that the period is to ensure that the lady does not carry a child from previous husband so that the paternity is established.

Wallahualam.


Rgds,

KNA

Hjh Esah Jolie said...

The two anonymous...(1st) siapa cincai dengan siapa? I hv a brain speed of a celeron processor, not sure if I understand you right.

(2nd) Darah mmg lah kotor, in pompuan kes, bukannya self inflicted.Yang orang question, kenapa sebab 'kotor' takleh nak buat ibadat, I personally think that is a healthy question..to others mmg nampak mcm discriminasi. Ye boleh ganti dlm setahun, but I find it susah nak ganti, dalam setahun pun.This is about me, yang terang-terang jahil ni..I know org lain mmg rajin ganti.I ni yang takde motivasi..

KNA, like always, always like to hear yr honest opinion.Yeap..heard abt that too, to cleanse the women from the husband's posessions..but I'm referring to pompuan yg dah kena tinggal for a decade or so..mmg dah takde trace of husband pun, apart from his name in surat nikah...I think really, the kadi should check out, berapa lama pompuan dah kena tinggal, and grant her a divorce 3 cycle after she was abandoned.Don't you think?

Manal said...

Makji, dalam quran kata, kita bukan kotor la time haid, but haid is taken as "darah sakit" and women time tu losing blood. So kita akan lagi lemah kalau puasa. Pastu hubby takleh berjimak dgn wife dia time haid sbb her dinding rahim is doing a "transition" and "recuperation" and "cleansing" of her biological system. Once dia dah suci, her dinding rahim goes back to its normal state and hence, jimak and ibadah like solat and puasa can be resumed as usual.

Zaman dulu mana ade pad yg absorbing blood ni. Ladies rely on thick cloths to absorb those massive menstruation hence they are generally termed as kotor in that sense. Bukan kotor yg keji. The Jews, Hindus too, kalau 1st 3-4 days tableh pi temple. But nowadays maybe the jews dah lenient sikit tapi Hindus still tableh visit the holy worshipping site time heavy bleeding. Lpas tu dah slow down baru ok.

Its not discrimination my dear. Allah knows whats best for his slaves and He has assigned a very special degree for women and He knows best. What damages the Islam's images are those muslims who mixes cultures and religions resulting in the discrimination of the ladies.

I suka see things from many angles and from many religions' views to make us more knowledgeable.

Hjh Esah Jolie said...

Oh Manal..how yr explanation made my day!!! Boleh la aku pi cakap kat orang tua tu.The whole last night, I pi la google macam-macam hal..in the end, like always..it was me who buta benda and pelajaran.

We really shd have modern Muslim like you..compare to those comment yang I dpt tapi takleh publish, yang habis-habis mengutuk kekhilafan ku...wahahahahaha....

Makasih Ustazah...

The Vainpot said...

tu diah, anon dah keluar dari perpurdahan.. hik

i bkn apa makji, mokhtar kan baru belajar bab2 ni.. dah duduk tercampak jauh mcm gini, kalau i tak tunjuk contoh dulu, siapa lagi.. walaupun dia puasa penuh weekend je mostly, so far alhamdulillah getting better dah la.. tak lembik sangat satu hari. hihi

i totally understand u, kalau dah 16 jam kena pulak dengan sakit ulcer apa semua, nak buat cemano. berbuka jerlah makji oii.. puasa2 lah tapi jgn lah sampai memudaratkan diri..

nak tergelak aku baca komen anon2 ni. kut ye pun nak berdakwah bawak2 la amik kursus dulu bangji oiiiii

ectopy said...

tuhan sayang dekat kita, sebab tu tak dibenarkan puasa masa period. mase period tu kan badan kita dah lemah sedikit, sebab dah kehilangan darah, lemah lesu je, takkan nak puasa.
sebab tu kita perlu puasa masa sihat.

