About Me

Monday, January 30, 2012

What's On Your Mind

The unpretty thing about Facebook is that...you can read other person's mind. Or so we thought...ye lah, dah kat status update tanya, what's in your mind kan? Thanks to the latest setting, we can choose whose mind we want to read. Some because we are genuinely interested and some...entahlah, nak kata kita berminat nak ambik tahu hal orang tu tidak juga, but kalau status dia sokmo mengundang perasaan loya, karang takdelah modal nak ngutuk dia kann? Oops...

So, however hard kawan you pi cakap kat you yang dia tu type 'keep things to herself or himself', memang nipu lah kann, kalau dah sokmo keluar update tentang diri dia.

Do we really want people to know what's on our mind? Or, is it..whatever that on our mind that's written on our FB status is really what's in our mind? I doubt la...some to me more like, cry for help...craving attention...seeking approval etc, etc.

Some people are genuine. They tell you what's really on their mind..like, it's bloody cold, I'm freezing my tits off..or I really fancy a ***g with my bf/gf tonight. Wah...menyampah la pulak kan? I think sometime, people forgot that FB is an open forum, well to your friendlist at least. Some of them we know well, some just sahabat set suam2 kuku..some even tak pernah jumpa. Well, do we really share things that private to them friends we hardly ever say hello to?

MC always say that I suka sindir2 dia dalam FB. Err, kadang2 la..that's because I nak tengok dia sedau tak keujudan I ni. Dia tu news pun tak baca...so bila I macam sakit2 ati sikit, I tulih la ayat2 'kurang bijak'..hah, exactly ayat dia. Pastu mulalah dia marah, you sukalah orang tahu hal kita...talking about paranoia, macam lah ramai orang tahu pasal kita kan?!

I think, apart from MC and Kiah..and just few others more, I idoklah nak menggunakan FB sebagai medan menyindir, unless kalau orang yang I nak sindir tu tak ada dalam FB. Weh, sangat bahaya. Tak pasal2 kena saman. Tu pun ramai gak terasa I sindir dioarang..kununnya. Laaa, kalau aku dah ada BBM pin no kau, apa jadah aku nak sindir kau dalam FB, baik aku maki kau 1:1 kann?

Recently ni, I macam sakit ati aje baca status sorang jantan ni. Jantan ni tengah bermasalah dgn orang rumah nya, so keluarlah status2 yang macam jahanam aje bunyi nya. Pastu, hari ni tadi...keluar pulak status dia menghargai jasa2 kengkawannya yang menyokong dia time2 dia bermasalah tu. Masalah buat sendiri kalau you all tanya I. Okay lah..maybe tak adil lah kan I ni takde simpati bila orang2 ditimpa keresahan pikiran cenggitu. Tapi kes dia ni, dari I nak kesian jadi benci lagi ada sebab, terserlah kemahiran dirinya dalam bidang menjual ikan tu. Ohh have I said this before, the more in denial you get, the more defensive and ludicrous you will become. I think apa yang sijantan ni tak sedar, apa yang dia luahkan daripada fikirannya tu, terang2 menunjukkan sikapnya yang sebenar yakni, penjual ikan.Ye lah, dia pikir dia punya tekanan perasaan, orang lain yang sama ditekannya nya tu dia tak pikir? Pastu marah pulak orang tak sokong dia...dah tahu kau tu buat benda tak berapa nak betul, takyah la mintak approval terang2 kann? Ni macam kes kalau laki kita nak kawin lagi satu la...okaylah, say lah bini dia kasik, okay, he can't help it dia terjatuh centa kali kedua etc etc...apa orang kata, chinta tu tak dapat dihalang kehadirannya..ptuih la sangat, but perlukah nak announce kat donia termasuk bini nya yang dia tak dapat melawan perasaannya ittew? Ish, baca status dia saja adalah menaikkan BP I, tu belum lagi menengok orang2 yang tukang like tu.

Ish..tak habis2 I nak mengata hal laki orang ni...bukan apa you all, I rasa laki my friend ni bodo dan takde perasaan sangat. MB1 dah cakap dengan I, sudah2 lah nak marah orang tu, bini nya kan kawan kita...

But suffice to say lah, from my observations...kalau orang tu sokmo keluar status2 macam bagus, it is always a decoy to conceal the imperfect truth.Kesian kan...bukan kesian apa you all, kalau jiwa tengah kacau, mestilah kena buat something to ease it up, walaupun dengan mengeluarkan statement yang too good to be true tu. Tak semua laa...some people really have good things landed on their feet, to them is a big deal, kita pulak yang rasa..elehhh tu pun nak cerita.

Macam I la kann...dalam sebulan tu dok mengeluh pasai kerja aje..tapi masih gak ngadap opis tu. Iskkk...

1 comment:

Lee Novotny said...

Kannnnnn uols.... mak pon prihatin dengan kawan uols inniew uols..ye lah hari tu memang dia sesangat pening kapla dengan status yang kuar dari mukabuku lakinya ittew... macam uols cakaplah, sendiri punyer hal main api, pehal nak marah ngan orang lain pulak? sendiri yang salah..sendirilah yang tanggung... tapi mak rasa (dengar dengar dari kawan uols inniew yang oso kawan mak..) rasanya dah makin baik rasanya tapi tak tahulah adakah benda inniew akan berlangsung lagi atau tidak.. ntuh berapa ramai dah bagi kat tok lakki dio tu nasihat ..dengar gamaknya sekarang ni uols..tak tahulah..hati maknusia siapa yang tahu nyah heiii....mak ehh silap, kawan mak ittew pasrah sahajork... dia sesangat berterimakasih atas dorongan kawan kawan semua... xxxxx