About Me

Wednesday, April 16, 2008

Facebook Notifications

I received a friend request from a very unfamilar name on my Facebook. I am certain that he is not from my school,NCUK or SU for that matter. This was 3 days ago.

Today, came in a message from him. He has been reading my blog and now he wants to be my friend.He already has 203 friends in his list (apalah I kan? Tak minat tapi pergi check pulak profile orang tu) and some of the pompuan-pompuan in his list are all type-type supermodel yang survive on asams and kerepek pisang.Bangsa tak makan nasik punya.

For someone yang in real life tak ramai kawan, a request like this to me is like a job offer.But being the anti social that I am (so sial more like) I don't respond easily.I feel really bad that like him, I also did send out friend request to people that I only know virtually, and get accepted without any red tape or soklan-soklan puaka.And now, bila orang dah nak kawan, kita bebuat jual mahal pulak kan? Apa? Ingat diri tu glamer ke?

Having a lot of friends is overwhelming for me.I'm not sure if I know how to react. I don't know what to do with you.I'm not good at keeping in touch, I'm not a pen pusher and it has now become obvious to people that know me that I'm not good at contacting people either.

I really do believe in, don't know if this term is correct, jodoh. Kalau ada jodoh nak jadi kawan, kawan lah kan.Kalau tak ada, tak adalah.So to this guy, if your request of friendship is still pending and you maybe wonder why, ni lah pasal nya ye...

I really do appreciate you who bother to waste your time reading my rubbish thoughts, seriously rubbish!!! I need time to know myself, I need time to be friend with myself and I certainly need more time to make sense of myself before I can offer anything sensible to you.

I may not be the type of person you even want as a friend.You'll probably be next in the list to be assasinated in here, character wise.

Like you, I'm just a usual hujung kampung lady (dare not use the girl next door type) who happened to have a bit of luck in life by being accepted to sekolah glamer tepi sempadan tu, that UK preparatory college kat Section 6 tu and finally,that most prestigious uni in South Yorkshire (siapa lagi nak puji kalau tak diri sendiri kan?) and now, compared to my other school friends yang most of them dah jadik loyar and majistret and tak kurang juga yang dah jadi penternak anak yang berjaya disamping mengabiskan duit laki (better than any career I know) I have the most shitty job that drives me nut.

Nevertheless, I am extremely touched by the thoughts.

But for those yang masa kita sekolah dulu tak nak geng dengan I, nak berkenalan dengan yang cantik-cantik aje tapi sekarang nak menjejak kasih pulak dek I dah glamer (and you tu dah debab gamak nya), boleh jalan lah ye.I really don't have time for you.

10 comments:

Anonymous said...

hjh esah,

betul tu, sokong seratus peratus. kalau dulu tak nak kawan, now tak kawan pun tak apa kan.

Typhoon Sue said...

ala makji... org nak kawan dgn kau pon kau tak sudi. sian kat dia tawww!

tapi aku paham la. everytime aku mention kat blog yg aku ni on facebook, musti aku dpt byk request dpd makhluk2 yg aku tak kenal. so aku tak accept satu pun lah. until now, my facebook friends ada 23 org je.
hiks.

Manal said...

Jap, off the topic, last nite, i tergerak nak menonton "The lake house" w/pon dah mula 20mins mcm tu. Pastu i heard the same song by Carole King "It's too late". IN the nick of time, I teringat lagu tu 1st on makji's imeem list, and rupak2nya its a soundtrack from that movie.


Haross la off the topic for the second time: Makji tau tak, mamat yg cipta facebook tu muda lagi, baru 25 or less.

Cik Kiah Kidman said...

Tumpang tanya, saya ada dua soalan:

1. 'But for those yang masa kita sekolah dulu tak nak geng dengan I, nak berkenalan dengan yang cantik-cantik aje tapi sekarang nak menjejak kasih pulak dek I dah glamer (and you tu dah debab gamak nya), boleh jalan lah ye.I really don't have time for you.' ---> ni macam bunyi sore semacam je?...I pun debab, tapi you terkinja2 nak kawan ngan i kan Esah???

2. Were you 'disampuk' masa keciik or keluar dari buluh betung?? Anyway, keep up with the weirdness, there are just too many of us normal people around.

SweetDaisy said...

hjh esah.. i pun ncuk jugak dulu.. tawon 95-96. sama ke kita?

Hjh Esah Jolie said...

Anonymous..a'ah kan? Dulu masa I lawa...tyak pandang pun.Tapi sekarang i dah lawa cam Angelina Jolie yang yg nak gigig menyambung silaturrahim tu pulak dah macam guni baja, baru nak terkedek-kedek kan? Cis!!!

