About Me

Thursday, January 22, 2009

Telingaku Dipanah Petirrrrrr...........

Ni nak bagitau sikit kat scandal I yang dah terasa diri dia glamer sesangat pasal baru keluar TV rancangan 'Jalan-Jalan Cari Tudung Pasar Malam' segmen terajang ittew....ye, aku terima text messages mu ittew...pastu lintang pukang diriku iniew pi look up email address miew ittew untuk di add kan dalam my YM messenger...yelah, kalau boleh melabun dengan Pakcik Gila, tak kan nak ber YM dgn aku pun tak sodeee kan? (Not to mention, extra marital affair gaya YM ni, susah nak kantoi)

Ye, mobile phone ku bill nya dibayar oleh kompeni....so, aku sungguh segan silliew lah nak melenjan bill nya.Kang kalau accountant check itemised bill, kene query pulak...eh, makji, sejak bila Makji ada patient kat Malaysia ni.Uols jangan tak tau, mulut pompuan-pompuan account department company I ngalahkan p*ki.Kalau hantar email nak query expenses I tu, bukannya takat hantar untuk my sole attention aje, dibantai nya cc copy segala orang.Tak ke habis reputasiku nanti?

Speaking of reputasi, lupalak I nak bagitau, masa I bersosialan dengan gang babi haram tu, sempatlah jugak bertukar-tukar nomor telifun.The Ustaz dengan takde segan silliew nya mintak nomor I...masa bersosialan tu I ada dapat text message from MB, so semestinya orang dah tahu I ada mobile phone and tak bolehlah nak menipu kata takde telepon.Alasang Ustaz tu, katanya kalau ada majlis keagamaan, dia akan undang I.Dah jadik tanggungjawabnya, dia kata, and I wajib mengutamakan perintah yang atas (ni I copy kata-kata dia ni)

Sebenarnya you all...dalam majlis sosialan kami tu, ada banyak jugak kata-kata yang keluar dari mulutnya yang bisa membuatkan I bertukar menjadi gajah liar dan rasa memijak badan dia tu.Sedap betul dia mengeluarkan komen-komen macam bagus dia, padahal dia tu taklah kenal I ni siapa...(by the way Desert Rose, mana pulak datang idea yang aku ni kerabat Diraja neh?)

Antara komen-komen nya yang menyayat hati....

a) Yang I ni dah terlampau westernised...cakap and berfikir pun macam omputih. Boleh tu dia menambah yang I ni kena ingat yang I ni zahir batin melayu and Islam
b) Yang I ni mengejar dunia sangat...berkejar-kejar berkerja sana sini...melupakan mak ayah
c) Yang I lalai dalam menghayati ajaran Islam...

Adalah a few lagi comments...I pun tak ingat sangat dek menyampah nya.I senyum aje mendengar kata-kata nya walaupun seluruh badan I macam dah kena general anaesthathic uolssss.

Kadang-kadang orang ni uols, bila kita diam, dia akan ingat kita ni bodo ke ataupun dia tu yang extra betul.Orang yang diam tu tak bermakna they all tak nak melawan you.I don't know them...Kak Katak tu pun kenal-kenal macam tu, ada jugak hit and miss nya.

So semalam I dapat text messages (satu I dapat dari org yang baru keluar Tv ittew pukul 4.30 am UK Time...) and satu lagi dari Ustaz tu yg I tak perasan pukul berapa ( I ni ada issue sikit dengan telephone you, I selalu ingat bila phone bunyi tu phone org lain and I takdelah sesusah nak angkat)

Ustaz ni khabor kat I, yang ada majlis bacaan yassin and solat munajat kat Mesjid kat WhiteChapel tu. I wajib datang katanya...sebab ini untuk Palestine.Katanya lagi sebagai orang Islam, I wajib membuat ibadat untuk saudara seislam I.

I think dekat-dekat nak petang tu Ustaz telipon I, tanya attendance I...masa tu baru I ingat I lupa naj jawab message dia, I pun kata, tak dapat hadirlah kekasih...(ceh berlagu...) pasal I jauh dari London.

'You ni macam tak bersungguh aje nak beribadat. Saya yang kena ingat kan...you ni nak komited ke tidak? (Bila pulak aku ni agree nak masuk geng tarbiyyah dia ni?) Kita ni jangan nak berkira dengan Tuhan (I am certain he is referring to my excuse for being far from London) orang lain sanggup naik kereta nak ke Mekah, biarpun berbulan.'