islam juga mementingkan kebersihan. sebab tu masa kita dalam berkeadaan kotor, jangan beribadat, unless betul-betul dah darurat.

idah after divorce:
idah jugak diberi sebagai masa untuk berkabung. ye lah, mestilah sedih, oh, akhirnya aku ni officially dah bercerai...tapi tuhan cakap, janganlah depress lama-lama, 3 period cycle tuh cukuplah for you to think of what to do next, who you really are, then you go on with your life.

idah juga gunanya untuk bagi tempoh pasangan suami isteri reflect balik on their marriage. equivalent dengan orang putih punye 'we need a time-out from each other', 'we need a break', 'maybe we shouldnt see each other for a while until we get our feelings sorted out'...lepas dah berpisah kejap, tiba-tiba, oh, rase tak boleh i cant live without you, you cant live without me, lepas tu boleh lah kiss and make-up.
dari segi hukum, kalau the husband and wife get back together (have sex) within masa idah, dah dikira kahwin balik and they dont have to lafaz akad nikah for the second time.
bagus untuk menjaga aib sebab maybe the husband wasnt thinking right mase dia jatuhkan talak, it was a mistake, so, sempat lagi nak berbaik-baik before berita tentang bercerai tu tersebar luas.
cuma the process in malaysia is, you kenalah bagitau mahkamah yang si suami dah bagi lafaz cerai sekali, so next time dia buat lagi, dah talak dua dan seterusnya, just to keep track of things. yerlah, mana tau tiba-tiba the husband buat-buat lupa pulak, "eh, i tak pernah ceraikan you, so ni kira talak satu lah..." padahal dah banyak kali die sebut nak cerai.

sebab dia dah kena tinggal for three years, for example, still kena idah sebab takut die carry another person's child ke, mana tau kan...dah tiga tahun gersang...

dan dari segi hukum, jika si suami meninggalkan si isteri selama 3 bulan tanpa alasan, tanpa berita, tu dah dikira jatuh talak (if im not mistaken, i might be wrong on this, i welcome corrections). tapi sebab malaysia ni ade mahkamah syariah, kenalah selidik, jadi sebab tu after three years pun, kena idah jugak sebab dikira officially bercerai. tempoh tiga tahun ditinggalkan tu adalah was-was dan tak dapat dibuktikan.

Encik Azrin Yang Garang said...

akak!!! kito owes jeles ngan adik2 pompuan dan mak kito tau akak. derang kan kadang2 sajoooo yo 'tertaksengakokan' makan akibat kebocoran. sebonar eh orang laki2 nih jeles ngan orang pompuan.
orang lelaki tak ley cenekeh mengelat (ponteng) maso poso.
hak hak hak..

NyahMeletop said...

kdg2 mek seronok baca blog ko nie sbb educational..

captainlukman said...

Mak nak sentao ni apa pun kat pempuan paris.mana pempuan tuh? Mana? Pempuan paris tu yg rabbi susah nak di trace!!!! NUsukkkkkkkkkkk dok hengat punya....kot kot ya pun, bagi2 lah deres*address** tu kat mak kan...

mak no comments, sebab mak pun kdg2 tumpah darah jugak**olok-olok je** tp mak tetap gigih puasa..coz mka malas nak ganti. Tapi bab pempuan tuh, ana tataw lah hjh, even coz clit mak pakai buang je cam amkji eton...hehehehe

Anonymous said...

