About Me

Thursday, May 22, 2008

Facebook Response

Ni nak bagitau kat orang yang baru lepas beranak tu...udah-udah nak buat demand tak menentu ye, tak baik. Dah le akhlak masa mengandung macam Britney Spears, ni dah keluar anak pun, akhlak macam Amy Winehouse.

Tapi, nasib baik lah chenta kan? Maka ku turuti kehendak mu yang rakus itu. Nak hapdate sangat...ni hapdate lah ni. Since kau pun tak pernah bertanya apa khabar diriku, ni nak bagitau lah yang aku ni tengah ber demam.Sok sek sok sek githoo..sambil menunggu kopok bantal yang tak tiba-tiba dari Post Opis Putrajaya...

Disini jugak, I nak ucapkan selamat menjaga kesihatan diri kat Budak Convent Seremban kat Negara gagak tu.Sakit tekak tak leh nak menelan katanya..tapi, telan benda lain boleh kan?

Cik M kita, dimana jua awak berada, this is the answer to your question....yakni, macam mana cara nak mengatasi and how to cope with a pathological liar and kaki kebas kat opis you.I have to say that I am no expert but hopefully, my thoughts make sense.

Pencuri ni biasanya mencuri because they really wanted the thing that they have stolen. Ni category pencuri berhemah pasalnya, they don't strike that often and they will only steal if the desire to own what they can't afford presses their naughty nerve.Long time ago, my brother was apprehended (ni tak termasuk kena terajang macam nak mampos dengan my father) because dia telah mengebas Game & Watch (permainan mahal nak mampos yang femes di tahun 80an, sebelum wujud nya playstation bagai) our neighbour.

Kesian my brother.Game & Watch that time cost about $48.00. Boleh katakan budak-budak jantan kat Taman Perumahan yang kitorang duduk tu ada Game & Watch sebutir sorang.Papai lah, Miki Maus lah, Oktopus lah...many types of games. I can only suspect that my parents thought that spending $48.00 for a game is way too expensive when they can easily buy Snake & Ladder game for $3.00, plus alasan klasik mak bapak taknak beli dango** (Lizs, kitak tolong explain apa makna dango ya) is that nanti lalai tak nak belajar.

My point is, his motivation to steal is because he wants it and in normal circumstances, he can't have it. So he resort to steal.Macam ni pun bahaya jugak, because it show an abnormality in a person behaviour.Yes, you have reason for the action but the failure to understand this is still wrong and criminal is highly questionable.My brother carry out his abnormal thoughts, which at that age is forgivable since kau pun budak lagi, cannot comprehend the consequences (but I am sure he has after kena belasah dengan father) But still, if you still can't understand why certain things is unjust, maka adalah ketidak seimbangan chemical dalam badan.

Cik M is experiencing an office thief, yang before dah kena tangkap and lepas tu dah bersumpah demi Allah tak nak re offend tapi tetap jugak mencuri.What can we make out of this? It is very obvious that this thief is not a kleptomaniac, since dia dah mintak maaf and bersumpah bagai. Kleptomaniac selalunya tak boleh register what they do in an instant but shortly afterwards, baru sedar yang dia dah mengambil barang tanpa permission and had to carry out still because they just can't cope with the consequences being caught.

For the non-kleptomaniac orientation ni, the obvios reason ialah they know what they're doing and they're aware of what is expected of them bila tertangkap and masa tu, dengan automatic nya, dia akan bersumpah mengalahkan Comissioner Of Oath promising sun and moon yang dia tak kan mencuri lagi.It is pathogical since there's no way of stopping and it's kind of built in their blood stream.The only way to stop them is potong tangan aje...as that will be the indication to them psychologically and blatantly to stop stealing. Although this is not a guarantee yang mereka-mereka ni will no re offend. Takde tangan, boleh mencopet pakai kaki pulak nanti.

I am afraid, until they have comprehensive psychoteraphy that will make them realise and rationalise, si pencuri-pencuri habitual ni tak kan berubah. So Cik M, my advice to you ialah, bila you keluar lunch ke hapa, silalah kunci pintu opis, all your cabinet drawers and jangan lupa bawak handbag sekali. Simpan ayat kursi ke hapa tak kan menjadi, pasalnya pnecuri-pencuri yang macam ni telah men brainwash diri masing-masing yang they all tu masih ada masa nak bertaubat nasuha.

Sekian. Hope this helps.

3 comments:

Lee Novotny said...

teringat pulak "siakap senohong gelama ikan duri...." Hmmm....

Cik Kiah Kidman said...

Aduh tajamnya!! yelah akulah yg bersalah menjanjikan kopok bantal, serunding, dan macam2 lg kat ko..

Manal said...

From harlesden kiss my teeth stories, tun M, DM to kaki pau...

Makji, teringat lak Bo Selecta , the sketch where "Trisha" doing wiggle wiggle and ended by saying "kiss my teeth"....sama la makji, even kawan i nigerian PR british pon agak la tak berkenan dgn gagak2 itewww...tapi apsal depa suka shopping kat Lidl and Iceland huh?

AF dah abis. American Idol pon dah abis. But reality shows (real ke?) keep cropping up on our telly tak kisa la dari negara mana product nya including local ones...Dunno la ape hal aku merapu nih?