'Ni lah susahnya bila orang dah terasa diri mereka tu lengkap, cukup harta dunia...rasa dah pandai sangat sebab mereka tu ada degree.Semayang 5 waktu saja tak ckup...brok brek brok brek................................'

Now you tell me....macam mana pulak aku boleh tercampur dengan orang macam ni ni?

27 comments:

Encik Azrin Yang Garang said...

TUDUNG LABUH KAKJIE for a start!! ha ha ha ha.. pingsan la aku kalau berjumpa2an dengan kakjie (erkkk jumpa kah lagi kan) selepas inih..

>..< gelak gelak dgn perangai orang yang spt ustaz tuh. i think masa dia brok brek brok brek tuh dia dah transpom jadik ustanyah kut??

Manal said...

He seemed like a potential "good buddy" to Reading Tembam or another potential "horror" admirer of u? Nampak mcm dia sukaaaaaaa jer dgn makji sampai sanggup nak sahkan kehadiran ala2 ajakan party MLM jer?

By the way, has he tried to bawak keta ke mekah coz thats like other ppl's doing and not him. That my dear is orang lain and not him pon to all that berkira part. But i do think he "minat" sama u makji.

Goddess Selene said...

Drp dia sembahyang mintak tolong kat tuhan, why not pegi jer teros palestine tolong memana org sakit etc kan? nie dok brok brek brok brek kat london buat ape?? makji pls jgn campur org gila mcm tuh!! dah mental kot uztaz tuh??

dian said...

aduh mesti makji terasa bengkek ya amat kan?

abaikan je spesies 'holier than thou' ni makji. siyes.

dorang ni infectious virus.

Anonymous said...

eh orang kalau nak berdoa atau solat hajat segala tak payah nak pi semejid la, kat mana2 pun buleh, apa ngok sgt ustaz mulut puaka tu?? kalau dah org kata tak nak tu tak payah le nak mulut laser lagi...

makji, you tak tak jawab ke cakap ustaz tu? cakap le kat dia yg you ni dah bertitle mak aji dah pun so dia tu kena diam2 sikit jaga mulut dia hahahahahhaa...ye tak makji?? ;)

yatie
makji di NZ hehee

captlukman said...

Apsal tak bagitaw kat mak, meh sini mak tarik gi majlis amal tabligh kat sauna kejap**zassssssssssttt** trus kene petir...hahahahaha

famil said...

Kak Katak surely tengah snickering inside out. Hah ngko puas hati dia.. Ni mesti dia punya plan nak balas dendam sebab you selalu sakitkan hati dia.

*Spekulasi sahaja

Anonymous said...

wah... skt jiwa menunggu makji menghapdate blog. i hate u makji!
hehehe

-pojiah-

Anonymous said...

erks... sadis nyer.... cam bagus jer ostad tu ek...

Anonymous said...

erks... cam bagus nyer ostad tu... eeuuwww

Desert Rose said...

Hi hi hi,

Abisss ko asyik baca gossip org je sesekali biar aku gossip ko plak baru merasa Diva cam Kak Kiah yg masuk TV tuh.

Sah, tu bukan ustaz tu keparat taw. Aku rasa dia syok kat ko la sb tu bersungguh beno dia nak mentarbiah ko tu hi hi. Kem salam ye kat Ustaz sayang ko tuh....

Asmara said...

Macam ni nak ajak orang mendekatkan diri padaNya? Hmmm

Lyana Mauseth said...

ish ish ish mulut org tu....sian kat u haha

Lee Novotny said...

Noks, lenkali buleh dak (kalau kita jumpa dio Longdong), kita jumpa ngan ustaz palsu ni dan lemme biarkan dia terkezut beruk dengan lagak pondan mak..biar dia tahu dunia ni bukan hitam dan putih..berainbow rainbow uolss!!!!

Dah dok UK pun masih pemikiran sempit kah...

Jejaga kau Esah, nak diambilnya uols jadi isterinya bila dah dilitupkan uolsss..LOL **lariiiiii

rieyA! said...

helo..sorry nak menyampuk dalam blog u ni..tak pa ya!

org2 mcm ni la sebenarnya yg membuatkan semakin ramai org jauh dari islam. dan yg baru masuk islam pulak tawar hati. diorang paham tak apa maknanya BERDAKWAH DGN BERHIKMAH.

dalam banyak2 approach, cara ni jugak yg menjadi pilihan. samada bebal atau memang sengaja nak bgtau "i am a good muslim you know. I will go to heaven, definitely. Dont ever argue".

which one will lead you to heaven? hablu minannas..or hablu minallah? or both?

Anonymous said...

