About Me

Thursday, April 17, 2008

Mulut Lain..Hati Lain...Otak Biol

Kak Katak sent me a text, asking if she can come over to my opis. I replied 'If this is about your coursework, can I suggest that you ring xxxxxx and she will assist you' and sekian terima kasih. Bunyi macam ganas kan? The sensitive part of me berkata 'Eh, tabbaik tau buat sombong like that' but when I troll back, and look at my words one by one, I quickly snapped, and defended my response.I mean exactly as I said it. Kalau nak datang opis pasal kerja, datanglah...tapi jumpalah my assistant. I doubt pulaklah dia nak datang opis I to meramahs mesra bagai, after kejadian tak mesra that day.

But my hati kecil mungil tetaplah terasa tak kena, don't know why but rasa macam Kak Katak at the end of her mobile phone, dapat message ganas tu terus nangis guling-guling. Kalau tak nangis pun, harus jam jam tu dia akan telepon all her kengkawan at Persatuan Semelayu London and terus mengata I. But bila pikir balik, mulut dia pun boleh tahan celuparnya that day and takdelah pulak terserlah any tanda-tanda keinsafan, bah kan dikatanya I yang berlagak. But then again, if betul la she took the time or trouble to mengata I, why should I feel uneasy about it? Yang I ni pun, mulut pun boleh lah tahan puaka nya.

Setelah di sound oleh my Boss si CPB itu, I tried to tread on things more carefully now, trying very hard not to let emotion overtake any of my decision.Tetapi, what is that pepatah that ends with 'berat lagi bahu yang memikul'? Macam tu la keadaan nya sekarang ni. Not only bahu I sakit dek memikul tah hapa-hapa beban kerja yang tak perlu, beban-beban emosi yang datang menenggek free atas bahu pun nak tak nak terpaksa dipikul sama.At time I feel that my bahu nak putus pun ada....

When you get to a stage where you have a bit of power and at the same time, boleh main kerah-kerah orang 'oii..kau buat tu, kau buat ni'...you can't help but to get involve in the office politics.While I really believe that politik Pak Lah and Co adalah sangat kotor, my office politik lagi kotorrrrrrr.Hoover lah 2,3 round pun.Although this does not involve smearing campaign besar-besar macam orang BN dan mengabiskan boreh and duit rakyat, our smearing campaign does involved secret phone calls (not to mention ngabiskan duit opis bayar bill telephone) between kaki-kaki gossip (macam I), si pesakit hati and si Boss Boss besar (yang juga berpangkat besar, bergaji besar tapi tidaklah mempunyai workload yang besar macam I ni)

Misi utama CPB sekarang ni ialah untuk melenyapkan si pemalas-pemalas dari opis. Kerja-kerja kotor ini telah diserahkan pada I semenjak 2 bulan lepas. Dan juga kerna kerja-kerja kotor inilah, kepala hotak, jantung and sistem pencernaan makanan I telah mengalami kerosakan teruk.

Sebagai pelanduk di tengah gajah-gajah yang mengamuk and mengawan, I like to think that my role is the mediator between CPB and DM (you can choose either demotivated,demoralised or demoted Manager) I have been working with DM closely for over 6 months now.All the way from her rise and fall. For DM to last this long in the organisation sungguhlah menakjubkan, considering yang dia ni lembab, malas and anything yang sewaktu dengannya.Since I was promoted to line manage her, I have sent numerous concern letter to her in regards to her conduct at work.I'm not talking one...I'm talking 6 in the space of 2 months. While manusia biasa like me, you and Kiah boleh nangis terjun gunung kalau dapat surat macam tu, si DM tetap memaintain kan keanggunan nya, persis tak kisah yang her job is actually on the line.

Mengikut kata politikus utama yakni CPB (sikit hari lagi..jatuh chenta I taww dgn CPB ni) DM might be playing us up, supaya kami-kami ni semakin membara dengan sikap McDonno nya and ultimately will proceed to dismissing her from her job.And DM in return, will then sue the company for unfair dismissal, citing racial discrimination.

I have come to a stage where I now hate her guts and can kill her myself if need to, tak yah tunggu main politik haram jadah, if they want rid of her, just upah aje lah sesapa hitman kat luar nun.But words remain words, and I am still the penakut that I am.

It is very hard to remain straightfaced when hati dah menyampah gila.But people around me said, don't get too emotional..remain professional.Senang lah cakap kan...

So, when this text message from Kak Katak, kalau lah di ikutkan hati, nak aje I balas...amboi boi..that day panggil I melayu sombong ye, dah tau I sombong, pi lah kawan dengan melayu Syed Nahar tu...cari I buat apa?

Tetapi, macam biasa, Makji Esah...hati lain, mulut pun lain.And atas nasihat kengkawan...supaya jangan tunjuk kat orang sangat yang kita ni easily affected, maka, dengan se professional yang mungkin...I jawab lah message dia tanpa ayat-ayat yang tak perlu.

Tapi, hati ni macam di garu-garu pulak nak menambah perisa kata-kata, supaya Kak Katak itu tahu yang budak MRSM seantero Malaysia tak kan tunduk dengan kebiadapan budak TKC. Eh..ni cerita lain dah ni...

4 comments:

aizee said...

Han, make sure kau tak end up jatuh cinta pulak dengan this TKC girl...tu semua bangsa Poison Ivy tu...

Anonymous said...

Hjh Esah,

He he he, sebagai bekas pelajar MRSM s'ban, that last paragrah really rings true to my ears...:-)

Meh I hasut you lagi - tak tergiang-giang ke di telinga bila dia kata (ini main quote aje ni) "memang betul melayu di london ni sombong-sombong, tak nak tolong bangsa".....

Kidding aside, it's probably better to be civil.

captlukman said...

jawapan ganaz cam tuh takda orang lain yang boleh buat melain kan i kat sini. Well known as a shooter! by the time org bgitw tapi still nak berlagak, matilah kau kene ajar dgn mek...hehehe

anyway makji, its true, kdg2 tak leh tunjuk emosi kita walaupun nak je aku hempuk cart atas kepala minah2 morocon yg kurang ajar tuh!!!! Still maintain ayu tapi ayat PEDAS!!!

dik non pernah rasa bersalah cam akak dulu...mrasalah its your turn plak....

p/s: im not like malaysian ( yg lemah lembut) ..ye ke i

Manal said...

Waaahhhh makji , u have successfully acted in a very political way despite your disgruntled (more like disgusted) feelings toward akak itu....

Mesti terkedu minah tu that makji behaved as a matter-of-factly. Dia musti bertambah impressed with u, idolizing u and is prolly gaining all her ciput strength to try acting political to her hubby lak. Masalah plak kan, bila akak iteww actually likes u a lot w/pon byk kali kena told off, how?