About Me

Tuesday, July 15, 2008

To All Dentist Out There....

I think in my previous,previous post...I mentioned about my love/hate relationship with my Dentist. Dentist loves me (ye la..aku ni tak qualify dah nak jadi NHS patient) and I never remember liking Dentist anyway...kejam sungguh, especially when mereka-mereka tu dapat peluang menggerudi gigi you.Pulak tu, ada nafsu nak buat komen-komen puaka...Dentist hey? Who gave them liberty to pass comment like that????

However, 2 hari lepas...I terpaksa senyum dalam tangisan buat appointment nak jumpa Dentist puaka tebing biru tu...one of my filling boleh ghaib and left quite a distinctive hole. Bila dah berlubang, sakit lah kan? And bila dah sakit tu, dah takde makna nak negotiate-negotiate bagai...maka kuserahkan mulutku yang mungil ini untuk dirobek kan oleh Dentist puaka ittew...

Alangkah terperanjat beruk nya bila receptionist Dental Surgery tu bagi I bill. Nak tahu how much....? Cehh..mulalah lah nak berlagak kan...macamlah gaji I 30 ribu sebulan....flippin' £210.00 you all.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Rasa nak aku gigit aje receptionist tu dengan gigi ku yang baru ditampal ni...

Almost 24 hours jugaklah aku mengomplen...mind you, £210 can take me as far as Switzerland and back, siap hotel siap makan lagi...although, not as lucky as some people yang kerjanya balik kampung bergaloks..pastu bongkak lak tu...mentang2 lah naik kapalterbang free...siapalah orang tu ye?

In the end, I terpaksalah kan menerima hakikat yang duit ku dah terbang masuk pocket Dentist puaka tu.Geram sungguh!!! Lagi menggeramkan hati, Dentist tu boleh pulak buat parting speech dengan I, see you in 6 months time (blah lah lu!!!) and made suggestion that I jumpa ortodontist (ye ke spelling ni Kiah?) because katanya gigi I macam kepala I jugak lah tak centre nya. So, she recommend cosmetic work, cabut tu,cabut ni, bagi balance atas bawah and ni semua menjanjikan gigi yang sihat dan jelita (not forgetting pocket yang sungguh menderita)

None of my siblings is qualified Dentist, I may have a school friend yang I tak geng dedolu and dah jadik Dentist kat Kuantan Hospital. Apa pulak kata makcik tu kan, dah le bertahun tak tanya khabar berita, tahu-tahu nak menjejak kasih pasal nak dapat free treatment...podah la!!!

Then I teringat, I ada scandal dengan tah sapa Dentist bini orang...yang dikala ini sungguh ku teringin nak ber networking dengan mu.However, I am very mindful of the consequences of too close for comfort ni...especially when the job/treatment involves that person leaning frontal first keatas diriku yang vulnerable atas kerusi yang di adjust rapi oleh sang Dentist ni...

Let's imagine this....

'Ahh..cepat...naik atas kerusi' ----Dentist proceed to leg pressing some pedestal, indirectly suggesting...dekatlah padaku....

Of course after that chair-adjusting session, you are placed in the most compromising situation...in the room, there is only the dental nurse (yang takut dekat Dentist) the Dentist and you. I was told that Dentist can also function alone, without the nurse.Wuih..lagi senanglah nak ambik kesempatan kan?

Dentist come closer...there will be awful lot of leaning....and rabun is one of many perfect excuses.You certainly can feel their body touching yours...

Because I am so pemalu...I'll close my eyes. See, we are at our most vulnerable bila kita didalam kegelapan...dalam pada mulut terbukak and mata tertutup tu, macam-macam boleh berlaku...I remember once, sambil Dentist sibuk menggali lubang dalam gigi I, I was feeling so disorientated sampai terkangkang-kangkang. Hamboiii.....

See, macam-macam boleh berlaku....Like...saliva swapping.

Okay....enough of Ortho-Erotica moment. The fact is, I need to do a massive oral reconstruction. My Dentist is charging me £1000 over and I'm desperate to get to know any Dentist out there that can do the job half price.

Marilah ber networking dengan ku......

6 comments:

Lee Novotny said...

Mak dosi lama dinch jumpa dentist mentist nih uols..risau gak..tapi mak tetaplah kan try nak menten sendiri my own gigi berseris eri inniew..thx to my MUM dulu dulu masa kecik kecik lagi bawak weols gi dentist sokmo! :)

columnist wannabe said...

hi Hjh Esah,

Love to read your posting. I heard kat Budapest murah giler kalau nak service part cantik mencantikkan gigi nie. I was in Budapest last month and happened to meet an Irish yg sengaja turun sana nak buat root canal treatment. Bygkan kat ireland, the treatment cost her €40k, tapi kat sana cuma €8k jer. Anyway, Mesia lagi murah( sanggup tunggu balik Mesia nak buat gigi).. he he..

Manal said...

Haros la kan ala rachel green terjatoh centa sama dentist pastu lari masa wedding (re; Friends sitcom).

Balik msia nanti makji visit2 la dentist sini plak...

Cik Kiah Kidman said...

Amboi amboi! Your erotic story tu macam come from one of the videos you can purchase from Amsterdam high street je! I tell you Esah, that bini org dentist tu is really flattered with your wild imagination tapi dia kata kemungkinan besar the only saliva swapping taking place may be disebabkan giginya yg jarang2 hence...(btw, dia tak suka pakai mask bila bekerja)..and she must emphasise sekali lagi, bukannya dia tak flattered...if only you come in with the extra appendage..haha

abanglong said...

huhuhu abanglong teringat cerita mr bean pegi jumpa dentist.. pastu siap drill sendiri sumer gigi dia hahaa...

but in real life; this Bean is super darn rich fella!!! huhuhu

Hjh Esah Jolie said...

Lee...dah cuba nak menten sendiri...floss lah..anti bacterial gargle lah..tetap gak lah kan nak berlubang...tu lah..kecik2 takut dentist, ni lah padah nya...

CW, I pon dengar camtu jugak...kat Eastern Europe murah-murah kan?

Tu lah cadangan nya Manal oii...

Kiah...mana kau tau ? Kau pernah pergi ke High St AMS tu beli DVD porn???

Mr Bean tak yah bernetworking dgn Dentist abg long oiii...money no object kisah nya...