About Me

Saturday, August 16, 2008

Saturday Night Ramblings

Chewahhhh......bulan puasa akan menjelma not far from today.Semoga penuhlah puasa I tahun ni...penuh as in tidak adalah hari puasa yang akan terkorban atas sebab-sebab yang boleh di elak kan eg. Boss ajak makan etc.

See...I ni malas nak sembahyang.Ni sungguhlah kisah benar.I'm not sure if my excuse is valid, but the substantial reason that contributed largely to my being irreligious is because tidak adanya kemudahan asas untuk sembahyang (boleh ke bagi alasan camni?)

I know...I know....ni semuanya alasan....kalau nak sembahyang, mana-mana pun boleh sembahyang...tak cukup tutup pun tak apa janji hati ikhlas...Allah akan terima.I could if I would, but..the last time I pray was when I am at my parents, last year.

My opis, unlike your opis...tak adanya bilik nak sembahyang.Apart from me, there's one Pakistani girl and Somalian guy who are Muslims...but, bukan nak cakap besar lah you all...I ni lagi alim dari si dua orang tu.

Balik rumah...lagi lah tak ada tempat nak sembahyang.I'm sure si Tua would not mind or terkezut badak tetiba aje nampak I bertelekung dalam rumah dia, but how can you have a clear conscience beribadat kat tempat you buat maksiat? Ni tak termasuk lah si Tua and kengkawan nya (termasuk aku sekali) yang berlalu lalang dalam rumah pakai kasut yang entah-entah ada trace taik anjing tu...cehhh)

And that's why, I tak pernah sembahyang.Kadang-kadang I malu jugak...bila bersembang dalam Facebook dgn kawan-kawan, tetiba they all have to excuse themselves for solat.Haiyoh!!!! Isn't that enough tanda-tanda for me to start doing the same?

So, syabas kepada Queen eLEEzabeth of West Midland ittew yang demi menghormati bulan puasa Al-Mubarak ini, akan berehat dari menulis blog...walaupun I tak setuju dengan keputusang mu ittew, tapi apakan daya, itu kang blog mung...bukang blog kawe.

If we share the same rationale, macam I ni, kalau tak daya nak beribadat macam Kiah...pergi Usrah, sedekah pisang bagai...I will buat mana yang terdaya aje...macam berpuasa dibulan Remdan.What I also tend to do is to read the translation of Quran, chapter by chapter, one hour daily.I so wish I can do more but with my local mosque populated by terrorist (in side and outside) maka, bertarawikh lah aku didalam hati.Isskkkk....sedeykan? If only Finsbury Park is like Mesjid or Surau kat Paroi Jaya, where I can walk with my telekung freely without the local thinking that they just saw a Poltergeist passing by or worst, kena kejar dengan budak-budak hoodies.

Still, fasting in London is not easy.Lainlah kalau I duduk kat Bayswater/Paddington tu...

Berikut adalah contoh-contoh obstacles-obstacles kat opis di bulan Puasa.

9am....segala umat dalam Opis tu nak buatkan you coffee...tea...bila kita refuse, ditanya apasal pulak? Kenalah cakap...sebab I puasa. Mana yang tak tahu apa benda tu, mulalah tanya...apa benda nya 'Puasa' tu Makji? Dah...satu kerjalah pulak kau kena bagi bimbingan agama kan?

Mind you...orang putih ni, every 2 hours minum tea, coffee and isap rokok.Every 2 hours tu jugaklah mana unsuspecting colleague ni will ask you the same question...I'm making myself a cup of tea, would you like one, Makji? No thanks..I posa you...ohhh really? Nah kau...kena lagi bagi bimbingan agama.

***Expect the above routine to last at least for a week, until semua orang tahu and remember the reason why you can't be offered a cup of tea/coffee whenever they're making themselves one***

Lunch time ialah time yang paling seksa sekali.Bukan seksa nak menahan lapar...but seksa nak explain kat segala macam manusia kenapa you takleh makan.Bimbingan agama lagi.To convince the overall health-conscious people that you're going to be fine despite tak minum kopi/teh or lunch is hard work. Ehh...are you sure you are going to be okay Makji? Tu belum lagi puak-puak yang akan membentangkan implikasi-implikasi mental and fizikal dek tak makan.Expect plenty of this when you're working in National Health Service.This over curious people will not just go away with 'can't eat, I'm fasting today' reasoning.

