About Me

Sunday, October 25, 2009

Update

Bila blogspot dah okay..internet pulak macam lahanat kan?????

2 malam internet rumah kieww macam biskut chipsmore and selepas therapy session dengan Abg BT cawangan slumdog (geez...why lah all the call centre kat UK ni semua pergi kat seberang Asia sinun???) maka wireless setting ku dapat direstore dengan jaya nya. Menurut abang slumdog ittew...broadband hub I banyak sangat gangguan. Mana tak nya, yang aku pi letak menda tu sebelah TV dengan Hifi buat apa? (mana lah I tahu yang kan?????)

See...the trip back to KL ended with a bang. Thanks to pesbuk, ramai betul kengkawan yang dh keep in touch. I am surprised why some people bothered really...since masa sekolah pun bercakap dengan I pun taknak. Ni musti semuanya gila carta...add kawan, janji kenal..janji ramai kawan dalam pesbuk kan, Kiah?

I have always openly admitted that I am such a bad judge at character. So one must not assume that just because I deal with human behaviour day in and day out, I know what is coming my way. We never really like to admit this ourselves but we someone have the tendency to put on different facade, depending on the level of anxiety. Well, it is not a bad thing pun...cuma yang jadi teruknya bila digunakan terlebih-lebih pulak.

Majority makcik-makcik...yang I dah lama tak jumpa pun...openly volunteered masalah-masalah dengan laki masing-masing.

Yang hak single-single tu pulak....dalam pada cakap kat kita yang kununnya dah fed up ditanya soklan-soklan cepumas (rimasss gittewww) tapi masih ber Zaiton Sameon mengharap Brad Pitt jatuh diriba.

Mana yang (kununnn nya) happily married....blissfully cerita hal anak-anak masing-masing...the joy of memuaskan hati anak dan laki dengan pengorbanan they all...(ish...isn't this really telling yang they all tu sesungguhnya fed up ya amat had to do everything ALONE!!!)

Bila I dengar masalah laki bini, rasa kesian pun ada. Ye lah, masa bercinta and baru-baru kahwin....semuanya wangi belaka.When are we going to learn? When they want us to be theirs, they will spin any yarn necessary to seal the deal.I feel like telling...daripada you all ni datang open house rumah orang cerita hal laki you yang baik sikit aje dari kerbau balau tu....let's just start to appreciate something positive about them. First...dek kerna kewujudan dia, you berlaki. Dapatlah anak sorang dua (tak pun 3,4,5) so, you are practically saved from menjadi bahan gossip Kampung Jiboi & Kampung Bongek. You have got to admire your husband for his determination when acquiring you....bulan bintang...tiada yang lain but you aje. He got what he wants, didn't he? And you? Seperti biasa kita orang pompuan ni...macam biasa, kalau kereta rosak, kalau mekanik kata kena tukar semua, kita akan percaya bulat-bulat!

Let just agree on....we can't change him..or, expect him to change when we didn't tell him what we like him to be. Men don't do telepathy...and they like to assume that you are okay and highly understanding of their special needs.Understand this...if they don't need to, they will not watch you. 1 in 100 (or more) will worry and notice that their wives has change in her ways. They will ask, and we women is oblige to tell, because we know what we want and what we don't want.

So, if you don't intend to change the situation....stop moaning.Kita pergi open house nak makan roti jala dengan meehon goreng ye, bukan nak dengar kau meghoyan pasal laki kau. Kalau tak tahan sangat...cakap dengan laki kita baik-baik...kalau dia rasa he is the last King of Scotland i.e. Idi Amin, maka...blah lah sebelum King Of Scotland menjadi King Of Zimbabwe.

Kepada anak-anak dara yang tak berapa tua....what can I say. Memang dah lumrah orang akan bertanya....speaking of which, ni dah tahun 2009, takkan lah kita tak belajar lagi cara-cara nak ber komunikasi. Let's just have the last laugh....biarlah orang nak cakap apa. Senyum-senyum aje lah. Tak payahlah nak jadi defensive. One minute you said..you don't give a damn...marah-marah pulak bila ada orang nak match make. Seconds after...you announced that you tu ramai lak boipren tak tau nak pilih yang mana satu. After that...you cakap pulak that you're in a hurry to berlaki sebab parents dah bising. Pastu, boleh bongkak lagi pulak cakap...I want this, this,this in a man....

Laaa....dah le reramai boipren you tu (kata you lah kan?) takde pun memasing nya in a hurry nak datang pinang you pun, ada hati nak demand besar-besar lagi? Memanglah kita mesti menjadi penapis santan, tapi tengoklah diri kita jugak....(kalau Angelina Jolie tak pe lah jugak kan?)

Cheerio....

p/s : DR, kesian kan...bini apek yang kena 'hantam' tu lepas dia syiok dgn body mu yang gebbiewww ittewww???

11 comments:

Ina said...

Dear Makji,

So glad that you still have saki baki bahan masa kat kl...hehehe

p/s: sapa plak 'bini apek' tu?!!

farah said...

...DR tu sapa plak?
blog mak aji ni memang byk info la...

Manal said...

Yea men dont do telepathy makji, tapi kadang2 tu diorang yg over nak women memahami....its never really a win-win situation and kita gak la yang kena advance segala segi w/pon kadang2 tu mlm kua2 ayaq mata senyap2. Tu la ibu-ibu kalau diorang benar2 tau peranan diorang, they are actually the superwomen!

At the end of the day, its not the kerbau balau yg akan diumpatkeji, tapi balik2 perempuan gak. Kan Fasha Sanda kan....

aking said...

ni lah susah kalau jumpa dgn org elit2 ni kan??hehe, tp takpa makanan sedap tuh,tadah je lah tinge makji weh...

p/s;ni bini apek mana plak ni kau bercakap...sexplain pls!!

Hjh Esah Jolie said...

Thanks Ina..mmg ada banyak lagi saki baki dari Malaya..tunggu lah ha...(p/s...bacalah blog Desert Rose, then you'll know..hehehe)

Farah..mustikkk la...

Manal...macam tu lah kan....

Aking...ye, demi Roti Jala & Karipap. Bila mung nok bid LHR lagi ni????

OOD said...

Esah, den ni anak dagho sunti laie.

Desert Rose said...

Cheh sampai hati ko Esah, memberi publisiti kpd diriku, tapi kekdahnya kesian kat bini Apek tu plak......kesian kat aku ni haaa. Aku tak sangka gak ada Apek tu peminat lemak2 dan mangkuk tingkat aku ni hu hu hu...kalau dia ckp boleh aku dermakan kat bini dia

Desert Rose said...

eh lupa plak nk cakap, aku baru sedar dari koma sebab ingat ko praibetkan blog ko ni, 3 hari 3 mlm aku msk sepital, mental depression.

Encik Azrin Yang Garang said...

welkam bek kakjie! ohooOooO..

-undang undang luak ghombau-

Hjh Esah Jolie said...

Ood..iyo ko? Laaa....kisah eh..

DR..mental depression? Lalu makan tak?

Cik Undang....huahahahaha

ummi Eiz said...

haha klakar la... steady je...