About Me

Thursday, October 15, 2009

Sharing is....Killing

I got invited to a friend's house...katanya nak ber open house segala, tapi kali ni ialah round yang ke 3 but lokasi lenlain.

Jahatkan I? I didn't go to the reunion (pasal reunion ni was organised by schoolmate jaman dahulu kala yang tengok muka aje baru ingat) but I am more incline to go and meet kawan-kawan yang menharungi alam remaja bersama...dari form four sampailah ke tahap degree tak pass. There's few of us...tak ramai pun, since I'm quite choosy jugak dengan siapa I nak keep in touch, maklumlah..nilah padahnya berchenta jaman sekolah when everybody knows each other. Although I ni idokle berchenta dengan kawan satu sekolah, but when we were in the UK, we crossed each others path jugak lah, cuma aku aje yang ber reputation yang gemarkan orang-orang senior ni.

Since my ex dah mati...I don't see the point of being in exhile anymore (cehh...ada unsur berlagak ni, macam lah aku ni menjadi rebutan jejaka-jejaka kat Malaya ni) people have nothing to ask anymore...nak ditanya pun, orang yang membuat angkara tu dah mati...although, I jugak mendapat pujian sebab masih chenta pada yang satu...(aduhaii..kalau lah you all tahu my perkembangan the last 10 years) and sidahmati pun, masih lagi dijadikan object dan contoh jantan yang tidak menghargai kekasih yang setia and tak banyak songel. Well, what do you expect...sedangkan kita baca magazine pompuan-pompuan yang cantik pun laki dia pi cari madu, inikan piula I ni...yang....yang...yang..masih menjadi pungguk yang rindukan bulan kat Kuale Kangsor nun..padahal, bulan kat Kuale Kangsor tu dah kawin dan beranak pinak dengan pompuan yang sama lawa dengan pompuan Malaya palig lawa..iaitu Wan Jaleha tu. Hats of to Zara Salim Davidson, I will not match...state swimmer, chemical engineer. Aku ni siapalah kan Kiah? (BTW Cik Sarip Dol, if you're reading this...kenapalah I dah takleh tengok gambar family ex-boipren I tu dalam IG?)

My bunch of friends seems to be in perfect marriage...transformed from gadis-gadis genit berscandal sana-sini to bini orang yang sepanjang masa dapat text message from laki tanya nak balik kol berapa. So Kiah...count your blessing.

They envied my free agent status and muka I yang masih nampak muda walaupun dah nak masuk 40. Hehehe...this is the beauty of natural rescources yang belum dicerobohi pembalak-pembalak haram. I get to maintain whatever I need to maintain. Although sebagai pompuan-pompuan biasa, I am conscious about the extra weight I pun on, maka setibanya ku ti Mansion ku, I will spend at least a day mengejar anak-anak rusa Nani kat park tu.

However, seeing my friends with children, cemana mithalinya one of them dok mengulit-ngulit anak...how peaceful it looks membuatkan ku rasa...eh, kanke bagus ada partner or even kawan tapi mesra or laki tapi tak mesra but still have someone to share your life with.

I'm not saying that I'm broody, tapikan nampak macam best aje. That was shortlive until one of my friend ni yang bukak cerita yang dalam diam, lakinya dah pun kawin dengan Ratu Karaoke and she came to know after KB si lakinya jugak yang terpecah lobang kat bininya (pastu biasalah kita pompuan...info-info yang boleh membantu kawum wanita camni mustilah dishare kan?)

My friend yang lakinya dah main kayu3 ni, from young I know, memang easy go lucky. Tak ambil kish hal orang..tau nya belajar dn ber keluarang dgn group-group we all aje. I think, she is the type yang after kahwin, jaga laki, jaga diri and jaga anak. I think as a wife we must know the type of jantan yang kita kahwin so, even kalaulah sijantan tu kita master dalam bidang menipu bini pun, I don't think she is the type of tak tidur malam memikir..eh, laki aku ni ada tak affair sana-sini. Dia cakap, org jantan ni..nampak alim ke or baik cemana pun depan kita, kalaulah kat dalam opis they all pun, if they want to memanjangkan belalainya tu, dalam store stationery pun lepas...so, what is there to be surprise?

So bila dah dapat tahu...(wah, ni kira kami kawum wanita setia bersama menentang pencerobohan haram) kawan ni, luluh lah hati nya...yelah, although tahu yang dengan org laki ni, takleh nak ditahan..tapi sedih ngenangkan..apalah salahkiewww githoo.

So, she decided to leave him and balik rumah makpaknya. Jantan ni bila dah tertangkap mula lah nak guna anak as a collateral, cam cibai aje. Family belah laki pun terperanjat, tak ribut tak taufan tetiba nak bercerai, sempat boleh talipon besannya report yang anak pompuan awak tu (my friend) ni dah nusyuz.

The laki now ni, macam gabrah lah bini nak mintak cerai..kononnnya masih chenta..can't live without her (yang ko pi kawin sorang lagi tu apasal?)

