About Me

Saturday, September 27, 2008

Selamat Hari Raya 2008

Hello kengkawang ku yang dichentahi....


Updating blog wasn’t the plan bila berchoti-choti ni...tapi memandangkan masa ni ajelah yang kita semua boleh bermaaf-maafan...so I thought, I better make the effort.


Susah betul nak dapat access internet kat sini....I’m not talking connection wise, tapi semenjak-menjak berblogging underground pakai nama tak sebenarnya...ditambah pula dengan keadaan lubang yang dah nak terpecah, so Makji kenalah berhati-hati bila bukak website tu. Siap kunci pintu, tengok-tengok belakang lagi....and membaca blog secepat kilat. Within 5 minutes look-see-look-see, terus sign off siap delete browsing history lagi...punyalah paranoid nya.Bukan apa you all....kalaulah dinampak dek my mother, my sister or my cousins yang mulut pokpek ngalahkan pembesar suara Pasaraya Mydin tu, habislah reputasiku sebagai Pompuan Melayu Terakhir....cawangan Paroi Jaya.


Sebagai anak yang sungguh durhaka....I only see my parents after a week...hish, taktaulah nak jadi apa...


Kerja I hari-hari, pergi beli popia basah sampai lima ketul and seplastik air keladi, and makan macam babi...I went out twice to berbuka puasa kat luar, dua-dua dengan bini-bini orang yang sanggup meluangkan masa meninggalkan anak and laki.Kesian sungguh!!!


I had a good time menaik RapidKL, walking along Jalan Ampang and looking for places that according to Elviza, sudah tak wujud lagi.


I cringed looking at the Mark & Spencer’s price tag...that would suit a Datin here...but very affordable kat Aci-Aci penjual maruku kat Hounslow ittew. Baby GAP,Daddy GAP and Mummy GAP....mak datuk.Ni bukan nak cakap besar lah ye...most of my baju and office clothes are from GAP, but honestly, kalaulah I nak pakai GAP kat KL ni, I really have to line up laki-laki orang yang loaded untuk kubuat Sugar Daddy.


The drebar-drebar in KL (ni termasuklah my brother and sister, my in laws and Si Jipin budak Taman Datuk Wan tu...), cemana you all boleh pass lesen, tak tau lah I.I got my licence at 17, that time, orang Malaysia memandu sungguhlah berhemahnya...and nowadays, they just don’t care if they or others die.


I think, on the second day, I watched that film called ‘GUBRA’ ke gabra...that kununnya directed by one really famous woman yang menjadi idola ramai orang.That girl is right....she sounded stupid when she speak malay...in fact, she and the whole lot sounded silly when they speak English, in what supposed to be a malay film anyway.Especially that Boyan faced man, with blonde hair...ohhh...she meant nothing to me..just a piece of meat.Is that all bang oiii?


Watching all that drama that shows the consequences of being a anak derhaka, mula-mula tu sangatlah menakutkan...but knowing me, insafnya adalah sehari.Pastu mulalah kaki gatal nak pergi sana-sini-situ.

Okay...here’s the important bit. Sempena hari raya yang mulia ni...I first like to memohon ampun and maaf, teghutamo eh kek puak-puak Pilah & Co, yang pueh kono umpek.Mahapkan acik yoo....Tuanku....janganlah halau acik keluar dari Paroi Jaya or sumbek an acik masuk penjagho ISA.


To my friends...thanks for the time and company.Kalau tak disebakan you all dah beranak pinak, harus kita berlepakan sampai sahur kan? Matilah kena bagi notis keluar rumah dengan laki masing-masing.


Kepada JT yang telah ku auta, pastu takde courtesy plak nak tepon mamat tu cakap I kena cancel pasal nak balik Malaya....aiyo, haruslah dia masih menunggu kat Restaurant Bonda tu, sampai sekarang.


I was told I have followers...yang masuk opis terus bukak my blog sebelum basuh tangan. Not meaning to put you all off, but apalah sangat yang boleh dibaca kat sini...dah le tak boleh nak diambik iktibar....buat banyak dosa lagi ada.


I just wish I can be included in sessi gossip-menggosip like 2 orang itu....habis bloghopping, boleh mobile phone hopping pulak buat continuity discussion.


To all...kalaulah ada benda-benda yang menyakitkan hati...or kata-kata yang kesat macam tapak kasut Adidas saya (motif tayang brand kasut?)....sila terima salam kemaafan dari Makji Esah yang berat badan dan naik 3 kilo semenjak balik ni.


Kepada kawan-kawan yang beraya tanpa lemang,ketupat & rendang kat Paris,Hull & Cambridge ittew....merasalah aku upload gambar raya kat Facebook, and tengoklah puas-puas.


Selamat Hari Raya & Maaf Zahir Batin...

9 comments:

Anonymous said...

Hj Esah,

Selamat Hari Raya Maaf Zahir Batin...

p/s: popia pak ya ke ynag u beli sampai 5 tu?

alinaw

JoKontan said...

Makji Esah,.

Selamat Hari Raya Aidil Fitri & Maaf Zahir Batin.

Aaaaaaaa, (legaaa) font besar.. Selesa ler sikit mata baca macam nii.

The Vainpot said...

tsk tskkkk
ketupat dengan rendang boleh kuusahakan tapi tang lomang tu memang nangessssssss
selamat berhari raya makji, diriku juge maaf zahir & batin kalau ada tersahsuhul kat mane2 terguris perasaan mu itteww

nnt lepas raya moh ler beronggeng kat Paris pulak nokssss

HUGSSS

Manal said...

Selagi makji boleh main poke2 dgn kita, kira makji sungguh prihatin to keep in touch?

Good to know u r already having a blast just over a week or 2 here in msia....ape lagi yek, ooo ok, salam aidil fitri, mintak duit raya GBP50 ok ka?

Anything, or ade masa, ctct kita at FB ok bebeh?

p kama at-tarawis said...

Selamat hariraya aidil fitri khas untuk makji..

AKipas said...

Dear Hjh Esah.

Selamat Hari Raya. Maaf Zahir and Bhatin :)

Anonymous said...

Makji,

Selamat Hari Raya Aidilfitri.

Please call JT and ask him to stop waiting,hahahaha!!!Lomang dan Ghondang dah masak!


Rgds,

KNA

SeptemberSebelas said...

Hjh Esah,

Selamat Hari Raya :-)

SweetDaisy said...

hjh esahh....
paroi jaya dok kat jalan mana? sekampung la kiter nihh..
den dok paroi tu sojak tahun 78 laie.. hehhe