They say that the Setans is chainlocked and unable to reach out.True.However, they transformed themselves into office party organiser or even your own Boss, make a booking at the expensive hotel for a department meeting.Ni lah antara sebab-sebab puasa I selalunya akan terburai.Masa ni lah buat surprise birthday party dalam opis and order cake and pizza and if you don't join in si birthday boy/girl will happily take you down to the guilt lane...Ohhh...its my birthday...I really, really want you to join in'. Hati berbelah bagi...posa boleh diganti (although tak sama dibulan Remdan) tapi hati kawan yang tak paham kepentingan berpuasa and menghayati bulan Puasa? See....you really can't afford to be a notorious Muslim.

Another obstacle....is the partner.My partner made it very obvious yang dia tak berkenan langsung I berpuasa ni.Is nothing to do with religion...but takut I sakit, diet tak betul katanya.But lama-lama dia dah tak boleh nak kata apa dah.I think the partner is just annoyed that I berpuasa 'segalanya' di bulan Puasa.Against Human Right katanya...hamboiii...tang-tang tu, pandailah nak ber Human Right bagai kan? Yang dia tu tak kasi I pergi party? Tak kasi I jawab telepon kalau I kat rumah dia? Tak kasi I makan ayam kat dalam rumah dia? Eh..ni kes masalah rumahtangga lain pulak ni.

Susah betul nak menjadi kambing di kandang lembu ni.Kena ikut style lembu.

But word can't descibe an accomplished Puasa Day.Sahur minum coke and makan biskut...buka..tak tau makan apa but a completed day is all worth it.There is no bazaar selling hundreds type of kuih or lauk pauk and there is no azan or that creepy Garrison Camp siren to indicate waktu berbuka puasa, but kejayaan berpuasa dan merentasi halangan-halangan diatas, adalah kejayaan yang sungguh mutlak!!!

So, Cikgu Azrin Yang Garang....nak ke berbuka puasa dengan saya kat Cafe Nero?

22 comments:

kjah said...

slamat berpose hajahhh!!!

Bedah said...

Nok,
Semayang nah?

Lain kali masuk rumah bukak kasut nah?

captainlukman said...

adik akan cuba penuhkan pose tahun ni penuh , sebab last year, adik kidnap 3 hari akibat terdampar di pulau cebu. Sial je alasanya ...setan byk sgt dlm hati...


tapi thanks god, mat saleh2 kat kompeni ana ni, yg sekafir-kafir kuraish pun tetaplah RESPECT kat mesian mostly, sebab even pose bagai nak rak ni, KERA? tetap jalan


lain lah set2 pempuan moroc yg gemuk tuh, takleh nak angkat tray kes pose...sial tak?

selamat berpuasa......

Lee Novotny said...

Frankly skeaping, I absolutely hate berposa kat Uk nih..suasana takde, posa sensorang..bazaaar remdan pun non-ado!!! ***meraung!

p/s Makji, bila pulak mak pindah gi west Midlands nih??? LOL

Anonymous said...

selamat berposa to makji dan kawan2 blog makji ni...kat nz ni masih lagi winter so best le posa kat sini, tak de le nak tunggu berjam2 utk buka posa...my opis mate kat sini alhamdulillah ok2 semuanya, den tak payah dah nak explain panjang lebar pasal posa sbb semua dah ku beri syarahan ala2 ustazah kat mereka dari tahun ke tahun so dia org ingat dah hehehe...pasal sembayang pulak...den ado bilik sendiri so sonang lah nak semayang, kawan2 den yg omputih ni pun kalau den lambat semayang dia org yg sound den tanyo apo pasal lambek semayang, tak baik lambat2kan semayang kato eh...punyo lah bagus hehehee...alhamdulillah...

yatie

Hjh Esah Jolie said...

Selamat Berpuasa too, Kak Jah...

Bukak kasut kata kau, Bedah? Bukak tak bukak pun sama aje noks..

Hapa? Puasa takleh angkat tray? Siyalll alasang ittew...

