About Me

Saturday, January 17, 2009

The 2nd Ghost (s)

I have always been a fan of arial size 12 font. And now that I know how to change the font (pidahhh...orang lain dah lama dah tau, aku barulah nak start menggodek-godek blogger's customisation)maka from today, I'll be writing in size 12 arial font.

I arrived back from Dorset on Thursday, demi nak menyelebrate birthday MB yang ke 43.Yes you all, dah 43 umoq nya tapi kami-kami ni menten lah muda and jelita tanpa unsur-unsur chemical yang jenis cocok-mencocok ittew.I think we are just lucky that menda-menda like Oil of Olay is cheap compared to the prices of segala maknenek cream muka yang dijual kat Watson tu.Kesian you all.

I received a 2nd message from the ghost...kali ni bukanlah surat ke hapa, but when I walked into my 2nd opis (the sepital) I saw a message written for me dari Kak Katak yang I dah lama tak dengar cerita tu.See, she has been off my radar for months now, ye lah..aku kan ke sombong? So I assumed that people like her will not be bothered anymore lah.Bukanke orang-orang ber PHD ni set-set yang akan rubbing shoulder dengan pakar-pakar ilmiah jugak? I ni apa lah yang tahu, selain dari gossip-gossip yang tak berhasil. It is very obvious that my only function in our 'persahabatan' ialah for me to get the info that she needs.Being the orang melayu that she is, macam I, kalau nak apa-apa, kalau boleh nak approach friendly faces aje.I selalu pesan dengan student-student yang I jumpa, you all kalau nak apa-apa dengan authority ni, jangan takut-takut, cakap aje lah.I ada jumpa 2,3 trainee psychiatrist/psychologist from Malaysia, semua set-set malu-malu kucing parsi.Malu tapi menyombong! Macam mana nak kerja dengan patient-patient terpeleot kepala otak kalau kita sendiri pun tak mampu untuk menyesuaikan diri dengan keadaan (hura-hara) kenkadang?

Kak Katak was told by my sepital colleague yang since last November, memang susah nak jumpa I lah, pasalnya I dah kena hantar tempat lain tapi sebab I ada 2,3 patient from Twickenham yang dah kena section kat that sepital and the Team masih lagi tak nak discharge diorang from our care, maka nak tak nak, every 2 week or bila-bila emergency, terpaksalah I tunjuk muka.But Kak Katak went ahead and left me a message and tetiba pulak, yesterday I was told she was around jumpa her Uni supervisor, yang juga Consultant Neurologist kat sepital tempat I kadang2 visit tu.

So we met and I belanja her kopi kat cafe sepital tu. I thought new year dah ni, I patutlah make an effort, manalah tau kalau-kalau dia ni berguna juga untuk dipergunakan..macam I mempergunakan budak TKC bila I ada emergency orthodontic problem ittew...

I was free and that she ajak me pergi jumpa sayang dia yang dah menunggu untuk makan malam bersama-sama kat Bonda tu.Nasib baik I bergaduh dah 2 minggu dengan si Tua, so I pun takdelah nak terkejar-kejar balik ngadap dia kan? I told her that I segan nak jumpa laki and kawan laki dia, in fact, I ni memang segan nak jumpa sesiapa pun...kalau tak geng lah.Dia dengan confident (tahap meluat ni) cakap kat I 'kita ni, kalau duduk oversea melayu pun kenalah bercampur jugak'. Nak sindir I ke Kak oii? You tau tak I pun ramai jugak kawan melayu yang lain...just because I tak kenal sangat puak2 Paddington/Bayswater/Sussex Garden tu? Tapi, I diam aje. Kak Katak punyalah gigih nak I jumpa sangat dengan sayang dia tu (by the way, tak hensem Kiah..emsem lagi laki kau), dia sanggup ajak sayang dia tu turun kat Ladbroke Grove to meet up with us.Lagi susahlah Makji nak berambus, you all.

The sayang came with a guy they both jokingly referred to as Ustaz. This mamat adalah ciri-ciri Ustaz pun but speaking of which, bukanke goatee tu dah menjadi pesen even ke Mamat Gagak sekalipun? They all nak cari tempat makan yang halal (understandable lah kan?) puas berjalan dalam sejuk but tak jumpa, kalau ada pun, they assume it's Halal pasal kedai Pak Arab...ye lah tu.I cakap kat they all, makan Fish & Chips saja lah...and Ustaz terus sampuk 'minyak dia goreng tu halal ke? Bukan ada goreng savaloy sekali yang babi haram tu?' Tu dia...sempat add word 'haram' kat babi yang budak kecik pun tahu haram.Punyalah religious nya....sujudddd!!!!

