About Me

Tuesday, June 30, 2009

Update

The half part of the year was great...err..not really, okaylah..half-half.

I have been pushed back into business side of my work since last November, Boss kata only for 3 months..and come July, I am still there. But I like the challenge, mentally, it has made me strong although physically, I am so tired having to work all hours...losing touch with people and losing sight of myself.

Ye laa...losing touch with people tu...macam tak betul aje. Truth is I am not a friendly person...or shall I say, very pemalu.I am so not good at keeping in touch. I will remember you, and at times bila ada hal-hal urgent I will reach out, tapi to share pleasantries over the phone tu..or casually jumpa-jumpa tu yang takde masa. It has always been like that lah.

By having this blog, kawan-kawan pun bertambah...ye, I ni tak ramai kawan. Most of the people I met, who I get to know from this path adalah baik-baik belaka.I also have those yang tak pernah jumpa, but building all sort of assumption about me. Takpelah..satisfy lah your curiosity.It will not cost both of us anything, although likely you lah yang penat kan...memikir benda-benda yang you tak patut pikir.

Ada orang cakap dengan I, Makji..kita-kita orang ni takut dengan you. I will have to say..more fool you lah...you allow yourself to be scared.Kita ni hanya perlu takut kat Tuhan aje...and Bapak kita (Bapak saya)

Ada lagi yang cakap..oh, you ni tough lah Makji...I wish I am like you. What can I say to that...semakin meningkat umur (walaupun aku awet muda Kiah..and pasni, haruslah aku berdating dengan adik-adik 10 years younger dari aku, kan?) semakin luaslah kepala hotak.

The truth is, I grow up seeing my mother become the victim of human expectation. As I get older I said to her, you don't have to care about them...you look after you, because they never will.She often get upset as people say this and that about her.

People can say lot's of thing.People said/say lot's of thing about me. Good advice are always..buat bodo lah..but the truth is, it is hard to.

Be selective on what you want to waste your energy on. Do not depend on 2nd and 3rd information. You often get judge on the way you react, so alang-alang nak kena judge tu, make sure you get a good judgement.

Kesimpulan nya...kalau orang nak cakap apa...cakaplah.Yang elok tu didengar...yang tak berapa, simpanlah untuk bahan menulis blog ye.

And with the part, losing sight of myself...it is fair to say, although kita dah hidup beberapa tahun...(37 to be precise like Kiah) we will never know who we really are.Kita ingat kita baik...tapi sebenarnya kita tak berapa...kita ingat kita ni penyabar...tapi adakalanya kita rasa nak bomb aje Malaysian High Com tu.

Macam nilah...kalaulah memang nasib nya I kena menjilat pasir dengan org-org gomen ni, buat ajelah. Besok dah dapat apa yang kita nak dari they all tu...sumpah lah habis-habis.

4 comments:

Anonymous said...

alah, makji..kita ni kalo dengar cakap org, takkan kemana la kita..its not easy to please everybody around us....

-ladykuween-

Anonymous said...

We love you Esah oiii..

Anonymous said...

ha ha ha ha.. akak receptionist kat MSD tuh pun bila sampai sini naik tarap jadik adek beradek YDPA. nak cakap dengan dia kena ada eksen enggeres yer.
apa boleh buat? orang gomen mmg macam tuh. i mintak nak beli buku, through bendahari, sampai skarang buku nan-ado. padahal dah submit borang tahun lepas lagi. aci macam tuh kan?
ahak nasihat yang berguno nih. sayo akan prektiskan 'buat bodo' itu. harap2 tidak la menjadi bodo. kem salam kat hosmet. hiyyyyaa!

-orang mulut jahat-

l!zs @)--- said...

ala makji nebermind wat people say i lebiu,others oso lebiu u too esp.kiah..hehe..iboh lalek ngan sidak ya..