About Me

Thursday, July 19, 2007

Ada Seekor Binatang Yang Jahat...

La La Yang Tak Bersalah

Hish…taktau macam mana nak cerita ni, but yesterday, I did something awful and even I can’t even bear to repeat telling it to myself, let alone publishing it in this blog. The worst of all, I blame my criminal doing on La La. How I can reduce to that?

I got a phone call from Dr M yesterday (ni bukan Dr Mahathir ye…but the doctor that I’m doing my clinical work with) Dr M ni, haiyoo..kesiannya, selalulah bernasib malang walaupun hatinya baik.Her au pair decided to resign dengan serta merta that left her in a lurch with 3 anak kecik. Life get even worse dengan laki yang tak menolong walaupun masa membuat baby-baby tu, dialah yang play the biggest part.So, she called and asked might I be free to help, yelah, with 3 boys, yang kecik baru je belajar berjalan, yang second kecik ada learning difficulties so, in a way, to look after him is like looking after a baby, tak boleh kena tinggal langsung and the eldest, baru 9 years tapi, mengada-ngada nya mengalahkan budak kecik. I agreed lah, since I have not seen Sam since ages and Dr M is ever so nice to me.

I was looking after Sam most of the time while Dr M attend to the 2nd child yang special tu. Dalam pada watching him tu, I decided to menolong lah bits and pieces memandangkan rumah Dr M cam tongkang pecah.I was quite good though, jaga baby and then tidy up sikit-sikit (kau boleh, Kiah?) While Sam walking around, I pun lipat kain, susun suratkhabar (celaka bapaknya, dah baca, main cecampak aje) and kutip all the soft toys yang bergelimpangan sana-sini.But then I realised that while I was tidying up, Sam is pulling out all the things that I tidied, and so, I lifted him, gave him a little LaLa and sat him on that adult rocking chair.I then continue tidying up and cooing him from afar.

The next, Sam jatuh berdebup sampai I naik takut and ran fast to pick him up. The dentuman kepala dia atas lantai enough to made me rasa nak pengsan and out of shock, I must have screamed for him, sampai bapaknya pun datang.Sam was crying hard (why wouldn’t he…dah forehead, hidung mancung and his lips tersembam atas wooden flooring tu) I cuddled him…rubbed his head gently, feeling so guilty and angry, why was I so stupid to sat him on that high chair?

Bapaknya tanyalah what happened (understandably knew that his son fell over) …nak tau I jawab apa?

He tripped over his LaLa…

(Tak kan I nak bagitau, I sat him on that chair and left him kan?...Tak ke nanti aku dimarahnya or diterajang tanpa belas kasihan)

His father, noticed that I panicked and scared, said ‘Oh..don’t worry, it’ok..it’s ok’. I feel guilty even more…

I can’t sleep last night, thinking about what I’ve done…so careless and most importantly, so gutless!!! I blamed LaLa? Pengecut sangatkah aku sampai si Kuning Kecik yang tak bersalah tu jadi mangsa?

Wah…kejinya diriku!!!

15 comments:

Goddess Selene said...

Kelakarnye Lala!! Hehehe... How I wish I hv a baby cute like Sam! Tapi lakiku taknak ada child commitment.. *nangis..

Goddess Selene said...

makji, sejak bila belajar tipu nih? nnt lama2 mencuri taw.. gi curi Lala!! Hiks

Anonymous said...

Hi, just passing by:-)

IMHO, you'd want to check on Sam's progress from time to time. Coz his parents tak tau the seriousness of the fall. Depa ingat takat jatuh terlanggar LaLa tak teruk mana. But I am afraid coz ada more serious effect yang mana patut di bawa ke hospital untuk follow up. But kalau check and mak bapak dia kata semua okay tak de muntah2 and concussion tak pe lah. Sian pulak kat budak tu.

Typhoon Sue said...

HAHAHAHAHA

makji, kau memang jahat dan keji!

sian sam, sian lala.

hahahaha

Rockafella Gurl said...

adusss.. sakitnya!!
cian little sam tu mak aji ooi.. alahai.. i boleh bygkn camne sam tu jeritz out loud sambil mngigil2 kot.

careless tu sumtime x senggaja. harap uol ok naa. ada bruise tak kat muka sam? patah hidung ke

Hjh Esah Jolie said...

Memang perbuatanku ini teramatlah keji you alll!!!!

