About Me

Monday, August 18, 2008

Pilah & Co.

I was invited to a party. Yang tukang invite nya is this new Social Worker in my Dept. Motif tetiba ajak I pergi party?

Mula-mula, hatiku yang cepat perasan ni, rasa bangga lah ada jantan hensem nak ajak I gi party. He is a good looking man, 5 years younger than I am and has been shadowing me for the last one month.So today, he texted my mobile with kunun nya an idea to cheer me up (pasai apa nak cheer me up pulak? Nanti I bagitau apasal ye)

***I got this invite to a party.I think you should come with me...it will do you hell lotta good.Text back.***

See Kiah, although you might think that I am no longer wanita melayu terakhir, unlike many ehem..single people out there, I ni tak rajin keluar malam.Jangan kata keluar malam,keluar siang, keluar tengahari and keluar petang pun jarang you.Pergi party apatah lagi...selagi tak kena ugut dengan Memo bagai..jangan haraplah I akan pergi...(tapi birthday kawan-kawan or party pindah rumah baru Org Cambridge tu mesti akan pergi..hint,hint)

I cakap dengan this colleague of mine...tak nak pergi lah.Lagipun situkang buat party tu bukan nya ajak I pun.Pakcik ni memujuk rayu..meh la ikut.This friend of mine is from Malaysia.I'm sure it will be fun. Fun? FUN??? Fun palahotak dia lah. Since bilalah pulak ber party dengan orang Malaysia ni FUN? (Wuihh..statement bongkak you)

Bila dengar si empunya party ni orang Malaysia and according tu my colleague ni, orang Melayu jugak...lagilah I malas nak pergi.I can see myself being a sore thumb kat situ. I cakap lah kat omputih ni, don't think it is a good idea.I wasn't invited and I'm sure your mate will not be impressed another Malay tagging along...spoiled the party.

What is the party for anyway? (Aiseh...tammo pergi, tapi masih mau tanya)

Ohh...my friend just got married, just a small party with friends. Come on lah Makji..I told them I'll be bringing you.

Last-last I pun pergi. Dalam kepala..okaylah..party orang melayu..misti ada meehon and mintak-mintak the organiser have some sense to jamu kuih karipap. I takut betul kalau si empunya party ni Kak Katak ke or any Malay yang I kenal tapi tak nak geng githoo...but setelah ku selidik, there is no bad connection whatsoever....

So..off we go.Rumah this Malaysian guy is somewhere in Holland Park..wuiyooo...rumah besar lah tu.

One malay-looking young lady opened the door for us. I have never seen her in my life.Maybe this is a good sign.She got really posh accent...as in Melayu posh, ala-ala anak Datuk2 sekolah oversea githoo.She happily took away the wine we bought them (macam celaka kan? Pergi party rumah org Melayu pahtu bawak wine..nak wat camne dah gitu amalan org sini pergi party)

The moment I entered the house, sungguhlah terperanjat nya when I saw gambar Yamtuan & Tengku Ampuan kat dinding rumah tu (psstt..OOD, bukan laki kau yo?)

Well....I better stop the story now. I will ended up giving away names and more names. Suffice to say that

1) Meehon, takdak
2) Karipap..jauh sekali
3) Yes, I was the sore thumb. While everyone including the large capacity of Antahs Household is bubbling away...bottle after bottle, I was the only one (maybe 2 others) is sticking with Diet Coke.

What shocked me the most is that...I have never seen a group of Malay so westernised something rotten. Buek malu orang Pilah yo.

10 comments:

Anonymous said...

mak aji,
dah duduk london, duit banyak, so apo laie. . . Eleh, yang duduk US ni dan singkik pun ada yang lagi lebih.

kakak budak mara somban

Anonymous said...

bangga ko tak minum noks..tahniah..tuh sbb mek suka blog nie.

K.Jah said...

got!got! i've seen some pilahdelphia...westernised to the max. takyah luar nogori do, kek kg gontam tu pun jadi yo...

Manal said...

