About Me

Wednesday, July 30, 2008

Polite Notice

Hola you allllllllll.......

I got a text from Kiah, reporting to me yang dirinya tu dah menjadi mangsa kurap ayam...kononnya atas perbuatan mulutku yang puaka inilah maka kurap-kurap ayam yang halus milus tu dah bertakhta keatas dirinya. Hehehe...

To be honest Kiah, although I tak lah kisah kalau kau nak kata yang kerana ketulahan kemasinan mulut ku inilah kau dapat chicken pox (aku ni takdelah kuat makan garam kiranya) sumpahan ku ni takde kena mengena langsung dengan penyakit kau tu. Speaking of which, are you certain that is chicken pox bukan semburan pontianak? Bukan ke kau ni active membuat lawatan-lawatan mengejut kat tempat pembakaran semak terbuka orang-orang gomen tu?

I had chicken pox 2 years ago...lepas I balik dari Malaysia. Before I balik, my nephew yang sorang tu memang dah kena chicken pox and as I was at home babysitting-paksa-rela him (my mother looked after all her grandchildren...nilah semua sindrom beranak pas kat mak ni kan...adik-adikku yang pandai beranak tu)

While orang-orang keliling menjauhkan diri dari budak tu...akulah yang tukang taruk calamine lotion. People anxiety kat si pesakit campak ni, takut depa tu pun kena sekali. I pulak macam dah kebal (mind you, in my lifetime yang dah 35 ni) maklumlah I dah kena 3 kali...I was so confident my pisang will not berbuah kali yang ke empat (ceh..sungguhlah tak kena)

I keep telling my other cousins (see..orang n9 kan suka dok dekat2 sedara mara) yang rumahnya hanya sepelaung dari rumahku...that I am immune from chicken pox.I was all that JOBO, HATI BOSA and anything related to bongkak.

I arrived London one day before I due to start work...ish..I suka betul buat trip berani mati ni..besok nak kerja, hari ni baru balik. Or malam ni nak fly...pukul 4 ada kat opis lagi...

That fateful morning...masa nak gi taruk anti-aging cream (hah..kau ado Kiah?) I terperasan yang my face ada bintik-bintik yang nak kata macam jerawat, tak pulak nampak cam jerawat. My arms pun ada gak bintik-bintik...and whaddayaknow, belakang badan ku..bintik mengalahkan Pesta Port Dickson!!!!

I pi jumpa my GP (nasib baik dia ada slot) terus pakcik tu confirm yang I ni ada chicken pox...and signed me off for 2 weeks. I cakap dengan GP, apsal lak I kena pox ni...I dah kena dah before...GP yang macam malas nak explain tu cakap...happens to anyone lah Makji....

So, ni peringatan kepada you all yang dah rasa kebal tak kan kena chicken pox pasal dah dapat one previously...chicken pox tak mengenal usia, nationality,agama and jantina. Kalau kau duduk dekat dengan orang ber chicken pox..maka akan kena chicken pox lah anda...

Chicken pox juga akan tumbuh melata macam pokok serai...the saddest part is atas muka (habislah tak boleh jadik photogedik model) bawah ketiak...bawah dada..bawah situ-situ pun sekali...tanpa malu-malu.Yang menjadi mangsa malu besar nya ialah sipesakit itu. See...kalau dah tua ni, kena demam campak sungguhlah seksa.If you are little, mak taruk calamine lotion..nobody cares if you walk about telanjang bulat kan? Dah tua-tua ni nak bertelanjang? Kang habis chicken pox..dapat pulak sakit lain...(kepada yang berlaki sahaja)

Now that I think about it..orang kata, bila bintik tu dah keluar maknanya, you have passed the contagious part...ermm...I was very contagious lah makna nya bila I dalam flight tu...huiiyyoooo..habislah satu kapalterbang MAS tu kena pox that time.

So...sila jauhkan diri anda dari Cik Kiah dengan serta merta.

Sekian.

1 comment:

Manal said...

Teringat that Friends episode when Phoebe kena chicken pox and bopren dia (charlie sheen) tak pedulik gak nak beromen malam tu esoknya pon kena la infected.

I think i had it once lpas UPSR....masih ade lagi beauty scar kat atas dahi (apparently ramai celebs shared the dahi chicken pox spot taawwww!)

Kawan i pon kena again lpas kena jangkit daripada anak dia....masalah btollll!