About Me

Tuesday, January 24, 2012

Aku Sangat Kaya....

Ohhh....haven't we heard news like this everywhere? Nak nak dalam FB kan...ye lah, kat mana lagi nak kompang kejayaan you withour having to incurr any advertising cost kan? Unless you want to count losing kengkawan as a cost, but orang kaya like you mudahhhh nak dapat kawan. Ye lah, duit banyak.

So this guy claimed that he got trillions and wants recognition. Ye lah you all, puas orang tu be keroje bergadai2 bulu sampai jadik kaya pastu kita dok ingat Sultan Brunei lah yang paling kaya sekali (ke dia nombor 60 sekarang? Hampunnnn ye Tuanku...patik idok la melanggan majalah Forbes itu)

He has his Shongkong & Hanghai Bank statement to prove it. Okay laa bang, abang memang kayo...saya kagumsss sangat bang. Since abang sangatlah kayo, apa kata abang mengeluarkat zakat kat projek OKU saya kawan saya kat KL nun...panjanggggggggggggggggggggg rezeki abang nanti. Sebagai balasan, saya akan mengompang kekayaan abang kat blog saya. Bley?

I am sure we have seen all sorts. Yang mega kaya, yang mega miskin..yang mega pandai...yang average (macam I ni, kan Kiah?)  Shall we call this abang exhibitionist in his own right? Well, being exhibitionist is not a bad thing. Politician being one and you know, ahli dakwah can also be one. You can use your exhibition trait for a good cause. Ada orang suka berdakwah diam2...macam Nik Aziz, ada pulak yang suka buat roadshow. You can have the introvert and extroverted type. We might have what it takes to be a Sheila Majid, but kalau dah pemalu...setakat buat concert masa laki takde kat rumah je lah kann?

Kadang2 kita boleh naik menyampah juga kat orang yang desperate nak stand out ni. Too much kenkadang. Tak payah tunjuk reta benda, those who intend to stand out with his/hers expression of unlimited supply of opinion pun boleh menjolok anak tekak jugak.

Then we will see la banyaknya response kepada exhibition diorang tu. Macam-macam ada. When you gigih nak tunjuk koleksi henbeg you, adalah pulak yang akan cakap..eleh..ko hengat ko sorang aje ada elbi? And then when you start giving out your opinions about how this should be like this, that should be like that...then ada pulak yang akan response, eleh..ko hengat ko sorang aje ke yang betul? Tup keluar satu statement, ehh...please lah be normal. Normal?

What is normal and who is normal, might you want to ask? I pernahlah keluar dengan group of orang2 keparat ni..the moemnt they know the type of job that I do mulalah start cakap, ohh...so you can tell traits of those who 'tak normal'?  Bodoh, if you ask me. I doubt we know what 'normal' is. Budak MRSM mungkin rasa budak TKC tak normal and vice versa. Ye lah..budak TKC kan ada tennis court. Budak MRSM banyak nau lagu nak kena nyanyi masa assembly.

This Abang want people to know how rich he is, exceeding those who listed in the world's richest list. I doubt people in the lists pun tak sedau depa ada dalam list tu. Money is too much to mention and even to count, so for those who are in the list..they have people eyeing and prying over their wealth and lifestyles. Tak payah panggil press tunjuk bank statement, bang. Gulps. Maybe in that abang's world, determination to prove that he is richer than others is a must. So, that is normal for him. (idok le kepada saya ye bang..tapi takpe...yang penting abang kan kaya...saya sukerrrr)

Then came those MLM entrepreneurs yang business plan mereka ialah menunjukkan kereta besau, gelang besau dan gambau duit yang besau untuk tontonan umum. Maybe for them, that's normal. Because in the world of MLM, pertunjukan amal ropa itu adalah sangat perlu. People need to see how lucrative the return is. Maybe orang macam Kiah, macam I, macam Budak Lurpak (takziah and al-fatihah bebeh) rasa tak normal.

