About Me

Monday, April 14, 2008

Hati Melayu

I was in HQ today. Alaaa...kat Kingston aje, area-area Thames Riviera tu. Everytime I pergi Head Office, hati ni selalulah akan membuak-buak dengan perasaan cemburu yang teramat. Maklum la, Boss Boss besar punya opis chantek-chantek, ditepian sungai lagi...tapi opis I? Tikus pun tak nak bermastautin you...

I kena panggil mengadap Cik Puan Besar hari ni. My Boss la. Dah agak dah...Cik Puan Besar (CPB) hantar message to my mobile suruh I datang jumpa dia. Pastu masuk another message katanya 'you're not in trouble'. Manalah hati ni tak berdebub debab kan?

(Terdahulu dari itu, biarlah Makji berterus terang dengan you all, semalam, masa I tengah on duty, adalah sedikit scene menjawab cakap CPB yang boleh tahan lah jugak kurang ajar nya. Apa lah nak jadi dengan I ni, sekarang dah pandai melawan Boss lak tu, nak kena buang kerja sangat ke?)

Makji ni you all, bukan apa, masih lagi mengamalkan konsep, kalau hati boleh sabar, sabar lah.Kita ni dah le merantau tempat orang...amma ilek, appa ilek, laki? Lagiiii ilek!!! So, kalau dah solo-sailor tu, buatlah cara solo-sailor kan? Yesterday was Sunday. I was at work. Semasa segala macam manusia dalam England ni pergi berpoya-poya kat Cologne lah, kat Brighton lah..kat Weymouth lah...I bekerja dengan penuh tekun kat opis. Kenapa kau kerja hari Ahad, Esah oii? Masa nilah masa bagus nak focus kat paperwork, sebab takde orang kacau.

Tah macam mana, adalah wakil keluarga Paki-Taly yang celaka puaka ni membuat panggilan kecemasan. Kononnya.Padahal, takdelah cemas apanya but with this family, kucing tersedak bulu pun diklasifikasi as cemas gak. Too make thing worst, I am not their favourite person. Ye lah..aku kan bukan orang putih.So, beranilah mereka-mereka, ingat aku tak reti nak jawab. To begin with, si Puaka ni dah terjerit-jerit dalam telephone, dalam hati I, kalaulah I ni ada English accent persis gagak-gagak British yang boleh masuk Pidato Piala Perdana tu, mahu diorang ni tak berani nak bully I cam tu sekali. Betul ni you all, dengan colleague-colleague I yang speakang London tak berani family puaka ni nak berkurang-ajar dengan begitu sekali.

So, I let her talk. Between talk, she threatened.I can't get a word in. Not wanting to spoil my mood as I am still on duty, I cuma cakap, okaylah..kalau you nak komplen kat Boss, you komplen lah. That day pun you cakap nak komplen jugak. What else can I say? Tak kan aku nak nangis pulak kan?

My colleague reckoned that I'm too soft, but her brother is one of my patient. Giving in to longstanding friction will not help anyone. Orang gila akan tetap gila and yang tak berapa gila macam kita ni, what else can we say, selain dari membuat bodoh aje.

Really. Some people do live in their own world sometimes. The world that, by their own imagination and standard is perfect. Some just couldn't be happy no matter what.The need to extend the misery to others is so crucial and failure to do so will result in major psycho-catasthrophic. Family ni, mak gila, bapak dah lari...anak jantan sorang, pun gila jugak.So, the anak sulung,pompuan umur dah 41, hidup terpaksa menjadik jurucakap pada mak dia yang cakap orang putih pun tak berapa reti, tapi bongkak ya amat. I would be similar, if not worst, if I'm in that situation.

Keluarga si Puaka ni, agaknya sakit hati sebab tak dapat menyakitkan hati I, terus buat komplen kat CPB. CPB sent me email menyatakan rasa tak puas hati nya sebab I tak handle case ni betul-betul. And that, really telah menyirapkan darah ku.

See, bila orang gila tu buat kacau, maki hamun I, I boleh sabar. Tapi bila CPB tegur I sikit aje, I panas hati terus I jawab cakap nya. And kesudahnya, I yang kena panggil datang opis besar hari ni.

Actually, CPB panggil I pasal benda lain, tapi mulutku yang extra popcorn ni tanpa segan silu terus aje cakap, I am not happy now. Why are you upset with me? Krungg krang...krung..krang...