Good idea anonymous, I will call his mummy later.

Yanz, dia nangis kejap aje, pastu, bila dah di peluk-peluk, cium cium dek aku and bapaknya, maka diam lah dia tengok TV

Godesss, curi LaLa? Jgn taktau, I pun ada LaLa (matilah kantoi dah tua bangka minat telitabi)

Sue...jump at the chance to rub dettol on my luka nah?

Lee Novotny said...

Nok nih memang kan?? Takde kerja, carik kerja kaedahnya!!! :P

Goddess Selene said...

"bila dah di peluk-peluk, cium cium dek aku and bapaknya, maka diam lah dia tengok TV" - terkejut mak tadi baca nih... Ingatkan makji tgh bercium ciuman drg bapak si sam?? Oppsss *LARIKKKKK!!!!

P/s: Kann?? Ada LaLa rupanya.. Mak pon nak beli LaLa la mcm tuh! Goreng ngan kangkung belacan sedap!! Hehehehe...

Manal said...

Bibik!!!!!!!!!

Hopefully takde la terok ke ape concussion sam. Kat msia, parents jarang kena dakwa unless ade saksi saying that they abuse their children. In the UK, anak jatuh tersadung lala ke ape ke, mak pak jua laa yg bersalah.

Makji,Sam nih pandai mengadu ka?

Mana Nanny McPhee...?

Cik Kiah Kidman said...

Ha ambik ko Esah..baik ko checkup on Sam..buatnya nanti dia jadi mengong ke..(this is coming from someone yg biarkan anaknya jadi superman gedebuk dari katil 3X)

p/s Aku dah hapdate dah blog, tapi secara telepathy, boley??
Apa kata sebagai pompuan simpanan ko, ko belikan aku satu laptop yg kecil lagi mungil dan masukkan wi fi kat umah aku, maka akan ku hapdate segigih yg boleh..hik hik

captainlukman said...

hayoooo sian budak tu kan tapi dah tuam dgn kain panas kan....hehehehe

Lady said...

Ayoyok...tak tau, sapa buat..?? sian sam. I pun pernah gak feeling cam tu, guilty feeling memang tak tenang jiwa raga dibuatnyer. Tapi takper kot, as long as tak de patah riok, bengkak bengkil ke hapa ke...

Belladonna said...

Hopefully Sam tu takde papelah. Ko pun bukannya sengaja :)

Anonymous said...

masyaallah...bahaya tu... dulu kawan saya terantuk skit je terus pengsan dlaam seminit dua...bawak pi hospital sg buloh, doktor suroh x ray takot ada concussion, tadek...then spend the nite kat hospital just in case termuntah atau pening melampau...nasib all clear...pastu a month later pun kena ckeck up balik...dia bilang kekadang kalo cuaca panas sgt ke apa pening gak...tapi yg penting tak sampai muntah, kerna menurut doktor itu adalah sintom darah beku.. but then again, terantuk ringan kepala jatuh tinggi mana pun tak penting, yg penting tadek sintom... terantuk skit pun kalo muntah lebih bahya dari terantuk bayk tapi tadek pepe..pasal future budak tu, rasanya dia boleh track apa yg berlaku since blog ni dah di upload..mana tau lagi 20 tahun budak ni ada sakit lain ke apa, buat school projek ke, then dalam dia buat research online dpt track pasal blog ni...kita tatau lagi 10-20 tahun komputer serba canggehmanggeh boleh dpt balik info even yg dah didelete, and can translate languages easily, dan yg paling takot penulis, yakni kita sendiri, mati ke, oklaa maybe fobia kalo sebut mati (as if kita takkan mati), kita pun buleh terkoma ke, terantuk sampai terlupa password kita ke...stuff like that yg boleh membuatkan budak ni track balik stuff on this unfortunate incident...oklah...ini bukan blog saya pun...saja je nak share penglaman kawan tadi...kita yg nampak pun cuak dan tak ubah macam drama melayu punya kelam kabut masa kena tu...wasalam...-multhalib

Typhoon Sue said...

of course la makji, bila saja ada peluang, gua misti kutuk punya... kau memang keji sekeji-kejinya!
hehehehe...gurau-senda aje kan...

on another note, anonymous at 7pm seem genuinely concerned about your liability, if ever Sam finds out 20 yrs from now, what really happened that day. Lawsuit coming your way? hahahaha