About Me

Monday, October 26, 2009

Monday Story

Sepagi buta....I dapat phone call mengatakan yang one of my patient tak ada dalam biliknya bila time makan ubat. Sakit betul hati I dengar...dalam banyak-banyak menda yang dia boleh buat, boleh dia pilih nak lari dari rumah pukul 5 pagi?

I cakap dengan my colleague, alah..tak payah cari lah..nanti kalau dia lapar, dia balik lah (ish...macam style budak2 aje kan?) Tapi buatnya dia ada relapse dan terjun Sungai Thames, cemana hah? I pun cakap dengan my colleague, bagi dia sampai pukul 12 tengahari, and alau takde berita, terus call police aje. Si Makcik ni...kalau stress suka lari dari rumah. Tapi selalunya tak lama, dalam 2,3 jam tu dia balik lah. Because she is Autistic, once she ran out of plan of places to go, she will balik rumah. Boleh kau lari rumah macam tu?

Tetiba dalam pukul 8 camtu, Makcik ni telepon opis, nak cakap dengan I katanya. I pun tanyalah, you kat mana ni? Kenapa you keluar rumah? Makcik kata, dia sedih...pasal tu dia lari. I tanya dia kat mana...so dia describe nama jalan, nama building..enough info for me to set out to look for her.

To cut the story short, dia dah sampai rumah, dah mandi dah makan semua, I tanyalah...apasal lah yang you sedih sangat sampai you lari dari rumah ni?

Katanya, dia sedih sebab Danyl Johnson, X-Factor tu jatuh ke bottom two. I reminded her that he has survived the public vote, tapi katanya she can't bear to see him losing that night and that he was sad.

Well, to you yang tak tahu X-Factor tu hapa, kiraya macam Akademi Fantasia lah gitu...where the selected auditionees was kept together in a boot camp style to be trained to perform live, and will advance on later stages of the competition provided they got the highest vote.

Nak kata I minat sangat tu, tidak lah...tapi kalau ada masa, I tengok lah jugak. Danyl Johnson is one of the contestant...tapi tak hapa silapnya, malam semalam, tak banyak pulak orang vote dia and he was almost on his way out.

Well, walaupun orang ini gigih mempromo supaya kita semua vote si Danyl Johnson ni, I pulak menyampah gila kat jantan ni and I think his attitude earned him the bottom two result. Padan muka mung, Danyl Johnson oiii!!!!

Lest we forget...X-Factor, alike Akademi Fantasia and all those talent search competition, the winner needs public votes to win. Like it or lump it.So, in another way of telling, you need people to like you in order for you to last longer where you at.

So, talent search program berprinsip mata duitan-telephone votes ni, idok le macam Bintang RTM gittew yang juara-juara nya dipilih berdasarkan talent semata-mata (see, Kak Melah masa tu tak berapa lawa kan? Tapi menang jua...eh, ye ke Kak Melah juara Bintan RTM ke Muzik-Muzik?)

When you want people to like you...you must first have a likeable factor. Si Danyl Johnson ni...rupa bolehlah tahan hensem nya and his audition was vavavoom gittewww.

Tapi yang tak larat nya........

Suffice say....kau tu menang pun belum tentu, nak tunggu vote orang jugak nak lepas every week...tapi boleh everytime bila nyanyi berfeeling-feeling Robbie Williams & Tom Jones yang sudah tentulah fofuler nya tu.

Some say, he has confidence....that for some reason come across arrogant.He should learn that wanting to be like requires an investment of modesty.Ye lah..kita semua tahu awak tu pandai nyanyi...so tak payah lah perasan macam X-Factor tu kau punya private concert pulak ye.

Remember Leona Lewis. Laaagi pandai nyanyi dan tengoklah betapa down to earth nya dia, so orang pun naik kesian jugak terus vote bertubi-tubi kan?

Or do we think Makcik-Pakcik, adik akak semua akan AF undi Mawi kalau Mawi buat show macam Melissa Indot? Pirrrrahhh!!!!

****Of course lah I tak cakap macam ni dengan my patient tu, of course lah dianya akan lagi stress and lari dari rumah lagi. I pun berlakon lah jugak, macam bersimpati lah kononnya..padahal I punyalah macam nak nangis Miss Frank kena keluar****

So dengan ini..saya menyokong DBI, iaitu menyokong Stacy Solomong.

11 comments:

[danial][ma] said...

hej! hjh.esah...i also lari dari rumah when miss frank voted out...heheheheh...so sad, luv them all...but when i larik no one try to find me, so also balik when hungry...

Cik Kiah said...

I pun nak lari rumahlah..sedih sangat2 MG habihkan cekelat cadbury (je) aku.

LadyMarko said...

I saw danyl johnson nye audition... in fact, siap embed the clip on my blog hehehe... Ada masalah attitude rupenye mamat tu ek? Cess!

Kak Melah tu juara binatang...i mean, bintang rtm la mak aji.

Melissa Indot...uwekk!!! Tak gemor!

Anonymous said...

i ni nganga jelah bila kak esah citer2 pasal rancangan tibisyen org puteh nun..apakan daya haihh..lenkali kasik tepekla gambar..senang berimiginasi..
beyoncet pon tamau mai sini...dabel haihhh..
-kipasmu

Manal said...

so agak2 la yg terasa depressed over2 nanges meroyan nak bunuh diri bila diorang nyer celeb kena ape2/mati/ditimbah musibah tu kira ade unsur2 autistic ke makji?

cocoa-crayon said...

Saya sokong Jamie Afro *woot wooooot*

Xx

p/s welcome back Makji, jangan buat stunt private-private blog ni lagi eh, resah gelisah mek dibuatnya!

farah said...

...lor....?

Lee Novotny said...

Hahahah kena sejibik kah mak??? **pitamz!!

Mak pon nak pose pose lari jugak lah..nak lari sebab nak mengandungkan anak anak si danyl ni, bleyy?? hahha matilaa verangan!

Tak kira..mak nak DANYL!!!! VOTE danyl!!! owhhhhhh abang cikgukieww yang hensem! *ops!

Hjh Esah Jolie said...

Danial..wahhh..lari dari rumah ke??? Tak sejuk ka weiii???

Bila masa kau beli Cadbury, Kiah? Well..at least he never discovered Walkers Prawn Cocktails tu kan?

Lady Marko..dengar2 pun ada attitude prob..tu lah kan? Muka ensem & bakat takdinakan dgn betul kan?

Kipasku...apasal Beyoncet tak jadi datang?

Bukan Autistic tu klw kes2 camtu...gila!

Cocoa-crayon...ye lah cik..saya tak buat lagi

Farah....lorrrrrrr....lorrrrrr

Lee..weih, mahukah you beranak hitam rambut kiting?

ZubaidahArshad said...

Those people out there are so cock-a-hoop pasal the horrendous twins. and danyl way too cocky for me. and yes, i suka mr afro. tapi i tak suka bulu dada dia. haha

Lee Novotny said...

itam rambut kerinting?? Nakk uolzzz...mrasa mak beranak kan future Tyra Banks, bleyy??? hahahahaha