About Me

Sunday, July 08, 2007

Where Have I Been?

Tangan yang menguling (botol wine...desperate sungguh!!!) karipap boleh menghayun dunia...pssttt...cincin mahal enterframe
The generous inti karipap
Karipap awaiting finishing touch...
The Last Supper
Mak Datukkk...ramainya karipap!!!!

Bagi menjawab soklan-soklan tak rasmi yang ajukan kepada Makji via comment box Makji....

1. Spingemoks.....ehemmm...Makji takdelah cuti maternity Paklong Spin oiiii.....tapi, akan diusahakan in the futurelah gamaknya...pasalnya kat UK ni, cuti maternity 6 months, full pay...6 months thereafter, half pay and months seterusnya £75.00 per week gitu.Although kalau nak mengandung tu, I kenalah start carik sperm donor kan? BTW, you don't sound stupid...like me, you sounded bongok aje....

2. Jessica Alba (bukan nama sebenar) Ni satu....pakai tudung, anak dah nak jadik anak dara...tapi molot Mak nya? Cam puaka tebing biru kan? (Hish..mana pulak tau pasal puaka tebing biru ni? Makji dikatanya, kejap rajin meng hapdate cam itik berak....pastu, posting dalam blog page gersang.....macam sex life tah sapa-sapa orang tu...(kau ke Jessica Alba?) Well, bab dry spell in married people's life ni, I tak nak lah cakap apa-apa, tapi kalau sesapa yang berlaki kan jantan yang sebelum kahwin or bila bebaru kahwin...yang bedroom sports nya mengalahkan arnab and tiba-tiba pulak sekarang ni, nak tukar seluar dalam sendiri pun malasnya mengalahkan kobau, maka, silalah kemukakan purchase order untuk Ann Summers bunny rabbit. By the time when your husband notice yang 'bunny rabbit' dia dah naik redundant dek gadget yang sebatang tu, maka berpusu-pusulah mereka menge 'charge' bunny rabbit terletak mereka tu. Tak pun, kalau malu nak experiment dengan sex toys, cepat organise extra marital affair dengan Pakcik Guard yang jaga tempat palang kereta tu.Trust me, these Pakcik's will not kiss and tell.....(they shagged and shout!!!) boley?

My motivation to update my own blog only mencanak-canak after a session with an interesting patient. That time, my container (another name for batu jemala) dah penuh and hampir nak melimpah ruah and have an urgent need for disperse.I always find it good for soul. I have not seen any over 2 weeks now, due to adalah orang yang mak nya baru mati. And as a loving partner (I'm trying hard to be) masa ni lah masa-masa professional ku amat diperlukan oleh nya and that is without a charge....and because of this, I hardly even have time for myself.

I told my partner to plan funeral dia sendiri siap-siap and write it down in dia punya will and probate.(tapi harta yang sebanyak taik idung tu, akulah yang dapat kan?) Pasalnya, the agony to plan one.You have got to know the right song,hym and tah hapa-hapa lagi requirement to please the departed soul.I am not going to take any responsibility for that (although, I told Frankie, jangan memandai nak bakar and buang abu I kat tepi bukit ke or dalam laut) I was very anxious after the death. Today can be theirs, besok lusa...kalau aku tercekik tulang ayam KFC yang tak halal tu, camno? I often doa kat Tuhan, biarlah I kalau nak padam pun, biarlah dekat dengan adik beradik and biarlah bila both parents dah takde (by saying this...abah..ibu..hang on as long as you can ye?). I can't bear thinking my parents tunggu my body kat airport. I may sounded a bit (or very) harsh talking to my partner like that but it lies with the fact that the orang putih funeral is not very straightforward and it can stretch the time sampai yang tinggal kat belakang ni pun rasa cam nak mati jugak.I saw my partner reduced to a wreck through the ordeal (ni belum masuk part yang this weekend, we all kena turun Devon lagi sekali nak gi scatter abu mak dia tu....) So, inilah peringatan kat sesapa yang berlakikan/binikan orang putih.To save you loads of hassle, suruh dia tulis kat will dia yang dia nak kena bakar or kena tanam, dia nak pakai baju apa dalam coffin nya, dia nak lagu apa, dia nak poem/hym apa and lastly, dia nak kena rest kat mana...nak flush dalam jamban pun boleh tau.

Not forgetting, yang Wimbledon tengah bergasak-gasak this time and as an avid tennis spectator, maka, I have to put tennis before you people...my lovely mates. Macam celaka lah Amelie Mauresmo boley kalah...( I will be sure to complain about The Williams yang main tennis sungguh lah intimidating itu....hiarhhhhh...hiarhhhhhh...macam hamba sexual tak berbayar aje kan?)

