About Me

Saturday, January 31, 2009

Update

Kepada Cik XYZ, yang dikala ini sedang berada dipersimpangan dilema, thanks for telling me about your problem. Apa nak ku kata...I have heard this all before. I am also certain that if you tell someone about this, they will tell you the same.


Makji ni you all, seboleh-boleh nya tak mau lah masuk campur masalah rumahtangga orang, rumahtangga Abby & Norman tu lain lah...kalau tak kerna dia menyerang ex-lakinya kat lokasi pelem and the Malaysian news made it so big that it was for gossipmonger like me to ignore.

Apa yang boleh I kata ni, ye lah..walaupun laki orang tu ex-boifren you...and tah apa ribut topan tetiba dia memilih orang lain pulak untuk dikahwin nya. I think perampas boifren takleh seteruk perampas laki. However I think the word 'rampas' is too strong in its context. The jantan is a consenting adult, maka secara sedar or tak sedar, dia merelakan rampasan kuasa itu. I think our situation is almost similar...my ex boifren pun dulu kahwin dengan orang lain jugak...pastu baru terkedek-kedek macam anak rusa nani cari I balik. Tapi, takde siapa yang paksa dia kahwin dengan pompuan ittew. Just because dia boifren you before dia jadi laki orang, cannot justify perbuatan kita yang berkeluaran dengan laki orang ni.

My ex-boifren punya bini pun boleh tahan jugaklah dahsyat nya bila dia dapat tahu (dia tahu pun sebab my ex ni yang cakap kat dia) All I was that time dimata orang is a scarlet woman, walaupun hati meronta kata kitalah ditempat yang benar.Tak ada yang benar nya. Your boifren is still berbini and walaupun tak bahagia (kata dia) he is not a free agent.

You're having a affair with someone else's husband, so at best he was a loan; there was certainly no guarantee that he would be yours to keep.The only person to blame for getting your heart tangled up in this sorry mess is yourself.I really don't think you can keep a straight face while blaming his wife.

Believe you and me, nak bersemuka berserimuka dengan bininya menegakkan benang basah you pun tak ada guna nya.Do you honestly think it's anything she doesn't know already? What sort of outcome would you be hoping for?

Maybe there's one of us that is lucky to be reunited back with their chenta agung.However now, you ought to be very realistic.He has made his choice before.Kalaupun dia balik dengan you, there's still a reminder of lots of hurtful thing.His children to begin with.

You takleh lupa kat dia? Ye..tu lah yang parahnya.I keep telling myself betapa bangang nya I...and bila mengenangkan betapa our relationship sebenarnya is mostly one sided affair, hatiku panas menggelegaklah jugak, but I am still the one who cry myself to sleep.

I think nasihat berupa quick teraphy yang I boleh bagi kat you ialah...(ni pun I cedok dari kata-kata boss I, bila I rasa nak bunuh diri/bunuh orang)....in life, you will experience a battle.Some will take it to war and fight tooth and nail, and some will continue fighting the battle.It seems to me that you're up and ready for this war and confident that you'll win.But will it make you happy?

Ingat satu saja....walaupun you rasa bininya tu perampas boifren you, boifren you yang rela dirampas.For all you know you might be picking up someone else's bad rubbish.

You best extricate yourself from this ridiculous situation. I was there and it wasn't a nice place to be.

P/s Cik XYZ, you budak TKC ke?

12 comments:

captlukman said...

Haaaaaaaaaaaaaaa kan!!!! Kita gak ler yg bodo dok melalak(den dah tak nangis lagi dah kat mamat tuh) tatkala teringatkan??? Faedahnya dia nangis ke kat kita? Layan pun tarak....

Lepas dikatakan mencintai pempuan tuh, alik-alik tataplah tak lupa kat adek. So how??

p/s; kenapalh takleh delete je dia dari pale otak ni...

Anonymous said...

i rasa dlm hal ni jantan tu jugak le yg seronok, bini dia dpt, gelpren pun dpt...jantan macam ni mmg puaka, so daripada bersusah payah berebutkan dia baik le tinggalkan je jantan macam ni dan fokus utk cari jantan lain yg lebih bagus..tak begitu makji??

yatie

nbns said...

