About Me

Tuesday, July 17, 2007

Tuesday Things

News hari ni ;-

a) Thierry Henry yang kononnya the saint among the women tu, dah mengkhabor kan kat publicist nya (dan publicist nya teruslah bagitau reporter surat khabar kan?) yang dia akan meng 'terminate' kan contract bininya.Puaka.There I was, sanjung dia cam nak mampus, like, however famous he gets, namun, dia takdelah segatal David Beckham nak melayan pompuan-pompuan lain semasa ketiadaan Posh.The newspaper always praise him a good man, husband and father and up until last Sunday, we never read anything negative about them.Tah macam mana this morning, on my way to Heathrow Marriot sebab nak jumpa the famous Captain Lukman, the deejay were discussing their nuptial and calculate on how much Claire (his wife) can walk away with. The weekend news reported yang kununnya, si TH ni sesaja tinggalkan mobile phone dia and the wife anxiously checked on his messages, maka terjumpalah gegambor yang provocative, enough to dijadikan bahan pergaduhan and teruslah si TH ni keluar rumah.(Macam familar je kelakuan asal gaduh terus keluar rumah tu...siapa tatau!!!) Sesuatu sangat kan? I was hoping to read/hear something positive about them today tapi tup tup, confirm nak bercerai pulak lah hari ni. They said the wife can get £7 millions, and because they had a daughter together, maka, makin kayo lah soon-to-be ex wife nya. Well, until I know anything factual, I tak nak lah mengumpat si TH ni, but...kalaulah dia kahwin dengan I dulu, maka, eventhough dia dah fed up dengan I, takdelah I akan jadik jahat sangat nak claim itu ini sampai dia nak jatuh miskin.So TH, served you right...apasal tak nak I that day?


b) In Malaysia, adalah seorang ibu ni, telah melahirkan rasa tak pueh hati nya, because apparently Malaysian TV is currently ( or dah kena banned as we speak) showing some bread ad, involving a young boy exhibiting a boisterous behaviour yang kununnya, tak seswai lah dengan budaya anak-anak orang Malaysia (or melayu) yang kaya dengan segala good manners tu.This overworrying ibu, tak nak lah kiranya the Malaysian kids to think that it is okay to behave the same, comdemning the goverment for allowing the airtime hence, encouraging such ill manners. Ish...tataulah nak cakap apa, but no offence to that caring mother, I think all mother should stop thinking that their child ni terlampau bangang yang semua tak elok ditunjuk dalam TV tu akan di copy habis-habis dek anak-anak masing-masing.Well, children do copy things...but they also can think which one (the bad one especially) that will land them into trouble.Afterall, boisterous nature is common...eh, takdelah common...anak Kiah Kidman kan ala-ala anak solehah gitu (albeit evident menarik ekor kucing) In the end, kalau semua nak kena kondem, apa lagi yang nak ditengok? The scene of naughty children, disobedient children semuanya ditunjuk tanpa rasa bersalah oleh TV kat sini, but we never heard of parents complaint cam nak rak (but, I think somehow they only tak suka the telly showing all those junk food advert...well, that make sense..tapi budak kat UK tetaplah debab!!!) I do have a parent role in my job, I did asked my patient to avoid watching all that nasty talk show...but only because my patient (especially yang sorang tu ada case paranoia berlebihan) will start thinking that all people out there is like what he sees on telly.But somehow, it is good for them to see such things so that mereka tahu yang donia ni takdelah bed of roses...or anyone yang tak reti senyum tu ada middle child syndrome (cilakak ko Kiah!!!)

But what do I know about what is good or bad for a child kan? Anak pun takde.When I was young, my father was so opposed on me watching that cerita cina 7pm daily.His excuse that time was 'jgn tengok cerita cina tu...nanti jadi cina'.I can't tell whether that is a indirect insult to my mother who is half chinese or my father is a racist (of which I doubt) but for sure, the reason why he was so angry that time is because I was so engrossed watching Cheung Wai Kit and that amoi lawa (sapalah nama dia ye...Maggie Cheung?) that I squeezed my maghrib prayer during the iklan.Nowadays, I watched telly like world is going to end, much to Frankie's annoyance sampai kena catu pulak.But I hardly think that TV is a bad influence to a child.By saying that...thanks Kiah for the offer of cerita-cerita hantu, but NO THANKS ye...life is too wonderful to be marred by that kind of shit!!!

I was very fortunate to have met Captain Lukman today.Very soft spoken...membuatkan I yang tak soft ni rasa malu yang amat sangat.Bila jumpa Makji Eton, I was reduced into thinking, bilalah aku nak jadi wanita melayu terakhir yang pandai masak and kemas rumah ni...and today, seeing Lukman yang khabarnya rajin masak tu...(kantoi kan, aku makan ready made food aje) enough to made me feel, maka tak kan adalah harapan I nak jadik wanita melayu terakhir.So, sampai tua lah tak berlaki gamak nya, kan Kiah?

5 comments:

Goddess Selene said...

Wahhh, dah jumpa Capt Lukman rupanya? Eh first time ka dia kat London?

Ermmm, I pon tak tau la knape nak ban sana sini kat TV malaysia. Kalau nak ikotkan, perangai certain org melayu dah pon kebaratan. Even those org2 yg berada pon dah takde ciri2 kemelayuan kan. Oppsss.. sapa tatau!! Mcm la semua budak akan jadi jahat bila tgk advert... Haiyooo.. kalau dah nak jahat tu, jahat jugak.. Tak payah dah nak infuence by anything else. Abes cerita. Kalau nak ban sana sini kat TV tuh.. baik jgn beli tv langsung kan senang? Tak githoo?

Ehhh, my parents pon dulu2 slalu marah tgk cite cine yg petang2 maghrib tu. Yela org sebuk nak tgk azan kita nak tonton cite cina. Mana tak kene marah? Hiks...

So u jumpa Capt. Lukman tu sekejap aja ker? Patot la dia tak hupdate blog! Pastu siap charot mak la? FINNEEE!!!

Lee Novotny said...

Bilalaaa mak piula nak jumpa kedua dua "wanita" Melayu terakhir di Middle east & Ireland ittew, hoh??? Jumpa diorang sambil basuh baju kat sungai kot?? Oopss. kat Middles East mana ado sungai..hhehehe

Goddess Selene said...

Lee, meh capaikan mak sabun cuci kain tu.. Mak tgh berus kain kat tepi Liffey nih.. Hehehe

Hjh Esah Jolie said...

Haiyoo..Mak Leemah, jgn tatau ye..kami ber3 nak pergi membasuh kain ditepi sungai Liffey lagi on the 31st ni...

Kan Makji Eton, cerita cina tu semuanya pakat tayang time megrib...manalah tak kena leter.

Rockafella Gurl said...

psal cite (b) tu kan.. mak tau iklan ape tu nok.. iklan roti High 5 siap dgn pelakon drama wanita fofular jd ambassador katanya.. cenggitu kaa?

kecoh dh masuk paper kat KL ni psal TV Ad tu kata kena banned. Alih2 mlm smlm bila i tgk tv ada plak lagi Ad tu! Ingat kat 'youtube' ada, gigih nk bg uol tgk camne 'kureng ajor' bdk tu dlm iklan tu, tp dinch la nan ado!!