Salam sis,

Bukan kalau nak berdakwah kena penuh berhikmah ke? No wonder people lari kalau kena tarbi macam tu. Pastu dengan gaye2 hollier than thou tu yang tak boleh tu.

If it were me, I'd be ok if orang nak dakwah dengan lembut dan berhikmah. Tapi kalau nak cakap kasar2 dan sindir2 gitu, boleh blah.

~arena

[danial][ma] said...

hej! hjh esah...oh makji what has happened to you...i think that uztas wanna flirt-flirt with you...better run makji...;-)

gong xi fa cai to you...

rieyA! said...

my friend nak masuk masjid kat bangsar siap kena sindir dgn satu pakcik just because dia tak pakai tudung. tapi masa dia masuk nak solat tu dia cover la rambut..tutup habis tau. at least dia pi solat. at least dia tau hormat rumah Allah. tak bleh ke cakap elok2..

org yg pakai tudung pun biasa kena tiau dgn yg so called beriman dan beramal soleh ni. just because kita malas nak pi usrah or campur dgn grup meka or labuhkan sikit tudung tu. suka hati aku arr..

Anonymous said...

Hajah J,
Tanpe ku sangka perkataan yang selalu kite gunakan tidak didaftarkan dlm kamus dewan/webster sehingga diperejakan oleh Hjh sendiri.
Cubaan saya:

BrukBrek:
Is a popular verb ,(coined by Ms Hjh Jolie) commonly used to describe utter nonsense expressed by someone you dispise that his/her words become incomprehensable to your ears and other people around.

The state of mind of the listener would wander all over the world with background noise describe as brukbrek,thus explain the serene face of the listener.

The similar words commonly labelled amongst spouses in their daily activity of wordy exchange.

Brukbrek can be doubled to describe annoyance,thus it become brukbrek-brukbrek.

User is normally advise to restrain using brukbrek more than twice in a sentence, because by the third ,the one who is speaking might get upset.

Over usage also can create doubt to your state of mind.

The best way to use this verb is to utter it to yourself as the speech goes on and on ,taking care not to let the word out or you moving your lips.

You can stop reading for a while,close your mouth and say "brukbrekbrukbrekbrukbrek"

Eg.of usage.
Malay:
1."yang enkau dok brukbrek brukbrek kat blog Hjh Esah ni wat ape?"
Describe annoyance.

2."dah lah tu brukbrek brukbrek kat sini ,kalu nak brukbrek ,pergilah buat blog sendri"
Descibe advice.

English.

1." I cant stand her company as her brukbreking can go on for hours!!"
Descrbe Helplessness.

2.She lost her sanity after she was brukbreked by her husband.

I think i should stop brukbrek here.

Mr. Kalahari(i am hot)

Anonymous said...

Hajah J,
Tanpe ku sangka perkataan yang selalu kite gunakan tidak didaftarkan dlm kamus dewan/webster sehingga diperejakan oleh Hjh sendiri.
Cubaan saya:

BrukBrek:
Is a popular verb ,(coined by Ms Hjh Jolie) commonly used to describe utter nonsense expressed by someone you dispise that his/her words become incomprehensable to your ears and other people around.

The state of mind of the listener would wander all over the world with background noise describe as brukbrek,thus explain the serene face of the listener.

The similar words commonly labelled amongst spouses in their daily activity of wordy exchange.

Brukbrek can be doubled to describe annoyance,thus it become brukbrek-brukbrek.

User is normally advise to restrain using brukbrek more than twice in a sentence, because by the third ,the one who is speaking might get upset.

Over usage also can create doubt to your state of mind.

The best way to use this verb is to utter it to yourself as the speech goes on and on ,taking care not to let the word out or you moving your lips.

You can stop reading for a while,close your mouth and say "brukbrekbrukbrekbrukbrek"

Eg.of usage.
Malay:
1."yang enkau dok brukbrek brukbrek kat blog Hjh Esah ni wat ape?"
Describe annoyance.

2."dah lah tu brukbrek brukbrek kat sini ,kalu nak brukbrek ,pergilah buat blog sendri"
Descibe advice.

English.

1." I cant stand her company as her brukbreking can go on for hours!!"
Descrbe Helplessness.

2.She lost her sanity after she was brukbreked by her husband.

I think i should stop brukbrek here.

Mr. Kalahari(i am hot)

Anonymous said...

Hajah J,
Tanpe ku sangka perkataan yang selalu kite gunakan tidak didaftarkan dlm kamus dewan/webster sehingga diperejakan oleh Hjh sendiri.
Cubaan saya:

BrukBrek:
Is a popular verb ,(coined by Ms Hjh Jolie) commonly used to describe utter nonsense expressed by someone you dispise that his/her words become incomprehensable to your ears and other people around.