Cik Yatie,

Kita agree lah ngan awak. Ngabih bogheh jo melayan jantan puaka cam tu.

Cik XYZ,

No man is worth the tears. Walk away while you can. Dengarlah ckp org2 yg dah masuk perangkap yg sama. You wont be any different, tho u may think u may be.

Oh well, when someone has already made up their mind, nothing can stand in their way kan? Hatta mak pak skali pun.

-nbns-

p/s : Makji, siamang sumbing dengar2nya nak kawin gak akhirnya...all the best to him and wifey.

najwa said...

makji, i guess majority melalui zaman "chenta agong" nie kan.. its just how we take it.. bottom line, its best to let go and move on - bagi ruang kat "chenta baru" so that we can have someone solid to be there thro thick and thin .... and it will be a double bonus if there's additional baggage in the forms of cutie pies to the now call chenta baru and we all live happily ever after despite the timbul tenggelam jelmaan of "chenta agong" dulu2 nun takkan mengkaramkan lagi "chenta baru" kita yg sedia ada... let go, let go, let go.... anak2 akak sebut lego lego lego mama lego lego...

Anonymous said...

helo mak aji esah, i dah lama jd silent reader you. bole i komen sedikit sebyk?

mmgnya jantan le yg seronok, i rasa zmn skrg ni sebab jantanle ramai perempuan akan masuk neraka nanti. diorg treat bini mcm hell. contoh laki i, buat pasal dah 2 kali. yg 2nd time tu siap nak ceraikan i. how do u expect a wife nak taat kpd suami yg perangai camtu? mmgla berdosa tapi hati dah hancur remuk sebab diorg, bolehke nak paksa diri sayang diorg balik? frankly spkg i stay bcoz of my kids need a father n i need financial support. x taula in future i bole nak cinta dia balik. ye i tau i berdosa, ya Allah ampunkan dosaku. tapi i'm telling the truth.

Manal said...

Moral kat sini: Centa, centa gak, hati-jiwa kita pon kena jaga, love ourselves and all that.

It will never be that easy to let go of the past but in my case,it makes me MORE attractive to the opposite sex seeing that i value myself more and more and at the same time know how not to hurt the man so much too and able to learn where and when to be subtle and smart. Men are pretty much a simple creature with selfish demands yet they know they cannot live a normal life without a woman. A woman shud know better how to appreciate herself more too.

Ala2 kes sorang buat gopren material, sorg lagi buat wife material. SAkit hati ,grudges memang la tgk our ex happy dgn org lain. Hurt him back by making him see u very happy with a new man and kids. Karma never fails to work her charms.

Lee Novotny said...

tu lah jantan ni...diorang buat hal takpe...tapi kalau pompuan pulak pasang lain, dialah yg memula naik darah..yang kau tak layan bini sah kau tu dah kenapa????? **matilaamak emosi jua

Marhainis said...

salam makji,

terpanggil rasanya nak bagi komen about this because I just went through a painful episode ala-ala mcm ni la jugak. The difference was I didn't know jantan celaka tu sebenarnya laki orang, tapi nasib baik laa Allah itu Maha Kaya, dia tolong hamba dia yg berniat baik tulis ikhlas dgn I ni yg memang berniat nak cari suami, ditunjukkan tembelang jantan tak guna tu. Mula2 tu, rasa sedih la jugak memikirkan rasa sayang tu, tapi bila ingat balik yang dia tipu dari day 1, oh no no no, wallahua'lam bissawab laa kalau2 segala sumpah seranak aku tu Allah maqbulkan *busuk sikit hati kat situ*. Tapi itu my case la, yg Cik XYZ ni, memang terang-terangan tau the guy is unavailable, to me, tu memang saja cari pasal laa...ex-bf or not. Better Cik XYZ pay more attention to herself, bak kata omputih, love yourself more before loving others. Pikir balik secara rasional, kalau ex-bf tu betul2 cintakan diri kita, dari awal lagi dia akan kawin dgn kita, bukan dgn org lain. Tak kiralah kena paksa ke tak, in the end, dia merelakan jugak. So, devote urself to urself, lagi bagus Cik XYZ, pegi lah ka spa ke, facial ke, belai diri tu sendiri, insya allah, akan ada org lain yg menjadi jodoh lebih baik.

