About Me

Sunday, July 29, 2012

The Snobintelligent in Malaysia

Source, Facebook and Twitter.

Tah hapa masalahnya, my posting about certain Makcik Wok who works in HR telah hilang and I have been crazy busy to re post it again. But I will soon, since I am so determine to out this stupid woman. Gigih ni...tak baik kan, sepatutnya....but I have good reason you all. Damn good reason. So tunggulah ye, Makcik Wok.

2 hari lepas sesudah bertikam lidah dgn seseorang, maka mood I pun menjadi pelik yakni, yelah...selalunya bila I baca Tweet orang ataupun FB status orang yang bunyik nya macam shial, I will just readily ignore. But 2 days ago...hati dan perasaanku telah mengeluarkan asap bak background lagu Noorkumarisini.

Okay, bolehkah I memberi pendapat I yang bernilai 50 sen ini yang bahawasanya I rasa bebudak muda yang kononnya pandailah sikit above average, by this I mean...ye lah when I say 'pandai' tak semua orang pandai. Ni set2 yang kiranya belajar pun pandai, pengetahuan am pun tinggi. Yang average lain, pandai setakat pass periksa saja but if you ask about masalah semasa dunia or hal politik that doesn't include janji ditepati, dia tak reti. Okay, back to budak pandai above average ni. Set-set yang tak pernah keluar gobok, tetiba dapat peluang pergi oversea hatta ke Singapore sekalipun buat MA ke MSc or PHD...duduk luar Malaya dalam setahun setengah or more and bila balik Malaysia, lantas mengondem orang aje kerja nya.

When I say condemn...(sebab I pun sama gak kuat mengondem but trust me, most times I really try not to get personal sebab I pun lahir,sekolah dan beribu bapak dan ber adik beradikkan orang Malaysia jua) this above average individual telah mengondem ala-ala berani mati like

1. The ABC customer service is such a dumbass. I must say Malaysian education is the best (sarccy lah konon kannnn?)

2. Ohhh boy, can't even have a intelligent discussion at work today, all my colleague seems to have interest about is other person's life. Typical Malay/Malaysian

3. Walked past KLIA check in counter. Kena kacau dgn good for nothing custom people. Tak pernah tgk women in skirt, izzit? This is what happen when your head if full of shit and not education

4. Malaysian never failed to astound me...they're stupid as a post. This country's system really suck.

Ada banyak lagi uols...but let's just do 4 for now or else I will kill this person. Okay, she/he is more than one.

Okay, kesimpulan yang I nak buat kat sini is...I think some of our intelligent people is now on the verge of becoming snob. If they're not there (snobbyland) they might as well are on their way.

Come on lah...bergossip hal orang, cakap merapu-rapu when we at work bukan ke one way of de stressing? Memanglah tak membawa pekdah kan...ye lah, cerita siapa gaduh siapa, siapa suka lari dari rumah, siapa yang kejap nak cerai, kejap nak balik kat bini, kan ke no brainer tu? But it is fun to talk about and read. But will that make you less pandai and less of a good person? So what should we talk about on our lunch break? Antidepressant in modern ilnesses? Ye, berak keras lah sensorang.

Another point, just because kita dah merasalah kejap duduk over the sea and berpeluang lebih sikit nak belajar, adakah itu ticket untuk kita rasa kita bagus dari orang lain? Maka segala system kat Malaysia tu adalah bangang? Polis bangang, Custom bangang...etc?

I always count my blessing that in Malaysia I can still mintak tolong kat abang adik to let my excess baggage passed. That I can still 'slow talk' my way out of things.

Yes, if you are come across good systems or have got used to very good system, then you may find some of the old system adalah macam haram. But do you condemn Malaysia on the whole?

Okay, ceritanya...setelah banyak kali disajikan oleh status macam bagus pompuan melayu makan babi, pakai baju designer kononnya tapi ketiak tetap hangit (yes, now that I am angry, I will get personal and state your obvious) maka dua hari lepas, selepas membaca statusnya yang menceritakan perihal customer service bank ABC yang tak tahu mana letakknya negara Finland, maka dia pun kata, sistem pendidikan Malaysia adalah terbaik. Menyindir lah tu kan...just because that poor customer service fella tak tahu Finland tu oversea ke tidak, maka secara tak langsung, sipandai ni nak lah kata, tu lah...sistem pembelajaran Geography Malaysia adalah diparas bahaya.