The state of mind of the listener would wander all over the world with background noise describe as brukbrek,thus explain the serene face of the listener.

The similar words commonly labelled amongst spouses in their daily activity of wordy exchange.

Brukbrek can be doubled to describe annoyance,thus it become brukbrek-brukbrek.

User is normally advise to restrain using brukbrek more than twice in a sentence, because by the third ,the one who is speaking might get upset.

Over usage also can create doubt to your state of mind.

The best way to use this verb is to utter it to yourself as the speech goes on and on ,taking care not to let the word out or you moving your lips.

You can stop reading for a while,close your mouth and say "brukbrekbrukbrekbrukbrek"

Eg.of usage.
Malay:
1."yang enkau dok brukbrek brukbrek kat blog Hjh Esah ni wat ape?"
Describe annoyance.

2."dah lah tu brukbrek brukbrek kat sini ,kalu nak brukbrek ,pergilah buat blog sendri"
Descibe advice.

English.

1." I cant stand her company as her brukbreking can go on for hours!!"
Descrbe Helplessness.

2.She lost her sanity after she was brukbreked by her husband.

I think i should stop brukbrek here.

Mr. Kalahari(i am hot)

Anonymous said...

Hajah J,
Tanpe ku sangka perkataan yang selalu kite gunakan tidak didaftarkan dlm kamus dewan/webster sehingga diperejakan oleh Hjh sendiri.
Cubaan saya:

BrukBrek:
Is a popular verb ,(coined by Ms Hjh Jolie) commonly used to describe utter nonsense expressed by someone you dispise that his/her words become incomprehensable to your ears and other people around.

The state of mind of the listener would wander all over the world with background noise describe as brukbrek,thus explain the serene face of the listener.

The similar words commonly labelled amongst spouses in their daily activity of wordy exchange.

Brukbrek can be doubled to describe annoyance,thus it become brukbrek-brukbrek.

User is normally advise to restrain using brukbrek more than twice in a sentence, because by the third ,the one who is speaking might get upset.

Over usage also can create doubt to your state of mind.

The best way to use this verb is to utter it to yourself as the speech goes on and on ,taking care not to let the word out or you moving your lips.

You can stop reading for a while,close your mouth and say "brukbrekbrukbrekbrukbrek"

Eg.of usage.
Malay:
1."yang enkau dok brukbrek brukbrek kat blog Hjh Esah ni wat ape?"
Describe annoyance.

2."dah lah tu brukbrek brukbrek kat sini ,kalu nak brukbrek ,pergilah buat blog sendri"
Descibe advice.

English.

1." I cant stand her company as her brukbreking can go on for hours!!"
Descrbe Helplessness.

2.She lost her sanity after she was brukbreked by her husband.

I think i should stop brukbrek here.

Mr. Kalahari(i am hot)

Anonymous said...

betul ke dia tu ustad? cakap macam kerek jer....macamlah dia tu perfect eh? tonggang terbalik kat mesjid tu kalau setakat nak meunjuk kat orang baik tak payah lah ustad...kat rumah boleh buat sembahyang hajat sengsorang untuk orang Palestin tu...lagipun ustad ni nak suruh orang pompuan travel jauh sengsorang tu lagi buruk dari baiknya...

CikSukerGileMerah said...

KakJi,
I rasa dia memey(memang) syok habis kat KakJi tu. Ape nak buat orang sefofular ni digilai ramai. Heeee...
Tapi sungguh poyolah itu setaz..

Anonymous said...

salam mak ji..

pendapat saya...dia suka kat mak aji tuh...hehehe...

Typhoon Sue said...

eh, takkan makji tak jawab cakap dia? ler... bagi je la sebijik. makji kan laser...hehe

ustaz tu sepatutnya pandai diplomasi ajak org join dia. nak berdakwah, cakap baik2 la. klu main sindir2, marah2, maki2 sana sini, sapa nak ikut? itu ustaz tak sekolah ke? I had a similar experience many years ago. Asik paksa aku ikut dia pi usrah sana sini, bila aku takmau, dia berleter panjang.. aku mencarut je kat dia, terus ternganga

Anonymous said...

My take (if this were to happen to me) - change my phone number (yes, I am chicken, hear me roar!). Maleh den nak layan oghang macam ni. My soul doesn't need saving! Which part of his lecture does he think will bring you back into the fold? The part where he insulted you, or the part where he tried to guilt-trip you? Ghontikanlah. . .