Anonymous said...

Ni saya nak cerita pengalaman saya sebagai seorang isteri. Bekas laki saya sebelum kawen mmg hero. Tapi saya tak tahu pasal tu sebab saya ni stok inesen dan naive masa tu.



Bila saya dapat tahu yang dia pun 2 x 5 main 3 sticks, saya pun naik anginlah kan. Kalau tahu kote masih gatal, apa kejadahnya kawin dengan saya? So saya dengan secara sherlock holmesnya men-trace sorang demi sorang gundik-gundiknya dan bertanyaka modus operandinya. Dah memang sah - tak bahagia lah, teringatkan you lah, bini I garanglah etc...


Yang sorang tu lagi best, kes macam cik XYZ kita ni lah. " I lebih lama kenal dia dari you." kata minah ni. So I jawap balik - saya tak tahu pasal hal awak dgn dia dan perkahwinan kami adalah suka sama suka dan tiada unsur paksaan. Jika dia ada niat untuk memperisterikan you - sudah tentu dia akan/telah berbuat demikian.

Pendekkan cerita, saya pun bentangkan semua information yang saya gatherkan dari jejak sherlock holmes itu dan seperti yang saya jangkakan, laki saya men-deny semua "tohmahan" dari bekas-bekas kekasih dia mengatakan mereka itu semua bitter. Dan dia juga kata dia layan mereka biasa-biasa saja tetapi kalau mereka ter-jatuh cinta kat dia apa dia boleh buat?


banyak cantik heh - kalau itu macam gua angkat kaki and cabut dulu. For one I am not going to fight over a man, apalagi yang terserlah ke-tidak-gunaan-nya. Jadi saya campakkan dia balik into market untuk direbut oleh sesiapa yang berkehendakkan.

Saya tak sior dah.


Buat saya - saya masih punya harga diri. memang pedih dan kecewa diperlakukan begitu tetapi saya tengok dari segi jangka panjang. Takkan seumur hidup saya nak meng-handlekan semua tipu helah dan kegatalan kote nya itu. Ntah kat mana-mana dia dok mencelup dalam masa yang sama jadi suami kita. Ntah kuman apa yang dikutip dan di-infect-kan kepada saya.

Nauzubillahminzalik.

Biar saya seorang diri dan bahagia daripada berlaki dan terdedah kepada semua risiko - fizikal mental dan emosional.

Maaf ye makji pinjam komen box buat macam blog sendiri.. :-)




~*L*~

Anonymous said...

Hmm.. i've experienced the same thing. Allah Maha Penyayang. One night I felt so bad. On my last sujud solat Isya'.. I prayed "ya Allah. Aku rasa susah hati bila fikirkan si polan si polan. Tunjukkan apa yg aku x tahu Ya Allah" tup2 malam tu jugak dia call i and we went out. Tadaa.. buku kursus kahwin dlm keta. I cool lg. Tp dlm otak dok ingat alamat and no fon agensi kursus kahwin and nama pompuan dlm tu. Esok nye I pergi tempat tu and AMBUSH!!! I x panggil dia in the first place. I cari nama pompuan tu dlm list kedatangan. Allah Maha Pengasih.. kakitgn agensi tu semua bg kerjasama w'pun diorg tahu ade drama swasta was about to happen. Lepas berterus terang dgn pompuan ittew (yg juga mangsa penipuan) I suruh dia panggil ittew jantan keluar dan drama swasta pun terjadi. Well, anyway, i dapat balik duit i yg dia hutang in one shot sbb i ugut dia kalau x pulangkan i'd go and see his parents. Bagus jugak mak dia singa! Hahahahaha... (skrg dh boley gelak. Dulu tergolek2 menangis meratap :P)

Helwa

Iron Butterfly said...

somehow reading these comments calm me.


-the heart is almost broken-

amyemeelea said...

sayer is falling in love lar dgn blog che! ;)