About Me

Tuesday, September 02, 2008

1st Day Of (my) Ramadhan

Selamat Berpuasa you all...................

Let's start with something hugely embarassing for me yesterday. Ni lah padah nya kan...tak bercampur dengan orang (alas..dengan monyet pun tidak bercampur juga)

I was at that Merdeka Carnival (most of the time dodging people I hope I don't bump in to) We decided to go in the end, I told MB, since nak puasa ni, let's make the best of eating all the food we can't find in Tesco. We talked MB2 into agreeing, as dia macam tak nak pergi sangat...katanya tak syok nak pergi sebab Hjh Zaiton & Hjh Leemah tak ada.

Rezeki Allah ada dimana-mana saja...while I was lying in the grass macam Ratu Porno...(ish...takdelah) a young lady accosted me, invited me over to her 'allotment' to makan nasik lemak. So, I dengan MB makan nasik lemak free that day. We bought karipap la..of course, but I am refraining myself to comment any further but suffice to say, Puan Zaiton...karipap you all (as in karipap buatan you all, masih lah yang tersedap di serata UK and ROI)

As MB talked to her family in KL on a regular basis, I kind of depending on her to tell me bila raya and bila puasa.Never struck my mind to double check kat internet ke but I mati-mati ingat puasa is today.

During my break yesterday, I logged on into my blog page and nampaklah ramainya kengkawan yang mengucap selamat berpuasa and tanya apa nak dimakan bila berbuka nanti.Heran jugak..puasa pun belum tapi dah tanya apa nak makan bila buka puasa kan? So, I pun telephone lah Puan Zaiton.

Puan Zaiton pun confirmlah dengan I yang puasa start semalam and I was very angry with MB for misleading me (I was actually angry at myself for being THAT ignorant). Untuk memjuk hati sendiri, I told Puan Zaiton, alamak, I tak tau..takpe...I will start fasting from sekarang lah (2-3pm) but immediately rasa macam tak aci sungguh, pasalnya, I baru makan.

That evening I printed out jadual buka and sahur and simpan satu dalam opis.(Hjh Leemah...so that will explain the 'besar kemaluan' ye...bukannya benda lain.Hjh Leemah dalam puasa-puasa dan demam-demam nya laju aje pikir pasal extra appendage.

So, yes. Officially, dengan tak malu nya, I started fasting today. I stayed at MB, kununnya nak ada geng makan sahur...tapi MB tak puasa...tumpah darah katanya.Ye lah, tumpah darah sokmo lah mung. Armed with 2 packet of Maggie mee and Kopi Panas, berpuasa lah I sorang-sorang kat opis.

My opis mate are a gem. She bought me cakes and prawn crackers for buka puasa. It is longer than usual but not as bad as the usual summer time buka puasa. With sahur ended at 4am, it is a total of 14 hours altogether. At 8pm today, I ate Egg Sandwich and 2 slices of cake for buka puasa.

I honestly do not know what will there be for me to eat later for sahur.

Selamat menjamu selera you all.....

7 comments:

JoKontan said...

Salam Makji..

Selamat mengerjakan Ibadat Puasa di Bulan Ramadhan yang Mulia nii..

p/s

The Best Karipap in Mesia is @ U/G level between MidValley and Garden Mall. 0.3 Euro per piece.

Besar tapak kaki bbudak 5 tahun tauu.

Manal said...

NI sah tak link to London Central mosque website/ malaysia hall..ape la makji....but i SALUTE u for your earnestness and honesty no matter how tak bersosial sgt dgn ramai org...bagus gak makji perasan those ucapan salam ramadhan...(teringat i antar skali jer ucapan salam raya perantauan to utusan online back in 2003...)

Ramadhan Almubarak wishes to u! Inshallah there'll always be more rahmat and barakah along the way (blessings)!

captlukman said...

Ok lah tuh amkji atleast buka pose ada prawn crackers, cake bagai...........dik no buka pose dlm bus sorjk tuh pun sib baik ada mineral water, kalu dok, telang air liur je lah nampok gayanya to airport....huhh

p/s: pagi esok, ambe balas dendam dgn masak nasi ayam!!! siap kau ayammmmm

Anonymous said...

selamat menjalankan ibadah puasa to you makji..semoga ibadah kita diterima Allah...

tertinggal puasa tu tak pe, bukan sengaja pun kan, jgn risau, Allah tau niat kita :)

yatie

Anonymous said...

Makji,

Kenapa Karipap puan Zaitun tersangat sedap? Kulitnya atau intinya?

IMHO,karipap ni kalau makan panas2 baru lepas goreng adalah yang paling sedap especially bilanya intinya keledek.


Rgds,

KNA

Hjh Esah Jolie said...

Thanks Joe..I still can't believe you never call me back amid messages left on yr hotel answerphone...hish!!!

Thanks Manal....

Aking...air mineral aje? Okaylah tu...lain kali kebas lah biskut kering sekeping dua from the aircraft tu.

Thanks Yatie..sure senang gila posa kat NZ kan? Buka pukul 5pm githoo?

KNA, Puan zaiton karipap is the best sebabnya...

a) Dibuat mengikut cita rasa yang tukang mintak nya
b) Unlimited supply..makan berkali-kali
c) Free.
d) Fress lesson (tapi haram nya jadi bila buat sendiri)

l!zs @)--- said...

elo esah jgn lupak mkn karipap kat ikea.very sedap sangat..smoga ur puasa d berkati Allah.