Nak cari makan petang tu macam nak menyelesaikan masalah Israel & Palestine lah payahnya.I dare not suggest anything (mulut I dah ringan sungguh) and let the man and the Ustaz memikirkan masalah kedai manakah kat Kensington ni yang minyak masaknya tak contaminated dengan babi haram tu.Dipersimpangan dilema jugak I...kang I nak suggest, McDonald's...sah-sah lah ayam katok.Hati I cakap, good luck to you lah, ni bukannya Seberang Takir ke, Seri Menanti ke...sah-sah nya ini UK yang 70% populationnya kaffir (pandai kan I Makji Eton..kan ke soklan ni keluar kat Life in the UK test aritu?)

Last-last, makan cakes and muffin aje you all...kat Costa Cafe tu. mintak-mintak dalam hati janganlah Ustaz tu pi cakap 'mana lah tahu, cream kat dalam coffee ni dibuat dari sel-sel gelatin dari daging babi haram...' maunya I menjerit you all.

Topic perbincangan we all...selain dari topic-topic Politics Malaysia yang boring (yang juga I tak tau apa-apa) is about masalah Islam serata donia.Lagi lah Makji Esah yang pernah gi umrah ni fail.The Ustaz turned out to be a Malaysian yang dah lama bermastautin kat UK (yang sampai sudah pun aku tak tahu apa kerja nya)

I secretly think the Ustaz enjoyed being the centre of attention, bila dia bercakap soal Israel and Islam...although it was very obvious his knowledge about kaum Hebrew sungguhlah ceteknya.With all the 'masya allah' 'laknatullah' added to his sentences, I rasa macam ber usrah pulaklah kat kedai kopi tu.

Because I tak banyak cakap (malas nak menjawab sebenarnya) the Ustaz focussed all his syarahan-syarahan tarbiyyah at me.There I was thinking, we have passed Assar and Maghrib, takde pulak I dengar this Ustaz excuse himself nak balik semayang ke.Dia tetap berpokpek 'haram jadah Yahudiii....' 'pukimak Lina Joy'. Allah forbid dia ni ditugaskan menjadi pendakwah..tak berkenan betul I dengan choices of words dia tu.

My father is quite a religious man.He went to Makkah3,4 times.He prays...he mengaji...and he can mengaji wihout pandang Quran.We were brought up well however, what I do now shouldn't reflect his effort of bringing us up as a good Muslim.I tak adalah macam Ustaz, Kak Katak and her sayang yang semayang 5 waktu.Nor that I berani mati pi taruk 'non practising muslim' kat Facebook profile I ke, hapa-hapa internet profiler I, macam puaka orang Pilah tu (kan, Cik Sarip Dol?) but enough to know mana yang tak betul and mana yang masih boleh dibetulkan.

I just hope that if ever I jumpa Ustaz tu lagi...I will have enough courage to correct his wrong facts and to show him that being over religious is not an excuse to persecute orang-orang khilaf macam I ni.

And I still don't like TKC.

16 comments:

aking said...

hahahaha adakah tempat2 yg makji sebut tuh petempatan rakyat kita yg byknyer berkeliaran??Hehehe**matilah takut pegang tangan**

Lyana Mauseth said...

mak aji,

ramai org perangai mcm ustaz ni tau...dia ja yg betul, org lain semuanya salah...kat town i ni, melayu berapa kerat je, ada sorg mamat ni (org tabligh tau), dia tak kasi wife dia kawan dgn org2 melayu lain...ada ka patut? padahal melayu2 ppuan kat sini semuanya muslimah sejati dan melayu2 kat sinilah yg byk tolong wife dia dulu masa memula dtg sini (maklumlah laki x ikut lagi time tu)...jumpa pun tak tegur padahal kenal...org mcm ni, patut duduk dgn monyet di hutan, baru padan muka dia...