Sue, apa kata kita add each other as a fren, pahtu, bertambah lah kengkawan kau jadik 24 org..amacam? Best tak idea tu? Pahtu kita main scrablemendentah tu, pahtu aku kalahkan kau, pahtu kau kutuk aku dlm blog kau..lagi best kan?? hahahahahahaha

Mamat mana ni Manal? Aku tatau pun sapa cipta Facebook ni..femes ke dia?

Kiah oi..that attributes doesn't apply to us lah..since when pulak size matter kat kita pompuan-pompuan ni? Apsal? Kau nyesal ke jadik kawan aku?

Sweetdaisy, 96? 95 i dah grad from UK..so, kesimpolannya, i tua lah dari you ye...takpe..meh kita berkawan...

Cik Kiah Kidman said...

Esah,

ish..sapa kata size does not matter...kang dapat yang halus kang..!

captlukman said...

hahahahaha terasa diri ku jua begituh, time mak 'porong' = huduh, tak lawa. alah time belajar pun takda masuk U cam sesetengah kwn i tuh, takdok org nak pandang pun hajah oi. Jauhlah nak tegur kalau balik raya, now? semuaaaaaaaaa berlambak request tuh, request ni......im stick to my bestfriend yg susah senang tahu i. now i dikatakan sombong, boleh? hahaha

mutalib said...

whoooo... terperasan jap for a split second.. errrrm hjh esah... r u referring to me, the fesbuk fren requester? have i finally found u on fesbuk? i dah lama try nak carik u kat fesbuk, tapi tak jumpa.. dan i rasa lepas u last clarify dalam komen u yg u akan add hanya genuine frens, maka i pun givap.. i piker its ok.. she said no nicely and not look me up on fesbuk and didnt write some nasty stuff bout me and didnt gave me a nickname like pacik kunyit... tapi tak tau la mungkin yg the many requests i made before i givap tu has finally been recently checked by u... kot kot laa.. dan dalam usha mencuba cari hjh, i main add je sesapa yg dok kat UK tu..alaaaa, org pompuan sure dpt byk request for frens kan, jadi apalah sangat dgn satu lagi org yg tak dikenali mintak request... kuantiti kawan fesbuk i pun lagi beberapa org dah nak cecah 203.. campur tolak ada yg dah tanank jadi kawan so lebeh kurang la figure tu.. dan i pun ada kekawan dalam fesbuk tu yg mcm tak reti makan nasi, but that also means yg i ada kekawan yg reti makan nasi dan makan kuda, dan adakah terlalu impossible kita nak ada kekawan mcm supermodel dalam alam saiber since dalam alam nyata mmg mustahil - tuhan tu kan maha adil? dan i mmg kasik msg sumting like 'r u hjh esah, the blog goddess?' when i do my hjh esah worldwide jejak kaseh.. i am a fan... (maybe saiko writings attracts saiko readers?)

oklah, in case im not that person yg u mention dalam entry blog tu.. but since i terasa dan i pernah tanya u pasal fesbuk dan u reject dalam ruangan komen u, maka i terpanggel utk defen mamat ni la skit... terasa mcm defen diri sendiri tanpa terasa sangat sbb i rasa bukan i org yg u maksudkan.. (sure u ada special condition for this type of behaviour).. ye lah, memandangkan u ni dah ada cult following of sort tau hjh esah... dalam kategori penulis yg bukan tulis pasal politik mcm RPK ke, u kira top jugak laa.. taktau laa u punya hits berapa, tapi ada gak la kekawan i yg pernah baca ur blog.. and yes we do discuss wats going to happen to si tembam lepas dia sms u mcm org gila tempoh hari... and no i never set up a 'Hjh Esah Tale Of Psychological Damage' fesbuk group... so eniwey, since u r fames, dan fames ni tak semestinya jadi artis yg cun tapi tak reti menyanyi atau belakon memandangkan youtube dah mampu membuatkan orang biasa fames, maka tidaklah terlalu farfetched kalo hjh esah sendiri yg menjadi femes walopun bukan itu intention hjh menulis blog. sumerang paham benda tu, dan itu jugek yg membuatkan hjh esah fames.. dan sptimana hjh esah sure tau punya, orang fames ni akan ada following whether u like it or not, so nak tanak mmg akan wujudlah benda tu..

ermmm... ape nak ckp ek.. dah lupa dah... ermm ... ntah... hjh esah... kalo u nak carik i kat fesbuk pun takkan dapat... hihihik...

Iron Butterfly said...

ak ah kak esah, i pon camtu gak, sape yg taknak geng time skolah now terhegeh2 nak add kat fesbuk and frenster. padahal saje nk tgk gambar2 then trash about it with others. burin! burin!


*sorry emo