About Me

Thursday, July 19, 2012

Selamat Berpuasa

Nota dahi...entry ini dipublished agak lambat. Mahapkan saya.

Besok UK dan kawasan yang sewaktu dgn nya adalah di isytiharkan berpuasa. I pun baru dapat tahu malam ni...nasib baik Org Bristol dah kompang. Kalau tak....orang dah nak raya, I masih tanya..eh, bila posa eh? Uhh...memang I sangat over.

Sebagai seorang Muslim diperantauan (sambil ikat tudung bawal) and contrary to mulut-mulut biawak yang kata I ni kaki tonggang, Ramadhan is something that I take seriously. Dalam sakit2...ye, memang I ni ada komplikasi dalam perut sikit, I will puasa. Dan of course la, sekarang ni Ramadhan jatuh time Summer yang tak berapa nak Summer ni, so masa berpuasanya adalah agak lama dicampur dengan dugaan2 lenlain, tak mudah sebenarnya.

Adakalanya, puasa I terburai jua. Kadang2 tu bila I rasa nak terpitam dan demi keselamatan diri (untuk mengelakkan jatuh berdebup dalam bas atau train) maka puasa itu terpaksa dibuka.

Kalau datang bulan tu lain lah kannn....memang takleh puasa. Tapi sebenarnya, macam puasa jua, sebab I ni idoklah nak pergi menjamu selera macam lembu. Ye lah...cuti datang bulan ni paling lama pun seminggu aje, so kalau dah dibiasakan makan sesedap jiwa, masa merasalah nak berperiod sampai raya, kan? Cisss!

Adakalanya, puasa terburai atas sebab2 duniawi. Part ni I paling teruk dikritik. Eleh...yang tukang kritik tu punnn. Suffice say, I kan duduk kandang kambing. Kambing2 ni pulak tak puasa. Dalam tak puasa pun, kambing2 ni sangat menjaga perasaan I. Adalah sekali I dipanggil masuk meeting bulan puasa...lepas meeting tu, Boss telah membook tempat makan, lantas I kata, I takleh join sebab saya puasa. Bila kambing2 tu I puasa, maka mereka semua taknak makan sebab takut melukakan perasaan I. I pulak masa tu takdelah nak berfeeling2 muslimah sejati kann...so I kata, takpelah, I ikut sekali...nanti I ganti lah. Dalam hati I, tak apa, Allah faham. Hiks...

Dalam opis I tu, walaupun ada juga puak2 Muslim, rasanya I sorang aje yang puasa. Si Puak2 yang kononnya set2 fisabilillah tu (ask them about middle east crisis, fuhhh....terserlah ciri kefanatikan mereka) but benda yang vital macam puasa and sembahyang, tak pernah pulak I nampak masing2 buat.

Takpelah...maybe jantan2 tu takde kekuatan fizikal untuk berpuasa.

Sempena bulan puasa ni, I harap agar dikurniakan kesihatan yang baik dan hati yang tenang. I was tad sad about something but bak nasihat kawan2, biarlah dan jadikanlah apa yang berlaku tu satu pengajaran. I hope that I meet new friends yang boleh menghargai apa I buat utk mereka or just, lepas ni, jangan harap lah I nak buat favour untuk orang.

So, seperti biasa, the matlamat nya is not to menambah dosa kering dibulan Ramadhan ni....but kita kan hanya merancang...buatnya something cross my path, good enough for a story...maka terjadilah bahan membuat pendapat jahat, kan?

I lap yu....Kiah.





Sent from my iPad

6 comments:

aking said...

cehhh set2 middle east sokmo gitu.....selebihnya mek tulis mlm nti lah ya.haaha selamat berpuasa uols!

Makcik Kerabu said...

hehehe tergelak baca part terpaksa join makan tu. bulan puasa nih banyak yang TER. itu termasuk ai juga. kekadang ter over dari budak budak, susah lah nak buang tabiat buruk yang dah lama melekat dalam senak perut kita.

Cik Kiah said...

I lap u too!

Cik Kiah said...

Apesallah ko punya post selalu buatku rasa cam dlm twilight zone je? 2,3x aku kena check, eh, apa date hari ni ye?

Makji Esah said...

Aking, masalahnya org Islam di Malaya nun..memandang Arab Saudi tu macam representation Allah gitu, padahal, yang tak posa semayang nya?!

Makcik K, nak kata terpaksa tu, idok la jugak...more to, nak menjaga hati semua pihak.Kalau dah satu opis tak nak makan sebab kita, and Boss pulak beriya-iya nak belanja, maka......

Kiah, aku hapdate...tapi lupa submit, bley?

Silver Fern said...

I feel u mak aji.. Masa menetap di bumi kangaru i was doing housekeeping at a beach resort. After 3-4 rooms mmg pancit, nak2 time tu summer. Tgk org lain steady je minum kopi time break, i minum air paip dlm toilet.. Hahahahah, but that was a good experience.. I wouldnt mind doing it again -err, the fasting off shore bit, not togok air paip!- selamat berpuasa mak aji, may u be given the strength to melawan segala napsu napsi yg mendatang..