So, our role was to convince her to go ahead with the divorce and course lah masa ni, khidmat aku sebagai penceramah motivasi sangat diperlukan..chewah..chewwah...kemain suka lagi makbapak dia bila I cakap, if perasaan marah sebab ditipu mengatasi rasa cinta yang dah nyawa-nyawa ikan tu, ada ke takde anak...biarlah berpatah arah. I told her, never let the children be a reason, kalaulah org jantan tu nak kata, demi anak-anak...anak-anak will still have both parents so, what is the difference?

So if takut the man tak nak bagi nafkah anak..so what? If he rather live with reputation tak peduli anak...or jgn pulak nanti anak dah glamer baru nak ngaku kan?

Tadi I baca Metro, ada this guy..appeal cakap tak mampu bayar nafkah anak 300 sebulan..tapi dalam pada muflis, he is now married for the 4th time. $300 pun takleh bayar ke?

Kami kengkawannya, idokle rasa berdosa langsung mengadu domba dia ni suruh bercerai, lantaklah org kata berdosa meruntuh mesjid etc,etc. Yes it is true, marriage is for life...but it is blarrdy unfair if the one can get away ruining the purpose of the union or even bertrayed the perjanjian chenta sebelum kawin..(hanya you lah sorang untuk I)

I think. had he came to her and explain that dia telah terjauh chenta untuk 2nd time round, idoklah kawan I ni rasa macam penyapu sangat kan? But still...some people can share, some people can't...so make sure sebelum kahwin you ask your wife to be...if she is the type yang suka share-share barang mainan.

13 comments:

BA said...

betullah. x pyh tunggu belalai panjang dlm stationary r0om, dlm keta/atas mot0r pun bleh.

hebat betul.

oklah. h0pe dia happy ngan bini si ratu kara0ke tu. agak2 boring boleh la kata 'laling, tarik key ziana zain satu.'


BA.

AdiHana said...

Kes2 camni, pusing2 camne pun kaum hawa ni jugak yg eventually jadi mangsa n menjeruk rasa.

Rela mcm mana pun, sikit sebanyak mesti hati ada terluka sikit kan.. tu yg plg payah nak sembuh tu.

So salah kah kami kaum wanita ini if we were trying to protect ourselves?

Ina said...

Dear Makji,

Bagus nasihat you tu...hehehe. Kalo I, bukan I balik rumah mak bapak I, I hantar dia balik rumah mak bapaknya... baru padan muka ko, la explain sendirik... muahahaha!

Tijah said...

haruslah mak kopipes bagi kalos baca nih sebagai pengajaran seblm dia nak buat apa2 khannn?

kipap the good work!

ai afundi u makji...

Manal said...

Waduhhh...another airing baju2 nak basuh (the dirty laundry) session. Memang saya setuju! However, maybe just go by talak 1 la sbb nak ajar sikit laki dia supaya lebih sensitive to his 1st wife's feeling. Yg bini ke2 main belasah jer kawen, tau ke tak dia tu laki orang? And why the hell do some girls ever so willing to kawen laki orang eh sambil sharing barang2 mainan itewwwww kan? Masa tu suka sgt dimadukan tak pedulik dah sapa2 pon kata. Makpak diorg tu redha ke asal anak pompuan dia kawen dah. Jadi old maid/spinster ni macam satu penghinaan kot.

Cik Kiah said...

Aku tak suka share! Lebih2 lagi had barang makanan set2 sausage n telur itteww...!

farah :) said...

..nasib seorang wanita..???

tu ler yg slalu saya pesan kat my to' laki..:
"berani buat..berani tanggung la yea..
tau kan.. istri U ni gile dia tahap mana...?"

tapi laki tetap laki kan....
dlm ati mesti dok kata..:
"ada aku kisah??"

As said...

Nota buat lelaki yang cuba mendampingi saya ye. Saya tak suka share-share barang mainan nih :D

Otak Delusi Pelita said...

Stuju!Tapi ade ke yg suka share??i mean seriously?

Desert Rose said...

Sbg isteri solehah aku kalau laki aku kata nak kahwin, aku akn siap ajak dok serumah lagi, dgn senyum penuh riang, Pastu hari2 aku racun minah tu sikit2 cukup 100 hari aku buat kenduri arwah. (nasib la sapa termakan pompuan tu ke laki dia ke, ada aku kisah *haaaaaaahaa gelak ahli sihir yg pyshco.

*smp hati ko ckp aku tak jemput ko pergi parti liar, kan ke aku dah gantung poster khas untukmu kat plaza tol senawang itu???

Sarip Dol Hero Kampung Dusun said...

Lama tak masuk blog Hjh Esah (sibuk dengan earthquake!) tapi kawan ada mentioned pasal ni.

Hari tu Admin dah set minimum posting of 20 untuk view board Royalty tu. So, u buat lah posting sikit kat board lain dan bila dah dapat 20 posts, boleh view dah board tu.

pakmat said...

..keep a keen and wary eye on those rapacious pembalak haram, lady..some have trunks not worthy to even be sawn as timber...

..as always, came, read and chuckled..

Hjh Esah Jolie said...

BA..moga-moga pekak lah dia nanti kan???

AdiHana..tidak salah Cik...sepatutnya ditakik dengan cangkul aje mereka2 tu...

Ina.kan,kan,kan? Bravooo!!!

Tijah..timo kasin..mudah mudahan, takutlah laki kau nak caghi lain...