About Me

Wednesday, July 11, 2012

Aku Pun Update Jua...

Okay, the moment 'orang tu' telah menghapdate blog nya, maka the pressure (elehhh hei) is on me. I think penyakit cyber bully yang dimulakan oleh 'orang tu' telah merebak ke Bristol, yang gamaknya sudah pandai menyindir-nyindir secara halus dan kasar...or, is this what PHD do to you? Incapable of restraining your evil thoughts?

Walaupun tak buat PHD, I juga sangat busy, hokay? What worse after some item got extracted from my body, badan menjadi lemah dengan cepatnya. I left work at 7 am, I got home at 8pm the earliest and ended face down sampai pukul 5 pagi. Maka Isyak adalah miss langsung!

Oh ya, kawan Ustazah FB I  telah mengeluarkan fatwa, bahawasanya kita adalah tak digalakkan tidur terlungkup. But I have been sleeping facedown since I can remember and of course lah tak mengikut mana-mana criteria nabi kita sapertimana yang di warwar oleh kawan setazah I tu.

Ohh then came this obsession nak mengikut Nabi sangat kann kengkawan I tu...nak je I menyampuk, tatau le pulak nabi (ohh ampun Ya Rasululllah!!!) kita hapdate status FB semedang dan membuat cupcake setiap minggu! But I perasan juga, dek nak ngikut sangat ajaran Ustaz AI tu, bila bab Ustaz tu suruh bagi laki kahwin lagi satu, idok lah kawan I ni nak publish nasihat Ustaz tu..(haaa..pandai lak kau pilih mana nak hikut kann?)

So yes, yesterday we have 'Imam Mahadi' dan pengikut blog nya pergi membuat amukan kat JPM Putrajaya sinun. So, a troop of armoured policeman and one emotionally disturbed man with Samurai. So dangerous ye that he had to be killed. Kesian I dengar.

Taser gun or ubat pelali tak dak ka? Apparently orang cenggitu dikira 'berbahaya' oleh police kita yang berpistol senapang bom tangan segala tu. Makna nya kalau I ada senapang auto, maka I kena takut dgn Mamat yang kurang stabil sikit emosi nya yang membawa parang.

Of course setelah kejadian itu, untuk menjustify tindakan polis menembak maka pergilah mintak pendapat Psychologist yang of course la akan cakap..ohh dia ni macam ni, macam ni. Sorry lah, the psychologist should have known better not to pass judgement like that, not before 'profiling' that man.

Then come, Raja Azmi's life after Jalani Sidek. Nak mencari chenta baru at her age. Talking about her divorce, as if she is doing Jalani's good for divorcing a 'bad wife' like her. What does that tell you? See, sebagai pompuan, kita patut respek dia...you know why? Because she knows what she wants, she gets what she wants and she is still, despite everything...is in control. Wouldn't you want to be her? She can 'tell' him to divorce her. Well, from what she said lah. We don't always have total control of ourselves. Kadang2 kita nak buat A, nobody can sttop us from doing A, but when we rethink..doing A might upset many people we care about. So for that, we let our situation 'control' us. Like those who had to depend financially on others. Tak suka..but apa boleh buat...nak duit orang tu, nak hidup selesa...maka tahan aje lah. You let your 'desire' for good things control you...takpelah..kalau tak happy pun. (Eeshh....can you tell me, siapa bini yang tak happy kalau dapat apa saja benda duniawi dibagi dek laki?)

Then the retis yang kononnya bergaduh dan nak saman menyaman. Then of course their president volunteered himself as the mediator. Such a small industry and they, the workers are so free. When they got bored, they argue. Tertekan sangatlah kena fitnah, kan? Sama tertekannya dengan Cikgu sekolah yang terpaksa menghadap anak2 iblis dengan gaji yang cipot dan sama stress nya dgn nurse2 yang underpaid but have to work 12 hours shift. So, the 'perpetrator' dah pun meminta maaf kepada 'victim' nya. Scripted. Tengok gambar tu muka ketat aje. Habis je terus buat statement, I want to put all this behind me and move on. Seriously, them retis must know the difference between buat fitnah, airing grouses and submitting opinion. Kata straight A's student. Kalau orang kata mulut kau macam lahar which probably may have been true, then...itu pendapat dia lah kann? Maybe sebab kau lahar dgn dia. Fitnah ke tu? Takyah lah nak saman menyaman just because kau kecik ati. If I remember correctly budaya saman-menyaman membawa bahagia ni di perkenalkan oleh Hajjah Azwana tu. Ye lah..dia nak lah tunjuk kat orang dia tahu law kannn, being a student once. But dah kau pun cakap terang2 kau syiok kat ZZ tu, and bila orang usik2, jangan lah marah pulak. Tak. Nak saman 100 juta.

Seriously, dah tahu benda2 camni bingai...ada jugak yang nak entertain, kan?

14 comments:

Cik Kiah said...

