About Me

Wednesday, August 06, 2008

Manu Nanu

When I was in Zurich recently, MB dengan jahatnya sent me a text telling me that 'oi..kat London now ni ada Malaysia fest, rugilah you tak dapat join'. I was actually due back to London yesterday tapi dengan semangat berkobarnya (plus sakit hati) I told Boss (whom I was having a meeting with in Zurich) yang I kena gak balik London on Sunday pasal I ada urgent presentation on Monday.

Bak kata Capt Lukmang....awat Makji meeting jauh sangat sampai kat Zurich nun? Nak kata kerja dengan company multi-national takde pung. Weh..Boss ada manager's conference (puaka nya, Boss besar-besar conference kat luar UK) and tetiba pulak before she left on Thursday last week, dia suruh secretary dia book flight for me as well for Friday.I cakap kat Boss, kita tunggu you balik London lah baru cerita...takkk...nak jugak I pergi Zurich to join that meeting. (Ada result nya you all...tapi tak leh cerita sekarang...Boss tengah negotiate ni)

Boss boss besar ni, meeting nya sehari aje..pahtu 2,3 hari lain pergi berbonding session pulak main ski.Makji ni you all..orang kampung.Manalah nak retinya main ski ni.Main roller blade lepas la..tu pun 10 tahun dulu masa badan masih 58-59 kg.Sekarang ni agaknya, mau jatuh tulang terpulas kebelakang kot. So last Sunday, subuh-subuh tak berapa gelap I dah naik kapalterbang sampai City Airport tu (lagi satu celaka kan..my flight ticket ala-ala murs murs githoo..tu yang travel subuh-subuh gelap)

Sometime 10.30 am, I ended up in Waterloo Station and I thought I nampak muka this woman yang sungguh familar githooo.It's only after an hour I realised that was Maya Karin, that pontianak woman.Hapa dia buat kat Waterloo Station tu? Nasib baik nya sik main lompat-lompat atas padung kan, Lisz? She was without that scarry make up and in fact, she wore too many make up that made her foundation so, so obvious.But still, I'm able to recognised her (after an hour..ye lah tu)

So off we went to Pottersfield Garden kat Tower Bridge sinun. Malaysian Government (again???) organising a Malaysian Fest for 4 days, ending on 1st of June. Masa ni lah kalau sesapa yang berpartnerkan Mat/Minah Salleh akan buat lawatan sambil belajar, mengajar pakwe/makwe memasing tentang keindahan budaya Malaysia tu.

My main intention is to meet up with our close freind of ours yang menjadik emcee Malaysia Fest tu, disamping nak makan karipap.Ye lah, semenjak Puan Zaiton balik Malaysia and Oriental City pun dah bungkus ni, deprived sungguh taww.

Was I happy with the food? Dah le yang tukang jual nya orang-orang yang sama aje everytime ada government function cam ni, quality of the food like lap kaki, mahal nak mampos pulak tu. Adalah I nampak this stall jual karipap...so I macam pelahapnya gi lah suruh MB pergi beli karipap sampai 5...you see, I ni kalau nak makan karipap tak cukup satu. MB had to beratur, okaylah..tak kisah.I dengan MB2 tengok show budak-budak cultural group to berjoget. Badan masing-masing (termasuk lah dengan yang jantan nya) patah gemertap sungguh! There was this guy, kunun nya macam Hang Tuah...but he appears with foundation yang amatlah tebal nya...plus, he look like Capt Lukmang....(tapi mung lagi comel akinggggg...)

MB2 reaction was 'there is so many gay men in Malaysia'. I'm not sure if she is referring to the male dancers or our friends yang dia kenal...semuanyakan set-set Cik Gayah belaka.

I nak aje cakap kat adik-adik tu...(yang jantan nya) Dik, tak pergi gym ke? Bagilah nampak 6 pack or tegap-tegap sikit. There was a time when they had to dance without bajus...and masing-masing nampak cam cicak kobeng aje.Tapi bersilat-silat hiyaaah!!! hiyaaahhh!!! Camne tu dik? Anak buah I yang macam Spiderman tu pun tak takut.