Tupp...I kena sound dengan Boss balik. Makji, I dah lupa dah benda tu, kenapa you dok simpan dalam hati lagi? Tak kan you tak tau macam mana I kerja? You dah kerja dengan I berapa lama dah Makji...You tak boleh buat macam ni Makji, you kena belajar get past this thing...we got to move on.

Isk..terasa melayu sangat I hari ni you all....(matilaaa melayu tak sedar diri)

9 comments:

Naz Kedaung Lee said...

Hmmmm sapa tuuuu yang merayau ke Cologne tuuu??? ***matilamak!

Aaanyway si PCB ni kenen kat uols kot... tapis ebab uols jual mahal, dia balas dendam, leyy??? Lenkali, pakai seksi meksi gi kerja and seduce PCB, ke guane??? :P

Anonymous said...

hahahaha golak bosar den esah oooiii...terserlah sungguh kemelayuan nya bila mengungkit2 kisah lama yek hahhaa..sori ye makji esah, bukan niat nak gelak tapi dah 'ter'gelak...tak pe esah, sebenarnya apa yg you dah buat tu bukan melayu je buat, org putih, org hitam pun buat jugak so relax lah..jangan be too hard on yourself...kalau ada hal2 yg menyusahkan hati tu buat senyum je ok ;)

take care
yatie

Belladonna said...

Suspen betul aku baca cerita ni. Scrol down punya scroll down.. rupanya ko salah teka, hihihi.

Takpelah Esah, tu tandanya ko tu concern about what's goin on.

Pleaselah have a rest on Sunday. Lagi ko kerja, lagi ko tak bleh berak.

Cik Kiah Kidman said...

Adakah CPB mu itu jantan tulen yg selalu boleh 'let's move on?' atau pun wanita yg terlebih testosterone??
Dia tak tau ka kita pompuan melayu terakhir ni akan simpan dlm hati sampai berbulu2 beranak pinak kat dlm hati kita tu??

mutalib said...

mungkin dah tiba masa hjh esah start bisnes sendiri... dah baper tahun hjh kerja line ni? pengalaman sure dah bekoyan koyan, skill dah power... sampai bila nak kena jawab ngan orang atasan? unless hjh beebetol suka ngan current job lah..
sekian mekaseh

Anonymous said...

Alah..makji tu dah penat koje, mkn num tak betui, berak tak bleh,jadi lagu tuu laa, sensitip. Kalo pun sesekali jadi melayu tak sedar diri, apa salahnya.. Jgn fening2, jaga diri tuu..insy'Allah ok.. ~hatiriang~

Manal said...

Nasib baik that boss pon bukan Melayu kan, makji? Kang ade jawapan yg lagi puwakaaaaa.....


Makji, u r such a regular woman, it gets so inspirational reading your thoughts....pasai pa tau makji, u r not one who internalize things so much, but believe me, my past experience have made me more "smarter" on playing it safe yet tembak baik punya given the right opportune moment...after all, we can be a smarter "melayu" by mastering those best (bermuka-muka) english traits. Kalau u nak tau, one of my bosses (boss kan ada at many levels) dulu kan, kalau ade meeting sama2 kat luar, dia mcm buat deeeerrrkkk jer kat kita tau, lalu sebelah pon mcm kita invisible. Pastu satu hari nan indah, i pi la joke besa2 dgn dia kat our office to the moment when masa tu left only the two of us, i said to him: U notice tak kitorg (me and another colleague) pon attended that meeting? He said: did u? And i told him dgn muka poyo se-deadpan yg mungkin: Takkanlaa i yg besar dinosaur ni pon u tak perasan? From that moment onward, he took the "liberty" to be more careful even outside our working environment and acknowledge our existence more even kitorg yg at lower rank ni. And yeah since then we got on at a more "relaxer" level.

U look after urself, and that lingzhi tea tu kena campor la dgn 2 sudu pure honey ke kasi dia manis sikit while still preserving the "organic"ness of it.

Hjh Esah Jolie said...

Lee, pakai sexy mexy gi kerja, harus terlepas org gila yg lenlain...matila kena kejar..tak kuasa nyah!!!

Betul tu Yatie oii...

Simpan sampai berbulu ye, Kiah?

Sebab suka la yang masih menunggu ni, Talib oiii...

Thanks, Hati Riang...

Manal..omputih pun caapable of bagi jawapan yang tidak kurang jugek puwakaaa nya taww...

All The Cars In The World said...

Omputih kalau baik, baikk sangat. Kalau hampas, memang hampas habis.