Thats one of things people in kampung and middle class public wouldnt know much abojt malaysian aristocrat and royal lifestyle unless some would brown the Malaysian Tatler or some lifestle section on NST (tak tau la ade lagi ke tak such section). But tu pon dah screen abissss tak nak ade org perasan some malay/muslim down those liquor. Nevertheless not all are doing it. Some high rank countrymen leaders and corporates, armies and all pon biasa buat mcm ni...But they know its gonna be scandalous if its caught on camera and printed in the news. So, its like live and let live...

Btw, what did u wear? some cocktail dress? snazzy branded outfit? And that fren of yours takde perangai JT ke ape ke yea? he sounded like a levelheaded man.

PS: kalau kak KATAK tawww, sah2 dia lagi mau berdamping mesraaaaa dgn makji! haros la nak citer "masa kita kat skola dulu2 pon they are the regulars at our school" kisahnya....

captlukman said...

Hahahahahahahah**Sakit perut aku**


Tapi very der suspend mak aji!! Ermmm very der classy n posh kan.

Manal said...

ape hallll llaaaa masalah typo ni!! abojt = about

brown = browse

liftle = lifestyle

Ohhh Holland Park...one of the places in london that i'd love to put on as my address. That was the nearest posh area to Shepherds Bush and its on the boarder line zone 1 and 2 on central line. Hmmm....kenangan sungguh ber-jogging-walking di holland park itewww....pastu tembus ke kensington olympia....pastu pi la high street kensington all the way to my college....sungguh indah memory itewwwww....w/pon haku jln sensorg.

kay_leeda said...

Adoi la...buleh kiro they all tu orghang Pilah ko? Bolah Apak eh yo orghang Pilah. Omak eh orghang luar.

Tak po lah..they nak tunggang tobalik..biar yo lah.

Apo-apo pun...salute lah kek ekaw. Budak Paroi Jaya(PJ) eh? Dokek la umah kito. Akak kek Taman Tok Shahbandar yo. Ontah-ontah ponah jumpo kek Pasar Malam..hehe..heheh.

You take care yah!!

~Kay~

Aina@Azila said...

Kesian makji, kemponan nak makan mehun goreng dan karipap sedap kan... Oh yer..nak habaq mai, now ni I tengah makan karipap pusing. Sedappppp...inti kentang + ayam. Makji nak? Nah cubit sikit...

Hjh Esah Jolie said...

Hello Kakak Budak MARA Somban...tu lah kan? Sonang boto idup jadi anak oghang beghoto ni...meloncekkkkk yo...

Anonymous...mmm, minum sesuka tu tak adalah..minum terpaksa tu banyak lah..esp time-time Xmas nanti...

Apo Kak Jah? Kek Gontam? Anak chapooo tu?

Aiyoo...Manal.Betul la..really the Malaysian Tatler kan? But these ppl really kaya duit mak bapak la...tu yang tak real

Apa Aking? Mung sakit perut? Isap sampoerna ke?

Wah Manal..kau berjogging tempat-tempat Posh aje ke? That high street kalau nak berjalan, iman kena kuat woo...sale gila sokmo.Kang ada yang berjogging sambil bershopping...

Kay...anak chapo tu? I'm certain semasing eh semuo org Pilah belako...ado yg omak org Kodah, apak org Pahang,org Selangor...Datuk Shahbandar tu kek mano? Ayooo...eden ni yang tau eh TPJ yo...hehehe...

Hamboiiii kau Aina...hari tu Cheesecake, ni karipap lak ye?

Anonymous said...

dek oii..
nak bagitau ni...omak sobolah bapak eh kristen.....mati eh priest yg ngurus eh.....anak beghanak masih samo jo, den ni sedagho gak...bilo ko balik mesia tanyo la oghang lamo dokek istano...tau eh cito2 tu....ari tu den poi jamuan antah berantah....pehtu bilo rojo blk, kuarlah segalo minatang ayer...baju pun tuka gak...lampu teruih malap ...den teruih balik umah!...its nothing new....bodohlah kito nyombah2 rojo tu......doso ko tau dak?....