About Me

Monday, June 29, 2009

Malaysian High Com Yang Jahat

I was given an assigment by a fren to pergi mintak surat cerai dia kat Malaysian High Com. Hmmm....my fren now ni resides in Malaysia..lakinya ialah orang putih. I think for formality, for him to live in KL, they need to bernikah kat London. Entah lah..I pun tatau lah procedure nya.

Tup-tup, dah nak bercerai katanya. Elok lah...she can now happily singing Zee Avi's Kantoi..and the part 'no wonder lah my fren pun tak suka you' memang kena sekali. I never like the hubby you all....ni bangsa omputih kampung bangsatan tum tum tum tu. Ceh tu dia aku mengutuk.

I don't like dealing with gomen. Seriously...Encik PHD...bukan nak ngata ni..but gomen people's attitude dah sampai London pun tak tukar. In Seremban, I kena leter dengan this kakak jabatan pendaftaran, just because I takde Mycard! Then I said..ni nak buat lah ni. I told her that I live abroad..and masa tu manalah tahu pasal Mycard apa jadah tu. Rather than akak tu jadi public spirited gomen citizen, dia boleh marah kat I. Cilako kau kak...hompuk mo kusi kang..baru tau. In London alike, I remember waiting for my passport, tup-tup sijantan yang jaga counter tu boleh maki kat this chinese lady..you suda tau opis tutup pukul 12, kenapa you datang sekarang? And it is only 11.45am. Pastu..dah di serve nya pompuan tu..dia boleh mengomel sensorang dengan kuatnya..susah lah orang ni..kita tutup pukul 12, pukul 11 baru nak datang.

Oii Cik Bangkak...nama pun counter tutup pukul 12...so, yang kau bising2 kat orang yang datang pukul 11.45 tu kenapa? He is just lucky he is still dealing with Malaysian yang agaknya dah masak benar lah dengan perangai Goverment Servant set-set kerja opis ni.Most time, we prefer to diam aje..get it over and done with and never want to see you again. Kalau lah kau dapat gagak or Mat Salleh yang dengan takde segan silu nak kasi you their piece of mind, haruslah bangkak tu tercabut seluar dalam kat situ jugak.

Since last week...disamping main Farm Town secara curi-curi kat opis, I pun cubalah tepon High Com. Tak dapek. Kok dapek pun..masuk mesen. Eh...ado mesen? I tinggal message kek mesen tu, haram lah nak ditipun eh balik.

So today, I try lagi..dapek cakap mo sorang pompuan...I pun tanyolah...Selamat Pagi kak, boleh tak sambung kan saya kat Dept ni..ni..ni.., nak tau apo jawab eh? Tengkiu! Pehtu dilotak an I dalam line..tetibo adolah sorang abang ni angkek. I cakap balik hajat I...abang sound very pleasant. Suko ati I...tapi.....

Geh gampang lah pulak kan..den ponek..berkoreh-koreh leher nak cakap melayu, abang bantai cakap omputih you.

Bukan nak kata lah bang...anak buah I lagi terrer cakap omputih...(mana tak nya dopopat jam tengok My Little Pony & Friends)...abang was really struggling with his words..I masih cakap melayu..tak..tak maun deh do.

And tup...bilo dio cakap..you're in the wrong Dept..this is political Dept..mako...Makji pun teruslah skipping London kan?

Okay..I have been calling for ages and your receptionist keep giveing me the run around. It is either the line is engage or it went straight to mailbox...

Abang...I share your feelings (apo? abang share feeling sayo? feeling apo tu bang?) Let me investigate and I will call you back..(nampak lah mongak eh..numur tipun I dio tak mintak..tetibo nak tipun I balik)

I dengan bongkak nya...it's fine...I'll call again. You goverment people never change...no matter how far you travelled. Tup !!! Terus I letak tepon. Statement tu sungguhlah tak perlu...dan saya amat menyesali sikap kebongkakan saya ittew...but nevertheless...Malaysian High Com people deserve to hear what we (saya dan kengkawan saya) think of them.

Kesian Abang Political Dept tu.....isk.

17 comments:

MuMMy slurppp said...

sangat lah agree

Anonymous said...

salam makji,
saya dah lama baca blog makji nih. bak kata org silent reader gitu. saya suka cara makji menulis. makji, can i have your email address? i have something to share. something yang i simpan berbelas2 tahun lama nya and saya tak pernah menceritakan nya pada sesiapa. eh kenapa saya nak share dgn makji ye? saya tak kenal makji and makji pun tak kenal saya. i need your opinion. saya rasa makji seorg yang boleh di percayai. i hope that you can help me. thanks.

sirap.selasih@gmail.com

Anonymous said...

Haah...really agree with you...Same thing happen to me at New York...memalukan aje...I was at the counter for the passport application. was really surprise to see their attitude.Siap boleh jawab phone call masa ambil finger print.I knew he is one of the highest level staff.Maybe nak tunjuk dia ada IPhone which is 100% from the government!

