About Me

Wednesday, January 28, 2009

Update

Thanks to YouTube, dapat le I menengok video berita sensasi pasal Si Kugan ittew...kesiannya kan? My only source of info about negara tumpah darahku is through Utusan, and if I wanted a more diversified info, maka bacalah sikit-sikit from Berita Harian, Star etc.But I hardly ever have time to read, let alone write...updating blog dah jadik macam masalah besar pulak sekarang ni.

The police lock-up where Kugan died is very near where MB lives...masa I masih duduk di Court 10, selalu jugak lah I jalan kaki beli nasik campur dalam van depan kedai repair kereta ittew. Obviously, I don't know what actually happened. Berita yang keluar kat TV Radio kenkadang pun tak boleh nak dipercaya sangat.Mulut orang lagi lah susah nak percaya...so apa nak dikata, baca ajelah, dengar ajelah cakap orang.

I don't have good experience with Malaysian Police...and bila diingat-ingat, boleh sakit jugak hati.They look so hard-up, obviously and understandably underpaid and the only way to make up for that area of dissatisfaction is to salahgunakuasa tak pun, menyombong macam nak gila.

Me and my cousin, pernah lah kena tahan pak polisi kat Bukit Bintang, I pun dah tak ingat sebab apa, but this Pakcik on motorbike stopped us. My cousin ni lah nak bawak kereta and tetiba, Pakcik ni datang ketuk tingkap, suruh we all pull out.Heran jugak we all..anak-anak dara sunti ni..(umur baru 18 gittew you...) This Pakcik bagi syarahan kat my cousin...and my cousin pulak dalam blur blur ittew, terpaksalah buat bodo aje and for no reason terus cakap 'Sorry la Tok'.

My friend once said, if we stop disagreeing and then we'll have lesser problem. True. The only downside of it is that, we will not win although there's a slightest possibility that we might. I have been using Bodakfone since 2000 and I will argue over the littlest thing on the bill I can see. The fact that they have now move their call centre to negara koliang mana tah, yang advisor-advisor nya macam robot dok repeat..yes madam,yes madam tah sudah-susah, gave me the upperhand to argue more and more. They must have hated me.

Bila I nampak Pak Polisi ni macam ada nak buli-buli kami gadis bawah umur ni, I pun cakaplah dengan dia, apa yang kita dah buat? (I pun really dah tak ingat ni) I explained and explained, try to stand corrected (given that I was a law student....matriculation baru) and try to seek justice lah konon nya...

I think, had I not questioned his decision or remark, he could have got away with some duit kopi...given that my cousin yang pengecut tu rela sungguh nak berpisah dengan duitnya (or she must be dead scared sebab dia pinjam tak cakap keta bapak dia)

Pak Polisi teruslah menjadi kumpulan Lipan Bara ( I swear to god, masa tu ada kumpulan rock gampang with similar name) ber brokbrek tak brake-brake.Not so much of what we could have done, but because I had menjawab him.He went on and on about how rude I was, that how teenagers like me think that I am so above board and know-it-all. Not only that, he also said that 'kita melayu' and some speech related to that. He pointed out our mistake was and that had we apologised to him, he would have forgive and forget.

Tu dia...demand pulak I mintak hampun tu.One thing for sure, an apology from a middle child is very,very rare.

In the later years...para Pak Polisi kat Malaysia pada am nya still failed to make a good impression.I used to work in a 5 star hotel and we have a list of clientele tak berbayar and one of them is Pak Polisi.Ada pak Polisi terang-terangan check in dengan tah mana budak sekolah during waktu kerja and bila weekend, checked in pulak dengan bini and anak-anak...melantak our weekend buffet.

Pak Polisi sometimes will stop people and search people over nothing. Ada sekali I dengan MB lapar tengah malam nak makan nasik lemak, pi lah drive kereta dekat dengan USJ2 Petronas tu, tak pasal-pasal kena tahan.Dah le kitorang pakai uniform dimalam hari lak tu i.e. baju tidur (plus MB tak pakai bra)

In the end after they realised that they had nothing to pin us on, Pak Polisi just cakap 'orang pompuan tak baik keluar memalam...'. Podah!!!!

I just hope si Kugan tu idak le mati dek dibelasah teruk dek Pak Polisi.Kesian...baru kena tangkap suspect curi kereta je.Bukan bunuh ke or rogol budak kecik.Kereta hilang pun insurance boleh bayar..takyah lah sampai nak bunuh-bunuh kan?

P/s Police kat sini, wah...dah le hensem...ber six pack...berhemah tinggi lak tu. And Thanks to you tube...dapatlah aku nengok 'Kisah Pramugara Melampau' 15 minutes action movie tu.Aparra org MAS, nak kongkek pun takleh tunggu bukak uniform ka dulu?

7 comments:

Encik Azrin Yang Garang said...

aku pingsannn di akhir pembacaan entry ini.. baru nak pakai sari putih ala2 meratapi pemergian si Kugan. alih2 cerita pramugara pulak yang enter der prem kan...
nanti i sharing2 dengan you, youtube yang terkebaek punya.. okeh?? calit sikit. bila nak makan2 kuih badak nih.. ha ha ha.

arep said...

pak polisi kat sana bukak2 baju ke u ols???

captlukman said...

Haaaaaaaaaaaaa ingat lagi kene tahan polis kes salah masuk jalan, pastu nak saman plak, tpi last-last cakap bagi je 50, terus lepas!!! Camana tuh???

p/s; Aiyoh kisah zaman dulu kala ni baru tgk ka makjie?? heheh

Hjh Esah Jolie said...

Aking..biasalah aku kan hidup jaman jurassic ni...

Encik Fab...nanti I balik London, kita date makan kuih badak ek?

Arep...takyah bukak baju...you can always tell from their lengan yang pejal-pejal itu..hahahha

Anonymous said...

betul tu makji, bukan aje polisi nya, yang bomba pun khelass, i suka beno bila ada fire alarm kat spital, menggedik I kejap tgk abg- abg bomba yg dtg ;)

Lee Novotny said...

Mujur jah kat Uk inniew non-ado kedai donut, kalau ado, haruslah saiz abg abg pulis di UK pun sama garganz (dari segi sofa)dgn hat yang kat US nuh hehehehehe

Desert Rose said...

Mak Ji,

Dah ada dah pun yg mati kena belasah baru ni dalam lokap, cuba u search sket.

Polis Mesia ni kalau penjenayah tegar tu dia bantai bg mati je kot supaya senang keja gamaknya. Dahtu haruslah kau terpesona dgn kecekapan mereka, hari ni org mati kena bunuh lusa dia dah dapat suspek dah...kagum tu, James Bond pun kena kuar masuk gaung, panjat gunung dulu baru jumpa. Mana tak aku rasa dia cekup je mana2 kacang hantu dahtu bantai sket lebih kurang, buat la press release pihak polis sudah membuat tangkapan berhubung kes bunuh kelmarin wuiyo