About Me

Tuesday, October 27, 2009

For Kiah To Read

First....when you met someone, special enough to be called a boipren, you would expect lah perhubungan tu akan sampai ke jinjang pelamin...disamping bolehlah menayang kat mana-mana suara sumbang yang menentang jerat perchintaan you tu.

But...tak semua yang kita nak tu, kita akan dapat kan, Kiah??????

I think dalam 20 kawan sekolah I..(punyalah tak fofulerr, duaploh je kawan aku Kiah oiii) maybe 2,3 married their first love gittew. Ada pulak yang cinta monyet dengan orang lain, cinta gorilla dengan orang lain and lastly kawin dengan orang hutan (specis mamalia berbulu ini semua berasal dari sekolah sebelah jalan keretapi kat Beseri tu ye...)

Let's don't beat around the bushes...so I am writing this for Kiah. Semasa kami berpoya-poya an kat KL tu hari, Kiah sempat jugak le menunjukkan guilty pleasure nya yang baru...berupa her new found 'friend' kat pesbuk.

Walaupun I tak berapa berkenan jugaklah dengan keputusan Kiah yang telah memberi ruang kepada beruang tu kembali menghuni friendlist facebooknya, sebagai seorang kawan yang amat memahami gejolak-gejolak hati seorang kekasih lama....I pun menumpang tengok ajelah gambar orang tu kat FB page nya.

So when Kiah updated her blog today, I seperti biasa dan memakan gaji buta kat opis, try to understand what she was saying about being friend with your exes etc,etc by trodding through her walls reading the comments made by this 'new' old friend of hers.

I think...unless you're so openminded that none of any bad taste in your mouth matters to you, maybe you can be friends with your exes. But please, before announcing that you are 'friends' with your ex, please define how friendly you expect him or you o be with each others.

I don't know anyone who is 'that' friendly with their exes...or even making a point to be part of their exes life, by voluntarily involve themselves in their exes banters with friends and what is worst, turning all the attention to him/herself. Memang macam cilaka!

Honest truth ni, I am friends with my ex in FB. Okay, okay...aku yang mencari dia and I think maybe after give it some thought, orang to accepted my friend request. I pun tak tahu kenapa I nak add dia, I suppose it is good to keep in touch lah kan, Aking kan? Walaupun hati bagai digaru-garu nak tahu apa perkembangan terbaru dia sekarang.

Kesimpulannya Kiah...we normal people (ni nak kompang kat kau tu yang siamang kau tu tak normal) will find it hard to be friends with someone who was once is no stranger to our bedlinen...eh...personal space.

Masa bercinta kan ke dah jadi kawan? So things didn't work out and one of us had to backed out, for whatever reasons...enough to say, that they no longer want you be their friends.So why bother menjejak kasih????

There's obviously...in cases like this i.e. bekas kekasih tetiba or sesuka nak menjadi kawan kepada kita ada agenda nya. Consciously maybe ada unfinished business lah...especially kes-kes guilty conscience (macam my ex), tak pun hati maseh chenta tapi dek terlarang, suffice dengan hanya dapat orang tu sebagai kawan aje...or, bekas pakwe/makwe kita tu memang hati busuk ber attitude problem yang dari dulu sampai sekarang perangai buruknya bukan setakat menyusahkan hidup you, malah hidup orang lain jua.

So Kiah.....kalau macam gitu lah perangainya si siamang mu, count your blessing lah kau bukan janda anak satu sekarang ni. I wonder what Ustazah Munah has to say before...idok ke dia menentang perhubungan kau dengan siamang ni, or ada wujudnya propaganda mem bad mouth siamang...dan kau pulak masa tu sungguh mabuk dan karam dilautan chenta, tak kau hiraukan nasihat kengkawan?

What he was to you was a bully and he will continue to intimidate you as long as you allow him to be.

So.......I can't help myself to have a nose around and making some comment, but Kiah...remove him from your list.

11 comments:

Anonymous said...

i ni kalo add/accept friend request kat fb sebab nak tengok gambau. pastu keji dalam hati. agaknye si kiah tu pon saje nak mengskodeng gambau, gittuew kiah?

- kak nam

Lee Novotny said...

Makji, I would have loved to find and be friends in facebook with my exes... ye lah mana tahu kot kot boleh TENUN SONGKET lagi! **lariiiii

Izuan Kunang-Kunang said...

Menenun songket tu amende Lee??

Ina said...

Dear Makji,

I totally agree with you... Saya sokong makji 100%!!!

CK,

Remove jer dia from the list and then just ignore his calls/sms... Let him wonder what you're doing in your life!

farah said...

...mmm...bkn ke fesbuk ni utk kita jejaki exes kita dedulo...

disamping utk mnayang bf yg ada skang.....?

and bukan ke... utk tayang photo2 kat spupu sdara mara yg mana masa balik kampung...haram x penah bertegur sapa(konon dia baguuus la sgt !).... and suka sgt dok report kat tok nenek kita d kampong pasal life kita kat luar ni....???...

emo..emo....

amybarakbah said...

hi cik esah..

owhh pendek kata tak leh add exes kat fesbuk yach?? hmmmmmmmm

kena p delete jugek lah nieh.. aiyohh dah ler fesbuk kena blok kat opish nieh..

double adoiiii

aking said...

"Diri seperti, SEKAM dan API...ku terbakarrrrrrrrrrrrr sendiriiiiiiii..." sambil tarik key Kak noor dlm lagu Hati Seorang Kekasih Lama----> ditujukan khas pada cik kiah.**matilahaku lepas ni**

anyhow, exes mak yg 2 orang telah di add automatically oleh FB. sib baik dia tak berani nak meroyan.

Lee Novotny said...

izuan, menenun songket ialah acara majlis yang meriah dengan segala mala aktibiti akrobatik melampau tapi tiada adalah ianya disertai dengan menganyam ketufat kerna perbuatan sedemikian hanyalah bersama sama sesama kawum fomfuen sendirik..maka tiada adanya mak mahu menjadi lessyrinazz bersama kawum mak uallzz..***matilaaa semua tak faham!

Tijah said...

adoi la. baco n3 ni terossss tingat kek jln dato' siamang gagap.

elviza said...

Esah,

Rindu kat ko Esah, lama tak datang sini.

Nak menyampuk walaupun tak diundang, kalau aku lah kan - repeat: kalau aku, bukan orang lain - kekasih lama request nak jadi friend, aku tutup pesbuk aku. Sungguh.

Walaupun aku dah maafkan segala kecelakaannya itu, aku tak hengen nak berkawan dgn dia kat pesbuk ker, kat twitter ker, kat mana2 lah.

It's like: Aku dgn dia, we best be strangers. It's less complicated that way. Entah lah

Manal said...

Maybe dalam buruk2 siamang tu, he did make her laugh or the ability of him making her laughing at him? Ala2 menghiburkan hati jua...

But tu la kalau dah kes ala2 bully, maybe he shud even be restricted by 100 networking link distance or more dalam pesbuk if ever...so kalau pon dia ade la come across his ex's site, he can only but knowing she's all well.