Bila MB tiba dengan lauk pauknya...they both ate mee goreng and I makan keuhtiau yang rasa payau tu..(Puan Zaiton...I sujudddsssssss dengan you punya kueh tiaw) and I pun dengan rakus nya makan lah karipap yang MB kata rega nya £0.50 satu....you all nak tau apa inti nya? Sadin you all..sadin....kalau lah tak mengenangkan kulit/muka/suara I ni macam orang Melayu (nak disguise as orang putih/other foreigners pun tak kan jadi nya) harus I baling balik kat stall tu dengan ucapan 'Hahhh..hambek lah kau..makan sendiri!!!!!!!'. Pedih hati I tawwww.

I spent nearly £40.00 for food (Malaysian food buatan puak-puak Bayswater ni boleh tahan lah cekik darahnya) and mengenangkan hari tu birthday MB2, I dengan MB cakap, udahlah..takyah kutuk2..sabar aje lah. MB2 yang tak tau apa, makan tak sedap pun dia akan cakap sedap...tapi kan, si orang putih tu dah pandai komplen...bila makan lauk ni, dia akan compare dengan lauk yang Puan Zaiton buat. Ohh..not nice...Puan Zaiton's better...katanya.

The tarian show diselangselikan dengan nyanyian budak-budak tah hapa nama academy kat KL tu. What is it with Malaysian wannabe singer...kalau nak menyanyi aje, mesti nak tiru style orang. If she can't be Siti Nurhaliza, she have got to be Sheila Majid. The days where we have Uji Rashid (sora special), Azlina Aziz (sora pun special) and Kak Melah (sora tak lah sedap, but still is hers) and takdelah pulak masing-masing tu nak tiru sesapa.

My friend keep introducing me to some very famous artist (yang sumpah demi Allah I tak kenal) and cam orang bangang, I pun tanyalah..nama you siapa? I just stood there while budak2 ambik gambar dengan this so called famous actress.

While everyone was so kagum nak jumpa and salam dengan Pak Ngah, I boleh tanya dengan my friend ni..Pak Ngah ni siapa? I got a very weird look from orang-orang gomen ni. Ceh..manalah I tau Pak Ngah tu siapa kan? The only Pak Ngah I know is my own Pak Ngah yang dah mati 10 years ago.

The audience was introduced to quite few famous artiste and there is this film director yang kononnnya famous. Then I remember that we went to school together, so aku dengan muka tak malunya pergi lah tegur dia.Not only that I had to remind him who I was, dia punyalah blur-blur tak ingat kat I.So I cakap dengan MB, ish...malu I...dia dah tak kenal I. Celaka kau Jump!!! (This was his name at school...tapi this guy khabarnya dah jadik Pilim Director yang famous githoo)

Kesimpulannya, kalau you pergi pergi sekolah dengan orang-orang famous...after 10-15 years, don't expect them to remember you the same. I was in Seroja College for a short stint with Syafinaz & Camelia (zaman tak famous) so I doubt they remember me. Cehh..claim to fame kan?

So, yes. The Malaysia Fest ended in hujan yang tak berapa lebat tu. I hardly see any orang putih around and whether or not, this event is successful.

The best part is the fashion show.Although seeing the model remind me that I ni dah debab and untuk mempunyai badan yang ramping macam they all tu, patutkah aku makan maggie dua bungkus sehari?

Monday morning, I called my sister. I asked her...

Eh, who is Manu?

Adik I jawab..Manu mana pulak ni?

Alaaa..Manu pilim star...I was told she is famous...dia berlakon cerita apa hah?

Oitt..mana ada pelakon nama Manu...

Betul...Abang Dale cakap dengan aku nama dia Manu..pastu dia famous....