Hjh Leemah, dah nasib berposa di rantauan..camtu lah kan? West Midland pulak jadik nya...swear that I thought I typed East Anglia...haiyoh!!!

Apo? Bulan poso kek NZ tu winter? Mak aiii...sonang eh...sojukkkk yo

Cik Kiah Kidman said...

Banyak betul la alasan ko!

Anonymous said...

sembahyang aje..tak payah pikir banyak..sembahyang berdiri/duduk pun bole..Sebab Allah lagi tahu kedudukan you,janji u sembah dia 5 kali sari..tak puasa pun tak pe..tak buat amalan lain pun tak kisah..tapi semayang mesti..sebab tiang ugama..

Manal said...

Hmmm...time2 Ramadhan ni laaaaa i jaga my solat 5x. Ala2 time ni laaaa laju jer rasa nak beribadat lebih2 and all....and of course i have made my vows some years ago that ramadhan will be the month that I will dedicate more on ibadah acitivities....and that makes me love Ramadhan! Terasa keberkatannya.

Well, Si Tua should know better who u r and he shouldnt be worrying whether or not it'll disturb your diet per day as berpuasa is not an overkill acitivity. We are given rukhsah to break early if we can no longer tahan and memudaratkan tubuh badan. But I am sure Allah will ease our efforts if we truly ikhlas in performing and observing our fast for him.

Typhoon Sue said...

jgn kata yg duduk obersea, yg dok kat KL ni pon tonggang-langgang semayangnyer makji oi!

:-)

tapi sejahat2 aku, posa tak tinggal oooo... except masa2 uzur je la. Tapi cukup susah aku nak ganti balik. Tawun lepas pun belum ganti lagik. Tahun sebelum tu pun tak habis ganti-- aku kena bayar fidyah le kut... berapa gantang pun tatau.

mak aku kata, kita kena buat apa yg wajib dan hindari yg haram semata2 utk diri kita sendiri. Jgn sampai pegangan kita goyah hanya kerana kita nak jaga hati org lain. Itu pesan mak aku masa aku muda2 dolu.

*shrugs*

[danial][ma] said...

hej! hjh.esah...happy fasting...heeehheeee...my suggestion, you put a sign on your desk 'i'm fasting today' and another sign 'take one' - a flyer on fasting...or you can wear 'i'm fasting' button...;-)

NyahTerjunLongkang said...

hiyeee..

mek kt Melbouren, Oz nie Nyah...
mek kt Uni sini, sorang jer Malay..kt Uni mek nie, mek bangga sgt sbb ade surau uolss..

Rata2 masyarakat kt sini tahu pasal Ramadan2 nie..mek tkde masalah..mek la ni dok nyewa ngn Chinese Aussie uolss...so diorg mmg buka kasut luar dan terus pakai sandal dlm rumah ..sandal tuh tkde ler bawa luar uolss...

mek syukran, mek pun ade ponteng semyang tp dlm seminggu tuh ade ler zohor, asar maghrib bagai cuma dlm sehari tk lengkap 5 waktu jer..

Nyah, aper2 pun, mek bangga ngn uols, Lee dan Jett sbb masih Islam lagik walupun di negara org berbangding ngn some malay kt Msia yg dah murtad...syabas..

Aina@Azila said...

Yes, I setuju sangat dengan Nyahterjunlongkang (glamer tul nama uols). I pun vangga sebab uols masih lagi islam, masih ingat Allah berbanding dgn yg kat M'sia yg dah murtad. Klu dah murtad,tak dapek nak nolong dah...Dalam banyak dugaaan dan rintangan dan hasutan, tetap jugak ingat...at least terdetik di hati nak buat ibadah. Ku sungguh terharu... Semoga uols dapat harungi semua obstacle ittew..

Selamat berpuasa...

OOD said...

nightmare ialah bilo ghayo tibo dan badan masih bosa lombu. Dorongan utk poso onam.