And that, explained my hiatus, yang I ni pergi mengambil bahagian dalam koir sekolah-sekolah (really, I was singing, along with my other in laws during the funeral service) and after that, sorting through the departed belongings...

Half way through the week, I flew to Dublin to meet Makji Eton (after sekian lama berjanji manis nak visit dia) So, there I was in Dublin, in the pissing rain...sampai I dengan Makji Eton terpaksalah buat sight seeing under my umbrella, ella, ella...ehhh...ehh... (hamboi, tak nak kalah!!)

Although not selected to be Raja Nazrin's bride, ke 'high and mighty' an I tetaplah terserlah...that I started bossing Makji Eton around...similarly Datin Kiah ordering her Sunarti...Hey kamu..bikin kuih...bikin nasik lemak....and I, in that 3 days, dijamu makan macam anak Sultan (sapa tu yang komplen kena jalan kaki...apsal tak naik helicopter turun atas padang betul-betul, baru class kan?) Habislah I kena strip nationality pas ni.But honestly, I was so malu that a woman like me (and the 2 MB's), can't even uli tepung buat karipap...and the 'woman' Makji Eton is, haiyooo..sexy mexy karipap nya.

Here I am, posting this to tell you that I just arrived from Dublin this morning, and disambut oleh ribuan arnab kat long stay car park Stansted Airport tu.I was a bit annoyed that Ryan Air main campak-campak je my luggage sampai pecah luggage I.Sialan kan? (Lee, boley ke I saman Ryanair?) I am so tired tapi takdelah yang macam dua orang tu, yang balik rumah terus tido...padahal akulah yg bawak kereta kulu kilir, pergi balik airport.Cisss!!

I will be writing and posting some nice pix (wah....orang ittew pandai ambik gambar and pandai paksa orang ambik gambar) but, I must end this with a million thanks to Makji Eton, yang as we speak, tengah bercanda dengan Suzanna kat Venice,Rome and later, Frankfurt, yang sudi menumpang I kat rumah dia yang lebih cantik dari Hilton PJ (matilah kutuk ex employer) and thanks too, to Dr DBI yang sanggup bersusah payah mengirim kain pareo untuk Makji Esah menunaikan ibadah bergalok di musim lepas hujan nanti...wah...takdelah nak menutup aurat nampak nya...( eh Lee, untuk mung pung ado sebutir, nati kawe poh hoh?)

I will definitely return to Ireland.

6 comments:

Lee Novotny said...

Makji, selamat kembali ke bumi England!!!! Terkilan mak tak dpt sambut uols kat Stansted!!!!! :( Ye lah, we ols bz di ManBar ehehehe Ooppsss

Ehh uols, Ryanair ni tak makan saman, we ols dosi tulis surat dua kali, diorang tak bukak bukak lagi surat tu boleyy???? Tu cara dia nak elakkan drp terkena nak bayar pampasan!

Karipap nampak sedap..tapi inti macam inti nenas..camnao tuh??? hheheheh

p/s uols, apa yg sebutir utk mak?? Sebutir kerepok lekor kah?? Apakah ittew kain pareo???? DBI hantar kat mak jugak kah??? **terharu

Manal said...

Me too...menonton wimbledon till lewat malam (msia time) pastu kua2 ayaq mata bila federer done his smash and won the match.

:: samasam :: said...

ke dublin membuat karipap ke uols?? patutla hilangggggg

Hjh Esah Jolie said...

Lee, githoo ka Ryan air? haiyooo...makji kechiwa tawww beg makji pecah...nak komplen bebanyak..baru bayar flight 49p aje...

Manal...thanks for coming...I was hoping Nadal to win, pasalnya, I tak mau si Federer tu break record si Bjorn Borg tu...jahat kan?

sam..yes..buat karipap uolsss

Cik Kiah Kidman said...

Esah PTB oi, Apasal karipap hang tembam2 cam...(lengkapkan ayat ini).
And i see that you're showing some spare tyre there (ko ke yg konnonnya ayu menyorokkan muka tu tapi aku tau ko tak mandi lagi satu hari tu).
Since ko suka sangat berpepatahkan cite2 seram, ko nak tak aku hantarkan dvd Jangan Pandang Belakang??

Goddess Selene said...

Ehhh beg uols pecah? Abes la terburai roti & mee goreng segala? Berciciran la chicken wings kat airport? haiyooo mcm mane leh jadi camtu? Lekas buat complain!