Nanu adalah....Nanu tu famous lah jugak...apasal?

Oh..Nanu ke nama dia. I saw her yesterday at London Bridge Malaysia Fest. Eh..apsal nama dia Nanu?

Why is her name Nanu?

9 comments:

Anonymous said...

nanu nanu..eh teringat cerita mork and mindy pulak hahahahaa...makji, lawa ke nanu tu??

org2 malaya kat london best lah ada fiesta macam tu, kat NZ ni jgn harap le nak dapek macam tu, hari raya pun tak buleh pegi malaysian high comm sebarangan, nak kena ada jemputan baru buleh pegi!! laki den yg bukan orang malaya tu pun pandai komplen sekarang pasal malaysian high comm kat sini..haiyaaaa..

yatie

Anonymous said...

hi hjh esah,

very the funny ler experience makanan quality lap kaki u tu...should i say i had the same feelings masa makan kat Malaysian Hall London tu few years back ...quality dia cam i masak(masa x terror) jek plus tukang jual pun eksyen semacam....damn, senyum ler sikit!!

nowadays, i'm a better cook and i'll make u karipap anytime ler kalau u dtg melbourne ni!! my frens puji my karipap, so it should taste good ler....take care

-ina

captainlukman said...

Kannnnnnnnnnnn tetaplah nama haku naik jugak, dan-dan muka sejibiks muka mak ley...wokeh je, layannnnnnnnng.Anyway pondationg mek au naturalle..huhuhuhuh suruh diaorg gi grooming du nah..

Anyway aku rasalahkan, set2 penari RTM kot yg mmg patah gemertap sumer tuh kan, matilahdari jauh dah scanning.

MAk demand jugak karipap Pn. Zaiton!!!


p/s HAPPY BIRTHDAYto makji, hadiah dia berupa ROKOK SAMPOERNA HIJAU!!!! Mrasa sedutsssssssssss

Manal said...

On maya karin: kot dia kena pakai those loreal product anywhere she had to be in the public, and kena look ultra-fair to ensure those loreal whitening products really works kot?


Makji tak bawak Si Tua sekali ke time tu?

Mamat pilim director tu ade taik lalat kat muka dia ka makji? yg kerja dgn metrowealth itu ka?

talib said...

karipap sardin lah paling power.. kat pasar malam kalo bulan puasa ke tak puasa ke mmg yg inti sardin mahal skit, dan slalu abis...

filem apa yg di tayangkan di sana? dan filem apakah yg jump jadi director?

:: cheezzy cheese :: said...

lorrrrrr nok, Nanu ke artist yg uol tegur tu.. hahaha! i bet, tak semua expatriate msian tak rmai kenal dia pong.. so toksah la ko kesah kn sgt esahh ooi.

ehh si Maya tu kan nk kawen kat Italy, tu mnyingah London sbb sedara bkal asben dia & adik dia kn kat situ.. sib baik hang kenal muka pontianak tu ek.. kikikiki

if aku p london jmp dia sah-sah aku jerit cam pontianak "pulangggggkannnn, pulangggggkannnn"

Aina@Azila said...

Hebat makji, minggu bersosial dngan selebriti la yer kaedahnya.

Bab puji Captain Lukmang, harusss...kalau tak, tak sampai laa 'pesanan' ittew.

I think next time, Pn Zaiton kena buka 1 stall laaa during Malaysia Fest tu, baru menaikkan makanan malaysia, makji, MB and MB2 jadi jurujualnya...vasttt..

dak wan ... said...

dear makji, org sokkabar baru yo ari ni publish cito bebudak artis tu melilau kek london tu ha. makno kato ekau laie cokap lah.. buleh pakai yo blog ekau ni, pantas dan mencantas.

Anonymous said...

..nama nya Nanu Baharuddin.. nama asal ada word nanu gak..tp memalukan jer namanya... tuh yg cut short jd Nanu...dia tuh janda joyah oiii...