Then the cerdiks pandai and baru terbuka mata...maka semua benda yang normal dibuat orang adalah tak normal oleh dia. ----sorry lah ye, to me, this is mere snob. I benci betul diskriminasi rupa,benda dan pendapat ni. Just because taraf kau, ko rasa up sikit..maka orang lain kelabu asap ye? podahh--- tu dia, emosi tak tentu.

Then to this exhibitionist-exhibitionist gaya Twitter, Facebook segala. Haiyaaa....maybe it is normal for an actress to air their grievances online. Laki kita orang dah hambik, wokeh..nation tahu kita sedih..but no, we must stoop to the bottom end to start asking him for the mas kahwin he allegedly still owing. Dah anak 3..apasal sebelum keluar anak nombor satu, tak mintak?

Lagi satu...ahh, we might not think this...but name dropping for some people yang suka nak claim to fame juga adalah sesuatu yang normal bagi puak2 yang suka menjadik femes sebab dia kenal orang yang femes jugak. Iskkk....I kenal Datuk tu, Datuk ni...Sultan tu, Sultan ni...saya kenal blogger femes Budak Lurpark. Ooopsss.

I thought you must know that mereka yang seperti diceritakan diatas, boleh juga dijumpai di spital-spital sakit jiwa. Pada saya, itu sangat lah normal.

Have a nice day, abang Nuar Zain. Kawan saya Ani BNS kata dia pegang tangan abang tu hari...loyar sabung ayam kata, kereta dia nak eksiden dengan kereta abang tu hari...tapi orang taktau kan yang, abang tido umah saya malam tadi. Hiksss.






10 comments:

DeLancrettLurpak said...

makji!!! mesti you dah naik ketumbit kannn? mesti tak tdo lena malam tadi kannn? asik intai bang nuar jen tdo, hiksss...

I suka bab name dropping ni sbb dkt opis I ada manusia yg dkt speed dial henponnye ada no phone boss yg paling besauuuu.. gile hebat ok! eee.. tak kuasa...

awww! glamer nye I, nan hado ok!glamer taik kucing, hahahaha

Anonymous said...

Hajah Esah,

Hamboi2x. Ada tak dia nyanyikan you lagu sedetik lebih sebelum tido? Atau you yang dodoikan dia... opsss. larikkkkkk.

Ani BNS

Lee Novotny said...

khennn..sapa yang makan cilli padi Mexico, dialah yang trasa pedas Mexico nyer...ops matitak mak melalut? :P

Anonymous said...

Entah2 abang tu sepupu sepapat dgn that Eli lebanese yg claim bagi makna juta2 tu?

Senyum dlm tangisan

Makji Esah said...

Dr Lurpak, ko glemer hapa? Dah le glamer. pandai blajo, pandai masak..pandai sopping..pandai segala...maka aku yg kurang glamer ni nak la name drop aku kenal ko..walaupun jumpa ala-ala touch and go gituh...ada urang kampung kitak mintak beli rokok sigik..hiks...

Ani, kalau dah nyanyi, manakan dapek nak membuat benda lain..oops!

Lee, hah..jalapeno tu tak pedas sgts uolsss...hihhihi...

SDT...suka naa..dapat gosok2 kepala kat dada orang..Eli Lebanon tu siapa?

DeLancrettLurpak said...

rokok apakah? malborok? dunhil? cap unta? bagitau copek, flight daku ahad malam waktu malaysia..

Makji Esah said...

marlberuk katanya bebeh...kat abudabee tu ada jual satu kotak besau ada tiga igik dalam nya...(sik malu tau kawan seromah ku ni)

Kak Teh said...

makji esah, guna Shongkong HaiHai tu ada copyright tu! kalau I tak dapat royalty dari penggunaan ni, macam mana nak jadi trillionaire? Kalau bayar dengan muruku pun mencukupi!

Emie Jipang. said...

Makji Esah, boleh i claim i kamcing kenal rapat peluk cium tido sebantal dengan you?? muahahhaa. i tak kire.

Makji Esah said...

Emie...hal maksiat camtu takleh la cakap kat orang dik oii...kang tak pasal2 kita glamer tak positif serta menimbulkan syak dan akan direjam dan kompom masuk nurakka....heheheh