About Me

Sunday, December 12, 2010

Mari Berjoget & Bercerai

Bila kita tengok orang dok ngomplen pasal kurangnya dia mendapat perhatian dan layanan sewajarnya dari pihak-pihak yang patut memberi layanan, sepantas Doraemon kita akan berkata...tinggalkan ajelah syaitonn ittew. Buat apa nak menyusahkan batin.



Kita manusia ni digalakkan bersabar...sampai ketahap kita boleh bersabar. Kalau tak boleh sabar, maka seperti yang kita baca dalam sokabar, cerai sana sini situ sitot. Pastu..mulalahhhh menyalahkan rancangan mari berjoget lambak tu kan?



When people got divorce, they often quote..ohh, we want different things now. Padahal masa berdating tu takdelah pulak buat debate I nak ni and you nak tu. Marriage is suppose to be a continuation of acara dating-dating...and hopefully, after dating berdua, maka berderetlah yang akan di produce untuk dibawak dating bersama.



I don't quite understand why people say..ohh we want different things in life now. Is that a polite way to say we don't fancy the pant of our partner anymore? Ye lah kan...takkan lah kau mahu kereta CRV dan aku mahu BMW boleh jadi sebab bercerai kot? If aku mahu Pasah Sandak and bukan Norak Danish Pastry, tu barulah sebab concrete nya nak bercerai berai kann, Rizal? You tuu...dari dulu can't make your mind up. The only thing you're certain in life is what car you want to drive...macamlaaa kitorang tatau..hehehe.



I suppose, there will be times when we faced difficulties and we rasa amatlah tak tahan and nak blah masa tu jugak. We got upset, we lashed out at different people, we hate the feeling we're feeling and all thanks to sidia yang sepatutnya menjadi object of our affection. I think when we enter into a relationship, this are the person we think, we feel and we know that we can't live without.



Ada orang tanya I pasal kes mari berjoget tu punya hal. Aiyaa...I tak pernah tengok pun program tu but of course lah, kalau kat Msia, kenalah berjoget dengan laki/bini kita kan? Joget is a teamwork...sebab kalau yang program kat sini nya, it requires full blown training...always in his/her face. So adegan panas hati memang tetap akan ada...pasal tu lah tak ada orang pompuan nak belajar bawak keta dengan laki mereka.

I suppose, alangkan kita yang belum kawin ni agaknya kalau ngadap muka dopopat jam pun boleh rasa nak membunuh...apatah lagi those yang dah kawin yang dah memang takde tempat lain nak pergi selain dari rumah sendiri dan mau tak mau terpaksa gak ngadap muka orang tu walaupun hati tengah panas. Selalunya bila dah dalam confine spaces ni, benda yang menyakitkan hati, although bearable..yang selama ni kita tak nak amik pot sebab kita rasa remeh..akan jadi Krakatoa.

But I'm sure...adalah sebabnya yang sampai tak boleh tahan tu. Ingat ye, cerai berai break up ni..walaupun diorang ni kata persetujuan bersama..(persetujuan bersama tahik kucen) adalah sebenarnya keputusan satu pihak dan pihak lain is leave with no choice. Ye lah, kalau laki kita dah gatal benar nak kawin dgn orang lain or dah tak nak lagi kat kita, merayu lah...tengok la boleh tahan ke tidak.

Gitu lah.

4 comments:

NenekPenne said...

rancangan joget lambak tu tak bersalah apa2 pun tapi kalau jadi apa2 dalam rumahtangga tu, kita tak tau hanya depa jer yang tahu...

aiiiihh..masa nak kahwin, dua2 setuju maka jadilah kahwin tapi tang bercerai, sorang tak setuju, sorang gatal jugak nak cerai, maka bercerailah juga patutnya tak boleh lah gitu..kena sama2 setuju... kan kata muafakat membawa berkat...

cam best plak entry u kali ni..

Manal said...

Dang...That 80s song Rayuanku tetiba muncul dalam minda ku....

Kalau hollywood/british scene,its usually words/phrases like "amicable" or worse, " citing irreconcilable differences" would definitely be uttered as if dah jadi divorce jargon plak kan makji?

bila bercinta, kata sanggup redah onak dan duri, bila kawen lpas 2-3 thn, takde lak nak buang lagi onak dan duri. Ntah la makji, to each their own side of story.

cik said...

Ohhh. Maka kesungguhan dan kegigihan adam mempertahankan perkahwinannya dgn maya w/p maya asyik la dok menggedik dgn lelaki lain hanyalah dlm adammaya saje ye kawan-kawan.

Anyway, i think young generation nowadays just like to find easy way out. Not like our parents time, kalau takde anak 10 tahun pun gigih mempertahankan n berubat sampai la dapat walaupun seorang.Or walaupun susah nak makan pizza setahun sekali pun masih setia bersama.

NenekPenne said...

@cik
betul betul....walaupun susah nak makan pizza setahun sekali pun masih setia bersama...

orang la ni..mmm jangan harap laaaa