Goddess Selene said...

klw mak la kan, harus mak ajak ustz tu makan pepperoni pizza kat dominos kan?? sibuk nak ukhwah tapi knape still duduk kat negara kafir? kozer la org hipocrite mcm nih!! ckp tak serupa bikin... dr pada dia dok berceramah kat situ buang masa, baik dia gi tolong mercy bg bantuan kat palestine tuh!! menyampah org mcm nih taw!!... *matila melalur memalam!! hihihi..

p/s: wah pass 100% ker living in the uk test makji??

Anonymous said...

mak aji,

bestla u!!blog u memang menghiburkan.

Tijah Lawa said...

usatad propa la namo eh tu. tak pun dio datang bulan. oh yo! sodap mato memandang font ni hah. sonang baco. kipapdegudwerk yo makji!!!huhuhu

Anonymous said...

babi haram... hahaha
ada ke babi halal...??
kalau i jumpa ustaz ni, I lari tak pandang belakang punya... takuuutt kena preach...

sally bukan nama sebenar

Hjh Esah Jolie said...

Aking..pegang je tangan..habis-habis kena kutuk masa diorang makan kat M'sia tu aje...bila habis pegang tangan tu, apa kata cium-cium sikit..esp bila apa muka-muka set-set Pakji/Makji lalu...

Lyana, kat sana pun ada jugek ke set-set macam ni? laaaa....

Ye lah Makji...buang masa je kan? I tataw le result I berapa Makji...I belum dengar cerita apa pun lagi...

Thanks, anon..

Tengkiu Tijah...jgn lupo taruk elovera kek longan kau yg bercalabala tu...ingat yo..kalau bejalan topi tompek buang sampah tu, jgn lah peraso dighi tu geh Tyra Bank..jalan yo slo-slo...

Hey Sally nama bukan sebenar..a'ah..I think, ada babi ala-ala vegetarian kot...

desperate housewife said...

Alaa.. mak ji.. why la you tak suko TKC? I dongar cito you pasal akak katak tu pun i tak gomar. boto ko dio tu tkcian? ayo.. buek malu se yo dongar cito mcm ni. tak gomar se!

Anonymous said...

saya pun tak suka TKC...

Org yg ada katil dlm office tu..

Anonymous said...

makji. benci tul dgn org yg konon2 alim tp diri sdiri pun xbtl. time intebiu last week, bos kt company i intebiu pun cam ustaz ni gak la. xpsl2 dpt ceramah free. kalo i dpt la keje kt sane, sumpah mak x pegi makji oiii....

-cik nana-

Manal said...

Holier than thou....biasa la tu, this kinda species is merata2 ada yang ingat they are actually doing God's work. I lagi respect those who is alim and considerate of other people's feelings. These sort of people who would make anyone fall in love with the real beauty of Islam. I kan makji belasah cukup2 jer org mcm ustaz tu , dia kasi ayat quran, i give him another ayat, he gives hadith, i kasi him another hadith. Alih2 ade this ustaz fella kata apa: MEMANG SUSAH NAK CAKAP DGN ORANG PANDAI NI KAN?! That was like admitting defeat but in a very blunt way.

Makji sungguh diplomasi kan? terima gak pelawaan akak itewww?

Teringat bacon flavoured walkers crisps suitable for vegetarian....Ha baik kasi ustaz tu makan. Buh dalam mangkuk and biar dia munch2 dulu. Pastu dah seronok dia mentekedarah, u tell him, thats perisa babi salai.Hambik ko!

Anonymous said...

waaah bagus lah makji nak bersosial dgn ustaz hehheee...

yatie

roseazmi said...

Cayalah mak aji..kat sini pun ada gak spesis cam ni...orang siap panggil ustaz, tapi prangai..umm..siap boley ngorat lagi..kalau tengok memangla orang percaya..pijak semut pun tak mati..tapi prangai ngalahkan puaka!. Menyampah tau..kenkadang kalau tengok melayu kat obersea ni ngalahkan orang putih lak..cam lahanat!heheh..suka betul baca blog mak aji ni..

Asmara said...

Tergelak i tetibe ada Cik Sarip Dol hehehe

wannie said...

hehhee.. me 2.
incik sarip dol sudah masuk dalam ini pilem la..

Anonymous said...

Haha, I can sense how much hatred you have towards budak Katak, janganlah bukan semua sama =p

Keep on writing, pecah perut I gelak.

TKCIAN =)