About Me

Friday, January 30, 2009

Makcik Pakiam....The Story

I ada satu patient baru kena refer dengan I semalam. Supervisor I macam main paksa-paksa aje I ambik case ni.Bencik taww...

36 year old, Female Asian Muslim (Pakiam la ni..) chronic bipolar disorder. No apparent physical or learning disabilities.Potential discharge pending assessment. Maknanya, I lah yang kena buat assessment pastu persembahkan kat Consultant Psychiatrist allocated kat pompuan ni sebelum dia ni dibagi keluar dari sepital dia kat Ladbroke Grove tu.

Supervisor I kat opis no.2 tu email I, katanya..Makji, you dah lama sangat ambik break.Dia takut lah tu, pasalnya I have been involve in the business side of my job and that I focus more on service delivery on the whole.So kononnya, its about time lah I ambik satu case from the team for at least 15 weeks. I tanya CPB, boley ke I ambik case ni...ye lah, takut nanti terganggu pulak kerja I kat Dorset (speaking of which, CPB jahat sungguh sebabnya patient-patient kat Dorset tu semua nya ala-ala Dementia, not only that they're demented, ada psychiatrict and psychological issue lagi.) Tu dia...bukan setakat nyanyuk you all...nyanyuk campur gila darab kepala terpeleot. Payah oooo...orang ada PHD pun takleh buat...tapi rasanya sesiapa yang berhasrat nak tinggalkan wide body cabin job they all tu, maybe want to think about being re trained in behaviour teraphy.Seswaiiii lah sangat Aking oiiiii.Dengan segala experience melayan segala perangai puaka in a such confined space, turbulence lah...lavatory meletop lah...indecent proposal from pax-pax Arab & Pak Hitam yang terasa sungguh high class tapi tak sedor naik economoney class.

Okay..file sulit mulit makcik Pakiam ni dah sampai dalam my inbox tadi pagi (gigih tul nak suruh aku ambik case ni) Mak datukkkkk!!!!!!!!!!!! Nak semput aku membacanya you all. Here I am thinking kalau dah macam ni lah hidup, apa tak naik gila nya?

a) British born, tapi makcik pakiam ni punya parents is a strict Pakistani family.
b) Makcik pakiam ni, boleh lah dicategory kan sebagai gadis kota, ni mesti dalam rumah..sare appa, sare amma...pijak cicak pun tak hancur tapi bila keluar rumah aje...wahahahaha...ayoyo kadawale jadik nya.Ala-ala serigala jadian githooo.
c) Masa umur dia 16 tahun, hasil perprojekan haram dengan boifrennya, mengand lah dia.Apa lagi...ayoma ayopa jadik murka lalu dibelasah lah Makcik Pakiam ini.(Tapikan, kira okay lah tu takat kena belasah, selalunya ramai kaum-kaum ni yang mati kena bunuh dek makbapak sebab menconteng permanent marker pen.Honour killing githoo)
d) Makcik pakiam telah di eksport balik ke Pakistan untuk di ubahsuai menjadi pompuan pakistan terakhir.Sampainya dia kat Pakistan, Makcik Pakiam telah dipaksa kahwin dengan supupu sparepart nya. Tu dia, lari dari mulut arnab, masuk pulak dalam mulut anjing...dia dikerjakan pulak oleh suami barunya.
e) Makcik Pakiam telah diselamatkan oleh mak sedara dia and diseludup balik ke UK. This is after 3 years. 3 tahun tu kena seksa.
f) dari mulut anjing, masuk pulak ke mulut babi.Lepas balik UK, kepala pun jadi bengong dek stress, Makcik Pakiam terus hisap dadah...berpelachoran...merampok kecil-kecilan, sampai dia kena tangkap.Anak dia dia ambik oleh Social Services and dia pulak masuk jail.Keluar jail...dia cuba nak bunuh diri tapi tak lepas.
g) Dia masuk sepital (my workplace no.2) Dah 3 tahun dia kena section.Mengikut file nya, kata dia dah ada improvement so recommended for discharge depending OT (occupational theraphy) and behavioural input program result.

