About Me

Sunday, January 15, 2012

Kawan Saya Yang Pemes

Saya ni memanglah lembab...lagi tak tahu hal-hal orang sekeliling kannn....but I come across satu kelab peminat tukang masak kat pesbuk ni. You know this thing in FB, where names of people and pages will be recommended to you just because you have a mutual acquiantances with them.

Some memang I kenal la..tapi tak nak add kawan...some memang tak kenal...tapi nak sangat add jadi kawan (artist fofulerrr la ni..isk) but this tukang masak pemes, memang I kenal dah lama....very close jugak la, pernah datang tido rumah semua. (dia tido rumah I ye..I takleh gi tido umah dia sebab dia dok bujang)

Tapi masalah nya, I kenal dia sebelum dia ni pandai masak...camno tu? Nak kata dia tak pandai masak langsung masa tu, tipu la..pandai gak dia masak..but not to the extend to call himself a chef, sebab masa tu tahap konpiden idoklah sebesar gajah, masak gulai pun kena taste dua tiga kali jugak lah sebelum bagi orang makan. Gituh.

I have always admire his passion...to do things that he likes. Memang dia suka masak..and cita2 nya nak bukak restaurant masa tu...but I think the timing wasn't good, mana dia nak pi kerja lagi mana nak ber chenta lagi..(oops!) I was part of his earlier trail of success, but masa tu rezeki nya belum datang lagi...and I think his success now is largely owed to his past failure.

But we parted ways. I don't know why..he just took off from us (MB1 sayang kat dia ni...ye lah, macam adik beradik kann?) and we have miss him since. But dia ni bukanlah macam kes orang hilang Dublin tu ye..we know he is around somewhere...but tatau lah pulak dia dah pemes nak rakkk sekarang.

But, I am very please for him. It seems like the world is in his hands now...dia suka acara glamer2 ni so all the limelights suits him best (plus rambut you dah nipis, lagi terserlah limelight you...)

But we haven't spoken in ages. I miss his jokes...I miss being the one who got caught in his catfights dengan Ratu Siam tu. I baca dalam fanpage nya, mak dia dah aruah. Sure dia sedih gila...knowing how close he is to her. Ohh...I hope he was with her on her last breath or if he is not, I hope he is surrounded by his love ones to comfort him. To me, he is still my friend albeit our differences. Keras kepala (we both) sebenaq nya ni. I can't even remember why he suddenly dissapear. He bought my 1st mobile phone for me..(dia ada tenet, so dia lah tukang order nya)

Hidup berkawan tidak selalunya indah. Biasalah..dengan adik beradik lagikan nak berbunuh apatah lagi dengan kawan yang kita adakalanya tak bersatu pendapat or tak berkenan dengan certain perangai. But you will grieve losing the one that you think special to you.

Seeing him and his success, here I am wondering...bilalah I nak jadik megastar cam tu ye? Well may be never la...sebab masak kari ayam pun pakai paste, masak nasik pun tak berapa reti...masak mee pun macam ada angin hari ni jadi, hari esok tidak.

But my passion is making life better for the needy. (needy bukan drama queen ye) And I do it with hati yang besar...walaupun kadang2 I menyumpah seranah dalam hati. I do what I do because of its glory (ye laaa) so all I want is a pahala yang melimpah ruah (untuk mengganti pahala sedia ada yang makin susut ni) ---walaupun kerja I tak glamer...(nak kata membuat amal idok juga sebab saya bergaji..hiks) tapi bak kata MC, kerja you ni kerja yang mulia....

Congratulations, my friend...NM.

10 comments:

l!zs said...

tauk kmk sapa d padah ktk ya.hehe,ada ktk nangga nya jadi guest d masterchef msia tek?

DeLancrettLurpak said...

makji, siapakah manusia itteww?

gua blurrr....

kalau nak tau pandai masak ke tak, test buat karipap, kehkehkeh

pakmat said...

..buat kerja walau pun bergaji, kena dgn niat, juga beramal, milady...and I am sure, God in His Greatness, takes into account your passion to help the needy...so, take care and cheers...

Makji Esah said...

Lizs, sik ku nangga...ada kah sidak nya? Mek sik tgk sangat cerita ya masa di KL marek...

DLL...kalau dah jadik malaysian Chef, tak kannn lah tak reti molah karipap kann? hehehe

Anonymous said...

I know who you mean. This person & I were in the same college b4 we flew overseas. He wasn't a popular guy back then, I pun kenal muka & nama je ngan dia (I pun tak popular gak). Recently, I've added him on FB & you know wat, these ppl from college who didn't even give him a second glance, now ni chattin2 with him mcm BFF je. Ye la, when you're famous, everyone wants to be your best fren kan?! U two memang dah berpatah arang ke? Try la contact dia. Better you than those pretenders.

aking said...

kannnnnnnnnnnnnnnnnnnnn*tetttttttt mrasa mak speku siapakah ittewww* hehehe

Cik Kiah said...

Kita tau kita tau! Kita ternampak buku dia kat mph tadi, initials sama...pipi n dahi dia licinnnnn...baju metrosexual kemain!

Makji Esah said...

Anon...so where were you with him? at that shah alam PPP or the uni in the south west UK?

Aking..speku noks..spekuuu

Kiah, muka dia mmg licin..dari dulu lagi...tapi nampak macam rambut dah kering hehehe

Makji Esah said...

Pak Mat...memang ikhlas lah ni..seikhlas ikhlas nya...although at times patience is wafer thin ice...

Anonymous said...

Kat PPP. I think he got 2 go to UK right after A-Levels while I got to stay another year in NCUK.