Ye la..kalau tak badut2 camni cemana rancangan propaganza melodi ko tu nak ada cerita, kan? I lap u!

Cik Kiah said...

Tertinggal satu word: rancangan propaganza melodi KEGEMARAN ko.

DeLancrettLurpak said...

hehe,we just want to share the head damage(thanks to PhD) that we have know with you la Makji,sharing is caring maaaa

Makji Esah said...

Kiah...babi la sangat kata aku minat propalodi tu..cisss. Baik aku tgk cerita hantu bangang Ponti tu!

Amboiii hang Lurpak....nak share kah sangat kannn? Sharing caring only applies to nasik lemak ayam telur rebus sambal extra dgn keropok goreng.

Makcik Kerabu said...

sama lah kita nih makji..kalau tak tido face down tak leh nak tido..agak nya itu lah buat hidung tak mancung mancung macam orang arab sinun. bila tido telentang plak tengah malam mesti terjaga dek kerena rasa tercekik..saya tak taw lah nak respect r azmi tu ker tak...(i think dia blur).even kalau dia nak stand for her right, i disagreed with her yang pung pang kat media. dok diam diam jer lah. itu lebih baik. dari menjawab semua tuduhan. at of the end i think banyak yg pelesu dari yang benar

Peesha said...

I baru nk tanya Mak Ji... mmg org mcm kes blogger Imam Mahdi tu kalau ngamuk harus ditembak srhingga mati eh? x leh guna pelali ke?

Makji Esah said...

Makcik K, respect kat dia in the sense of dia dapat apa yg dia nak. Whatever it takes, buat publisiti murah sekali pun! At least she got guts la...compare to I ni yang dok hold back hold back sokmo. But having said that, ada guts tak semestinya menjanjikan kebahagiaan. She loves all the attention and she got it just right there. Kita sure tak mampu..hehehe

Peesha...kalau nak cerita bab ketakpuasan hati I dgn PDRM..ohh. Budak yang mengamuk pakai pisau kat balai polis pun kena tembak. Dah tau org tu sakit mental. Nama aje polis public service, mana pasukan special victim unit nya? Ohh..lupa, Polis kita mana nak pakai psychology kan? Naik belasahh aje!

Anonymous said...

I also don't understand la pak polisi ni...ni tertembak salah tempat bec org tu for sure gerak2an ataupun mmg shoot to kill. Takkan masa training takde belajar kat mana patut tembak kat badan etc. That guy died of blood loss bec the bullet hit his femoral artery. Rate of blood loss. Usually =1.5 litres/min. Hosp putjy from JPM is only 5 mins away n here no jam. But since lps kena tembak takde paramedics n the police pun biar dia dok lepak2 kat tepi tu takde nak ikat kaki dia to stem the blood flow, the guy didn't stand a chance. Apa2pun kesian kat mak pak anak bini dia.

Kita ngaku anonymous psl takut tak pasal2 nanti kena tuduh nak pitnahkn pak polisi pulak

Anonymous said...

PRDM = Polis Raja di Malaysia

- Lobai -

Anonymous said...

Hnnsss...
I pun nk guna anonymous lah. W/pn IT tech can still trace my IP kn. Lepas kes anak orang RIP kene tembak di shah alam tu, I da x berani nak kuor mlm. Di M'sia, u takut kene rampok, snatched etc olih para penjahat jua takut kes salah tembak olih pak pulisi gitu. But that goes to the bad seeds, I still am thankful pd yg betul2 buat keje dgn ikhlas ye di luar sana.

-Micha-

Makji Esah said...

Weihh anons, menyatakan fakta dan pendapat, apa salahnya kan? Polis aje pun, bukannya Sultan..POM! (kena ISA aku satgi)

Soklan saya, adalah yang ditembak/tertembak itu penjenayah paling berbahaya dikehendaki pulis?

Pihak pulis, walaupun berada diposisi berkuasa, tidak kah mempunyai pengetahuan hak asasi manusia dimana, kita ada hak utk hidup (maka sebab tu takleh ada trigger free mentang2 ko berpistol) dan juga hak utk diberi layanan adil (bukannya belasah bila sampai kat lokap)

Bukan kah sudah sampai masanya martabat polis diangkat jua..yakni diberi latihan padat ketat berhemat supaya boleh menjalankan tugas nya? Siapa kepala PDRM selain IGP? Sepupu PM kita gak kan? Apa polisi yg pihak pulisi gunakan dlm tugas nya? Tidak adakah guidelines? Benda mcm ni actually takleh nak salahkan Pak Pulisi kita yg underpaid tu...ppl who govern the police need to revisit their purpose of existence, tak gitu?

Makji Esah said...

BTW, anak orang RIP tu apa?

Silver Fern said...

I undi Makji utk the coming election!! Parti 'nasik lemak ayam paru telur rebus sambal meletops'.. Peace! :)

Makji Esah said...

Silver Fern...tapi I tak suka paru laa...hehehe