Anonymous said...

Hjh Esah, i tell you a story... kebykan yg kerja di oversea adalh PTD, Pegawai tadbir dan Diplomatik...PTD di Malaysia adalah amat2 dibenci oleh semua staff gov.. mereka adalah bodoh sombong.. mereka yg bertanggungjawap mencipta skim2 pekhimatan dlm kerajaan.. utk diorg , mereka akan naik 2 kali carta naik pangkat dari 41 ->44->48 dlm masa 5 tahun..its a confirm thing... bagi org lain mereka akn buat dlm masa selepas 10 tahun baru naik satu anak tanggaa.

mereka dikenalai sebagai suka berlagak dijabatan2 kerajaan dan menyusahkan semua urusan... sampaikan ade yg buta blog anti PTD khas utk diorg nie..

mereka lah org yg makan gaji buta tp public tk nmpak sbb diorg keje di dlm bilik beraircon...yg org nmpak hanyalah kerani2 kt kaunter tuh..

Typhoon Sue said...

*LOL*
mentaliti kampung tu pi kat mana2 pun sama je

Anonymous said...

i teringin nak kerja dengan gomen bahagian oversea ni. jangan katakan staff yang angkat telepon, jadi cleaning lady pon i sanggup if only they all hantar i ke america/europe gituh.

macam mana eh nak join? department mana yang perlu i apply

i think i lagi better dari mereka itu.

- lela

edelweiss said...

kekekkeke....ciannn abang tuh.

Anonymous said...

jangan kata makji jer yang geram...i ni yang tukang baca pun naik geram...rasa nak tokok tambah ayat last makji kat mamat gomen tuh...hhhaaa tu dia nak jadi unggun api.....

captlukman said...

Kira dealing with Jab.Pendaftaran kat Trg tuh lagi better, berhemah dan sopan lah dari org kat sana kan?? Sabor jo lah makji.. but its true, i rather to be quiet...

Anonymous said...

Anonymus,

U kena jadi PTD dulu baru leh diantar keje oversea..cleaning lady, tea lady diorg amik rakyat negara tuh sendiri..tp PTD yg dipilih keje oversea nie mmg ler bole buat duit..elaun byk..balik2 msia jd kaya gitu..tp makan gaji buta lah like always spt entry hajah Esah ku sayang...

Anonymous said...

yea..yea..suka, suka...best entry ni, mak ji...

-ladykuween-

Manal said...

Hambik!!!!!!!!!!!!!!

Eh tu apa hal lak nak marah2 segala PTD ppl si anon kat atas nun? usually yg bermasalah kat high comm are those yg pegawai kecik2 jer. Yg higher ones sumer ok kalau u can get to talk to them personally. Yg jawab tepon secara puaka juga la mereka kuli cacai2 itu. Those PTd attaches dont usually pick or talk to the phone unless it was from "somebody" or ppl they know la personally. I am sorry that Anon met the "durjana" ones saja all these while.

But makji, i pon heran, tau la diorg ni dpt kuasa jer terus berlagak. I plak siap marah org JPA kata kat diorg, eh orang nak bagi duit nak bayar balik pinjaman pon susah sgt ka nak uruskan? Oh well, I prefer to only "communicate" to them when necessary only but tu la,kalau diorg plak tau kita ni sapa (esp jawatan dlm gomen gak la), hamboi manissss nya mulut depa, time tu lembut abisssss. Kalau tak tu, bo-layan.

Anonymous said...

Laaa... kau. Kalau ada otak tak do de kojo gomen do. Kek LA ni ha lai teruk kau. Sombong eh sampai lubang hidung terngadah ke langit. Tapi den ngasolah dio org ni jaki kek den. Ewahhh... Al maklumlah den ni kiro berjayo kek sini tak bergantung kek gomen. Ngumah den pun den boli sendiri. tak do harap gomen do. Pi dah...!!!!

Anonymous said...

PTD = Taik kucing

Madame R said...

Hi Makji i've been following ur blog quiet sometime. Very interesting lah. I memang sokong u bila bagi komen kat gomen staffs. Mana u pegi attitude dorang semua sama. Buat keje sambil mcm nak tak nak je. Kalau tepon habis di pass satu line ke satu line semua tak tau. Pas tu rude pulak tu. Hanta lah keje satu dunia mentality sama je...kampungan

Mutiara said...

Salam makji
hahahah....makji pun kena eh, agak2nya semua org malaysia yg berhububg dengan malaysian Embassy berpengalaman yang sama kecuali kalau kenal personally lah kot.

Tapi kannnnn, saya pi buat passport kat Malaysian Consulate Kat NYC tu amboiii baiknya pegawai di situ. submit paperwork in the morning, pick up after lunch. Boleh tolong look up for theatre tickets lagi..service yang baik.

Anonymous said...

suke dengan komen Anon number 3..
i never like PTD...NEVER NEVER NEVER!
tak bleh blah derang nih!

tinker_bell