About Me

Friday, May 16, 2008

Agony...Part 1

Ohh..hari guru kan, hari ni?

Well, to my sister yang mengajar kat Sekolah Budak-Budak Bohsia kat Shah Alam nun...Happy Teacher's day lah hah? Padan lah muka kau..siapa suruh buat TESL dulu...kan ke dah kena jadik cikgu?????

I am a bit liat dalam update mengupdate blog ni...bukan apa you all, first nya...laptop MB dah kena hantar service.Sudahlah sidua orang tu tak ber laptop,maka I yang baik hati ni kasilah pinjam laptop I.Maka, I pun terpaksa bergantung harap kat office computer.Ni lah padahnya browsing internet sambil ber hisrok kan? Puas dah ku nasihat...jgn hisap rokok masa pakai pc...but towards the end, bagi nasihat kat MB serupalah macam bagi nasihat kat Amy Winehouse or Pete Doherty supaya jangan isap dadah...bak air lalu aje laa...

Ni nak cerita lah kat you all.Sebelum I gi berchotti that day, I pun buatlah lawatan muhibbah sekejap kat workplace number 2 kat Harlesden, area gagak tak bertamaddun tu, Manal oii...tak kan kau tak tau? Kurang ajar tak I? Ada unsur-unsur racism lak kan?

If I'm being honest, which I am..brutally...I always find gagaks is a racist git themselves.Talking about being discriminate by the Putihs...yang obviousnya, gagaks always made themselves stood out for a wrong reasons, pastu tuduhlah orang lain unfair la..tu la ni la....

Adalah sorang council Registrar ni...job description kata Registrar ni one of the responsibility nya kenalah mengahwinkan sesiapa aje yang nak kahwin kat Registrar Office tu.Civil Partnership ceremony is included.Tup-tup, The Registrar, wanita gagak yang boleh tahan jugak la religiousnya, refused to perform the Civil Ceremony for 2 mamat ni....(ayo..kesian kan...jantan selalunya liat nak diajak kawin...bila dah nak kahwin sangat, tak dibagi kebenaran gitu...cesss) Kata wanita gagak ni, as a Christian, harammmmmmmmmmmm !!!! And because of that, she refused to do her job yakni me register kan civil partnership kat 2 jantan ini. Nak jadikan cerita nya (nak jadi cerita apa...memang dah jadi pun) kawan-kawan se opis pompuan gagak ni, macam dah tak happy la...(katanya sigagak ni lah) and she claimed that her work colleague treated her badly, singled her out...dah tak nak minum kopi sesama gittew....

So, wanita gagak ni rasa ter pressure sangat (pressure hapa nya..kalau orang tak nak minum kopi dengan kau..kau gi lah minum sensorang) maka she had no choice but to leave.And now she is suing the Council (surprise..surprise) on the ground on discrimination based on religious belief.

Okaylah....look at her point of view, as a Christian, same sex marriage haram lah kan.But this is a job.Religious belief aside la..she could have been more subtle...tak yah lah terang-terangan discriminate si jantan 2 orang ittew.After all, this is UK, same sex marriage is already legal.Lainlah kalau kat Paroi Jaya kan? But knowing the gagak...to get their point across (especially dalam part-part homophobia ni) kalau satu dunia boleh tahu, lagi bagus.Talking about discrimination kan?

In line of work, our hands are tied sometimes.But there is always a choice.

Okaylah...since I dah melalut sangat (janji nya nak cerita pasal my trip to the other workplace kat Harlesden tu) let me tell you what happened to me on that lovely Saturday, 2 days before I jet off to Isle Of Sicily.A day earlier, hati I memang dah panas ni pasalnya I dapat tahu telepon opis dah kena potong (pasal HQ lambat bayar bil) and si Demoted Manager (DM) ni boleh buat McDonno and tak report kat I pun.Berhempas pulas lah I gi buat call sana sini and kesudahnya bayar bill telepon dengan my own money and si Puaka DM, boleh buat tak tau, padahal I dah put her in charge.

So bila I jumpa dia that Saturday, I pun tanyalah...kenapa you tak bagitau I? You tau tak, kalaulah ada emergency, macam mana orang nak call you? DM masih lagi menunjukkan muka McDonno nya kat I.Dalam pada dia tahu I tengah hot/bengang tu, boleh pulak dia buat last minute request nak mintak balik awal.I pun kata, apsal you selalu buat request last minute? Dia boleh kata dia tak nampak rota...padahal benda tu dah terpampang atas dinding.So, I pun start la cakap..eh, you tak boleh buat macam ni..blablabla...and selamba badaknya, dia blah je from the opis.I pun cakap la...don't walk away when I'm talking to you.Nak tahu dia buat apa? She kissed her teeth at me...gagak silent way to say PakYu gittew...

Wah..bertambah panas darah ke...I cakap balik, Don't kiss your teeth at me.Terus dia menjerit kat I, why are you quarelling with me...(eh, siapa yang cari gaduh ni?) Terus dia cakap kat I, I'm older than you, be careful when you talk to me. Boleh tak, melawan boss macam tu?

I left earlier than expected that day...it must have been 5 minutes after I left and I was told, laki si DM ni datang kat unit, sambil menjerit-jerit cari I.Katanya, mana Hjh Esah ni? Apasal dia suruh bini aku kerja lebih-lebih ni...ohh!!!

Boleh tak? Panggil laki dia serang I kat opis.Nasib baik I dah balik, kalau tak...haruslah aku berperang mulut.But knowing me yang penakut sungguh ni, ada yang mati sakit jantung kat opis nanti.

When I came back, I terus bagitau Boss si CPB tu.CPB punyalah marah...terus bagi dia warning.Dia sekarang ni ada sebulan to shape up.Or else, she will be ship out.

Ohh Bosss...aku chenta padamu.

I was really shaken after that...and I think that is why, I haven't been writing. I do feel uneasy about the whole thing.But I'll tell you about it soon.

Tarraaa....

6 comments:

Anonymous said...

fuyooo bahaya wooo keje dgn gagaks2ni, dia orang ni kalau gaduh mmg pandai, tapi tak semua gagaks le kan, gagak i yg namanya denzel washington itu sungguh la baik dan lawa serta seksi gitu hehehee...esah, nasib baik le i keje dgn omputih, walaupun mereka2 ni pengotor tapi ok lah dari segi tak gaduh2 sgt ni ;)

take care esah
yatie

rad said...

Salam dr silent reader...
Hehehe...
"kissed her teeth at me...gagak silent way to say PakYu gittew..."
Makcik (yg innocent ini) tak berapa paham gitew - tolong demo sikit or further info pls.

Be careful ok - even though you're doing the right things according to procedure & e/thgs - they've been known to berlagak over-kasar!!

Anonymous said...

haiyoooo Hajah Esah....!! wahhh! i yg takot la plk! jangan diaorng g buat voodoo kat you sudahh.... wat suspen jer....


hjh lina:-)

OOD said...

Your boss must chenta you too, i think.

[danial][ma] said...

hej! hjh.esah...so happening! and that lady who refused to do the matrimony appeared on newspaper today...i think she should be deported to her own country...what a racist me...hehehehe...

Hjh Esah Jolie said...

Amboii Yatie...miangnya...tapi awas ye..Denzel Washington itu milikku...boleh?

Rad..kissing teeth sounded like bunyi anak tikus dicelah lemari...Thanks for coming...

Hjh Lina..tu semua lah tu..ni yang I pon takut jugak ni...habislah badan anak patung dicucuk jarum kan?

Ood, ekau pun chinto kek bOss kau kan?

Aah..kan Danial..gi lah balik Nigeria...(is that where she is from?)