Supervisor I cakap, dia tak ngam dengan orang-orang tua so they all rasa, I macam seswai lah nak kerja dengan dia.

Pastu I nampak satu note kecik, katanya Makcik Pakiam ni ada potential nak jadik arsonist and dia pernah nak membakar dirinya....alamak! Buatnya adalah benda I cakap dia tak suka, buatnya dia bakar rambut I yang ikal mayang ni camno?

But I am seeing her next week....let's just see.

14 comments:

Anonymous said...

hati2 je lah makji oooiii...set2 keturunan tu bukan buleh caya sgt tu, cakap lain buat lain semua tu...jaga2 je lah rambut ikal mayang tu ye...kalau takut dibakar dek makcik pakiam tu, pegi le keje pakai helmet gitu hehehee...

yatie

Anonymous said...

huh dangerous nyer keja mak aji.... huhuhuhuhu kalau i .. i dun think i sanggop kot....

Syed Zul Tojo said...

botakkan kepala dia, dia tak boleh bakar

Desert Rose said...

Uih Esah,

Nebes breakdown mak baca profile pesakit ko tu. Gud Luck la Esah, i doakan u siang malam, rajin2 sket hapdate supaya kiterang tau u masih belum menjadi mangsa kebakaran mak pakiam tu.....

p/s cuba ko contack ustaz ko tuh, suruh ditarbiayahkan plak pakiam ni, bagi minum air jampi ke sket mana lah tau kot2 baik terus gilanya bleh jadi bini muda ustaz...

iron butterfly said...

erk. horornye patient kak aji.. haish. tapi cam best kalau jadi patient kak aji. ke ke ke . ..

Nazrah Leopolis said...

makji, mcm boleh buat filim eh ur kerja? very exciting.

standyby fire extinguisher bila nak jumpa makcik tu k? take great care of urself.

Manal said...

Disturbiaaa...Rehab.....They tried to make me go to rehab but I said 'no, no, no'......

Rebel case ala2 pakiam la makcik tu yea makji? boleh gang sama supiah ex-oxford grad.

Makji, there's this muslim soul-searching camp somewhere in leicester (not sq but the one in midlands) that offer some sort of brotherhood-sisterhood uzlah and recuperation the spiritual way, maybe boleh recommend to that lady pakiam. Toksah la citer whats wrong with her, just that she needs to find her peace of mind.

Masalah la plak minah ni ala2 mentally disturbed sungguh esp lpas masuk mulut babi yea makji? Cantek tak dia, or sungguh tart skali?

Anonymous said...

Salam

Good luck Mak Aji!!! Tunjukkan pd mereka yg Mak Aji BOLEH!

-your silent reader-
p/s seronoklah baca your postings....mcm2 ceghrito ado.

Goddess Selene said...

takotnye dgr pasal makcik pakiam nih uols!!! yg penting selamatkan rambot sarah harding uols tuh dulu!!! :P

Kama At-Tarawis said...

kesianla pulak dengar alkisah sidia tapi lebih kesian pada makji sbb kena deal with kes2 kepala terpeleot mcm ni. good luck makji..

Encik Azrin Yang Garang said...

kakjie, suruh jer dia buat rebonding kat rambut kakjie. dan pas tuh suruh dia lulurkan kakjie dengan minyak bijan. meniarap terus ayoyo kadewalley..

Izuan Kunang-Kunang said...

hayoooooo kang ada yg kena bakar hidup-hidup...mintak simpnag la mak aji oii...takpa la...buktikan pada mereka yg makaji boleh...

Btw, I kat london ni...jom dating sambil membeli ikan dan ayam kat borough market :P

captlukman said...

Kannnnnnnnnnnnnnnnn tahu pun, dah lah gemoks pastu nak service cam 1st class, dtg se family cam group ali baba, naik last skali yg penting nak duduk satu row!!! Chanteq ke pak arab2 ni???tetibe...

p/s: weh makjie, motif tahu i nak tinggalkan widebody job ni, bosanggg ar..... asik dok sengih2 sepanjang tahung...muok aku!!!

Dina said...

uiksss makji...seramlah plak nk deal ngan org cenggini. watever it is, pls be extra careful lah ya....