About Me

Sunday, June 28, 2009

Mari Mengalerrr Rambut

I have my own private haidresser...but I must ask you not to judge his work by looking at my hair. My hair become a lion mane adalah atas angkara aku sendiri...

Today, I went to see him. I haven't seen him in ages and I really need to get a haircut. So a telephone call guaranteed my appoinment..kawan-kawan lah punya pasal.

My hairdresser used to work with someone really famous in KL. I think he is also famous...but we certainly moved in the diffrent orbit that time...because he was in his glamourous circle and I was slogging away as always.

He is now a full time 'akak'. A term I just learnt about a man who no longer want to look like a man.Tak apa..asal dia bahagia. The only disadvantage pi potong rambut dengan akak ni is that, he awarded himself a full fledge liberty to mengeluarkan komen-komen puaka kat rambut I. But it is the truth. I would rather hear the truth..walaupun kenkadang ada gak rasa nak masuk kan hair straightener yang panas tu dalam mulut dia.

He said to me after finished with my hair...you kena buat cam ni, camni, camni kat rambut you. The application of camni,camni,camni means that I have to bangun extra early to do what I suppose to do tu guarantee a hair that look like human.

I told him..a'ah..I tau..tapi I malas laa...I ni, kalau kena buat rambut makan masa setengah jam...I would rather tido extra setengah jam tu...tu diah..alasang careerwoman sangat.I told him all that dengan harapan..dia pahamlah masalah I..tidur lambat..kerja kuat..stress lagi sana-sini...it is not like I am paid to look pretty ke hapa. Lagi serabai lagi bagus la...buatnya ada assignment gi rescue patient dari rubbish dump ke..takkan lah I nak pakai baju Armani kan? or ber wangi-wangian Tresor bagai...and rambut bak Rihanna ke Sarah Harding ke...mak tak kuasa nyah...mak rela tidur.

Dia dengan konfident ala-ala Karam Singh Walia nya...eh, kita orang pompuan ni kenalah berusaha nak chantekkkk...tak boleh malas-malas.

Hah kau...'kita' orang pompuan. Sungguh terkucil I mendengar statement ittew. There was a vast different between us. He is wearing kasut tumit tinggi...and waltz his way around confidently. I would have terjelepuk patah dagu lagi ada. 'Woman' like him knows where to shop for a nice kasut..kasut punyalah tajam..bangsa kick-dog-dog-die tu.

Selepas mendapat nasihat akak tu, dengan serta merta nya I pi shopping barang penjagaan rambut...and my £35.00 evaporates into thin air. To add insult to my open wound..(I bawak chaperone gi gunting rambut ni) MB start lah berleter..tu lah..you kena buat camni,camni..camni...and making remark about me always buying shampoo and conditioner 99p. Tu lah you..thrifty sungguh.

Eh...apa kena mengena pulak rambut I dgn shampoo 99p tu? I am blessed with a low maintenance self, so my hair or body takdelah kena beli menda-menda special lagi membuang duit tu.

But, for once..I though..I dengarlah nasihat akak...see lah..if my hair jadi macam Jaclyn Smith pulak pas ni.

Then akak said..yang lain kali you datang..kita buat highlights yek? Chanteekkk yang...ditambah lagi dengan MB yang menjadi unggun api...okay lah..meh kita buat highlights sesama katanya.

And here I am thinking...I coloured my hair once...berbulan my father bising sambil mengurut dada. Ni kalau balik kampung dengan rambut blonde bagai..tak ke aku mengundang cardiac arrest tu?

Cihhh.....

6 comments:

My Spirit Finger said...

bapak kita pun sama. Kalau kaler rambut maunya sanggup tak balik berbulan-bulan atau kaler balik to black kalo rasa nak balik kg. Kalo tak mesti kena leter sampai kaler tu dgn sendirinya bertular ke hitam.

arep said...

kita orang perempuan katanya..

hilite lite lite dah la..tak la sampai blonde. mesti cun..

Anonymous said...

jgn kaler rambut, bila mandi wajib, air mandi wajib nnti tak rata n tak sah...walaupon bahn dye tuh halal.. black is beautiful, still.

dian said...

kalau kaler rambut hitam chantek jugak

Iron Butterfly said...

kid-dog-god-die <-- haha LOL. precious!

Anonymous said...

hahhahahaha lupo nak pujik tadik! ha ha ha ha.. tuh lah sakan bona mengumpek YDPA MSD tuh kan. kah kah kah.

-orang mulut jahat kono jadik onaninimus-