Cara Manal explained terang dan lembut...kita pun terima dgn hati terbuka. Alhamdulillah makji tak mudah melenting dengar mcm2 komen. Bleh sakit jiwa tau....

hatiriang

Anonymous said...

semoga makji berjaya menambahkan ilmu pengetahuan dengan komen2 yg telah diberikan ;) lepas ni boleh bagi syarahan ala2 ustazah pulak kat si tua itu hehehee..

yatie

Typhoon Sue said...

aku baca je post ko ni, terus aku google subject ni dan dpt jwpn yg dicari2. So, beriya2 le aku nak jawap soklan ko. Buka comment box aje, tengok2 manal dah jwp. aisehman... frust sekejap aku tak leh berlakon jadik ustazah....
:-)

ya, manal is absolutely right, it is not women who are kotor when they're menstruating, but rather the blood yang deemed 'kotor'.
tapi kan makji, bila aku period, aku sendiri rasa kotor satu badan. siap mandi 7, 8 kali sehari lagik klu aku dok kat umah. sental dgn loofah sampai kulit aku nipis... hahaha

bab cerai tu, mcm yg manal & ectopy xplain kt atas le. Aku nk tambah skit je-- aside from nak pastikan tak preggers, it is also like a grace period la. Some people, despite being separated for years, do get back together at the last minute. This has happened. I've seen it again and again masa aku kerja meruntuhkan rumahtangga org dulu....(divorce lawyer-- aku tak bangga tawww!). In fact this is the same as in civil divorce for non-muslims. After divorce order has been granted, ada tempoh 3 bulan sebelum decree nisi become final. Sama je muslim ke tak muslim.

Anonymous said...

akak ni memulo tu emo taw baca entry nih. so ni nak koba kek kau kan.. org perempuan ni kiro rahmat amek Allah kasi coti poso and solat maso period. sobab eh kan.. ramai pompuan time period dio dalam kesakitan. senggugut la, migrain lah dah lah tu hormon tak botul kojap ok, kojap mengamuk. ado to asik nak minum yo.. ado tu asik nak makan yo (macam ese ni) ado tu nak tidoooo yo.

maso period takdo lah yg ok. like ado jo yg menggangu kelancaran hari period tu. mcm kawan ese tu kalau period sampai mc sobab kato dio errr bawah dio tu raso nak pocah (isk isk sgt horror kan).

and manal is right pasal bio cleansing tu uishh... tolo (telur taw haha..) yg tak di senyawokan tu kan dah expired dan dio merotten so keluar lah dio bersamo2darah kek dinding rahim tu. maso ni kan rahim bongkak dan sgt sensitip and elok jgn di usik2 area tu. kalau tak, jadi penyakit lain pulak. dio copek luko sebab bongkak sumo tu kan hence nanti sonang dapek infection (isk isk..u dont want to know how nasty it can be.. tak koso nak cerito) kalau kek luar sonang sapu ubek tapi kek dlm tu susah nak jago kak.

and btw kawan ese kan bangsa lain la dio kan kato maso period tak leh masak. ini baru kotor lah bagi ese. kito takdo mcm ni. just di beri rehat dari aktiviti2 yg diarahkan sajo. nak masak ko, melompek ko, shopping ko suko ati lah.

ese sangat suko time period. its like rehat to me lah. laki pun takleh kacau. melepakkk seharian. di tambah pulak dah lah takyah solat pas tu tak yah ganti pulak solat tu. yg kono ganti poso tu jo to complete that 30 hari. alah takdo masalah lah nak ganti kan. nak seribu dayo kato omak ese ;)

xoxo

Aina@Azila said...

Suker sangat entry ni... I pernah terfikir macam u dulu. Takleh posa masa period tu bukan descriminasi tapi privillage for ladies.

I tak tau laa orang lain, tapi I, kalau masa heavy flow tu, memang tak larat nak puasa, I need to drink 4 or 5 gelas of water to recover the energy. itu laa hikmahnya tak puasa.

N82 said...

I had a British friend who was just like that Si Tua, hating it everytime his wife was fasting (because they can't have sex....then again knowing his marriage life from his confession, why suddenly on bright daytime of that month that he must feel bloody horny?) and ridiculed things about Islam (yeah, he converted just because he wanted to marry his wife).

On the end I ignore him. Deleted him from my YM list and my phone entry. Buek sakit hati ajo yo, raso nak lompang dok berlagak cam bagus. Dasar tak reti bahasa!