So I pun jawab, ehh...I rasa, maybe itu masalah indiviual itu sendiri, bukan Sistem Pendidikan Malaysia. Ye lah, kalau dah orang tak pandai and tak nak menjadi pandai, perlukah kita menyalahkan cikgu Rokayyah dan Cikgu Jamilah yang mengandung saban tahun ittew? (ohh mahap Cikgu)  Pastu dia kata, budak Malaysia tak pandai adalah kerana parenting skills jua. This came from orang yang takde anak ye uols. Of course I differ kata you can't blame parenting either because I tahu parents yang bersungguh sungguh berhempas pulas memulas nak buat anak jadi orang.

Maka this friend of mine, but believe me after this dia boleh pergi mampus,terus menuduh I membuat assumption, nitpicky etc etc. Dia kata I lama sangat duduk oversea and I patut balik and experience day to day stupidity by Malaysia.

Tak ke I yang bangga jadi anak Malaysia ni rasa nak mencarut, uols?

Yang menambah shial to the max nya, she deleted my comment after the 1st one, of course this comment yang I bagi menghuraikan pendapat I dan menuding kearah siapakah yang sebenarnya yang defensive dan nitpicky. And she and her other 'intelligent' friends continue to laugh and ridiculed this poor customer service person.

Ohhh sakitnya hati I.

This got me thinking that some people yang kononnya dah ada exposure sikit always think that they can change the world. Wahh...cubalah kan? Cakap aje buat apa. You can state your unhappiness but it is down to mentality. If you ask me, your mentality is worse than the person you ridiculed. Yes, maybe it is a true facts that Malaysian, the majority don't go all out to enrich their knowledge hence don't even know where Finland is...but instead of poking fun, do something...buatlah library bergerak ke, kempen membaca ke...dah la library dan buku2 kat Malaysia tu mahal macam nak beli perodua kan?

Then another, how snobbish can you get when dealing with harmless fun? Orang suweeettt suweettt you bila you jalan tolak shopping trolley, orang buat small talk, mat2 rempit sengih2 tengok you. So, cantik sangat ke kau sampai orang tak boleh tengok? (Seriously, you stank. Your BO is disgusting. Your acne resembles the map of Indonesian Island) So the funny whistling menjatuhkan standard you ke?

I lagi suka orang suweet-suwwett kat I....ada lah jugak orang pandang kan, Kiah?  At least dalam umur sebegini, kita mampu menarik minat orang jantan, biaq la mat Rempit sekali pun.

Sorrylah ye, to me...orang macam ni...takde kelas! Kau belajar lah sampai Phd pun but if you can't accept the smallest imperfection in life, you are just nothing compare to the people you put down.

Bastards! Tak apalah, I doubt this person berpuasa, maka she can have my pahala puasa.



Sent from my iPad

8 comments:

l!zs said...

i very the suka this post makji.same thing happen to me few days ago.

Makji Esah said...

Menak kah? Sik kau rasa nak tunuk ajak muka nya Lisz?

Anonymous said...

i totally agree with this post :)

DeLancrettLurpak said...

tidak dpt ku bygkan muka mu amukan ablasa.. eeee, takuttt!!!




*nah karipap, kasik hati sejuk,hehe

Dr. H said...

biasa la tu, orang macam tu ada inner problems of their own, so they treat themselves by putting others down

aking said...

nok...lama dah tak kau nganok nak?ish best best suker aku baca, welkem back katanya. ni tapi org yg mu maksudkan tu kalau dah bau pun kalah pasor payang or permukaan bulan lagi elok*kelas kau state semua*....____________*jom kita pakat isi?* hahahahahahahahaha

Makji Esah said...

Dr H, true..true..true!

Aking...pasor payang pung wangi sejuta kali mungg...

Manal said...


Hangen plak baca pasal that shial person. Apa masalah dia , tak cukup belacan/budu growing up is it? good for u for kasi dia cukup2.