Selamat poso dagho. harapan achik, kuek lah kau menahan gejolak napsu, amin!

talib said...

kalo susah sangat, tepok je dinding tayamum amek wuduk.. kalo musafir kat mekah tu (yg challenging skit, bukan naik bas express dan ada a/c) org arab buek camni jo sbb air lagi bernilai, dan tayamum diharuskan kalo dah sampai jadi reason takmo solat.. kasut pun tak payah bukak.. sebb najis pun ada syarat2 dia utk declare sebagai najis.. kalo dah tadek sifat2 najis, maka dah tak najis lah namanya.. pastu sambil dok kat atas kerusi kat ofis pun, boleh solat apa.. kira kedudukan hjh esah dah mmg tercabar sangat dah.. mana taknya, kat rumah pun tinggal ngan yahudi/aeteist/nonmuslim/kafir yg anti posa, tempat maksiat lagi pulak tu.. maka sedikit curi2 sembahyang pun tuhan akan bagi berkat berkali kali ganda.. alahai, benda ni mcm love lah... lagi kita nak, lagi kita akan dapat... kekadang susah skit, tapi mcmana skali pun kita yakin love tu akan dapat dari org tu (dari tuhan actually, tapi takpe itu kes lain untuk memudahkan pemahaman) kiranya kita try ngan org tu... try je lah... sbb kita rasa mcm akan dapat balasan.. solat pun camtu lah... try.. usaha ke arah solat.. tuhan akan jawab.. unless kita tak percaya tuhan lah.. dan itu pun kes lain dan bukan scope topik kali ini... daaaaa...

Anonymous said...

I hope makji dpt ikhtibar dari komen2 diatas. Buat yg terbaik for the sake of Allah, semoga dpt hidayah dan rahmat dariNya. Jaga diri elok2 and be happy!!

~hRiang~

murnie sangat said...

tu dia pengakuan eksklusif hajah esah gitew..alaa klu omputih tu offer air ke mknn, ckp je "i tengah diet" hiks..diorg percaya x ek? gurau je..

:: cheezzy cheese :: said...

buring tul komen kwn2 ko ni la Hjh Esah ooi.. satu je soklan aku, ko blk raya kat msia dak tahun ni? Kad Raya last year ko ada kek den lagi haa..

Mak Lokman said...

Esah,

Nak ceritalah kan, bukan orang kat UK aje tak pose, kat Malaya nih pun banyak.

Aku kan, masa bertahun tahun kat UK tuh kan, satu hari pun tak pernah puasa. Macam celaka kan?

Kat Malaya nih, ok lah sikit. Tu pun ada gak bolos! Kawan2 aku kan semua macam setan? Mana boleh salahkan orang kan?

But the way I see it my friend, it is between you and God. Hah, jawab lah sendiri nanti. *shudder thinking of how on earth would I answer God?*

Dina said...

I really tabik kt makji sbb berani buat pengakuan compare to org2 yg sungguhlah plastiknya.

Sebenarnya makji, nk buat ibadat ni tak susah. Like talib said...kt dlm opis pun makji leh solat smbil duk ateh kusi. Allah tu maha mengetahui akan setiap kedudukan hambaNya.

Ramadhan is a good time to start buat ibadah. Hopefully ianya berterusan ke bulan2 yg lain. Salah satu cara that works for me in order not to miss my solat is remind myself ttg ajal yg boleh dtg bila2 masa. Buatnya I mati dlm keadaan tak smpat bertaubat & meninggalkan solat...tak ke haru tu?

Apa2 pun makji, hopefully boleh terima pendapat yg baik yg everibodi dh bg kt makji nih. Tu tandanya kami ni sumer sayangkan makji & takmo tgk makji terus hanyut....

oprah winfrey said...

jangan lah jadi bahan api kat akhirat kelak ye hjh esah.. dah cukop byk dah dari kita yg akan masok neraka.. kalo senantiasa ingat nak solat sesaat sekali pun dah dapat markah, dan bila kita bebetol terlepas solat baru dpt dosa.. benda baik pikir aje dah dpt pahala, benda jahat selagi tak buat selagi tu tuhan bagi peluang.. ingat orang yg kita sayang, sbb berkat solat kita akan melimpah to our parents, asben & kids (which u don hv yet) dan orang yg kita sayang akan mengingati dan senantiasa mendoakan kita.. including ur online frens here.. happy fasting my dear, and happier breaking the fast!!

Hjh Esah Jolie said...

Thank you all....sungguh bermakna komen2 mu ittew...