About Me

Saturday, December 18, 2010

Cerita FB Lagi....

Salji turun dengan banyaknya lah pulak hari ni....ish. Menyusahkan tawww. I think some people sukalah kot. I pun suka jugak...sebab nanpak chantekkk githoo. But tapi keseronokan salji ini adalah bila kita ada dirumah dan bertidur-tiduran...bukannya tengah bekerja-kerjaan. Sebab macam terseksa lah nk berjalan kaki dalam ice dan habislah usaha kita ber GHD pepagi hari sampai nak terkehel tengkuk nak rambut chantekk punya pasal.

I ni nak cerita pasal sorang kawan I kat Msia...yang dok bergossip dengan I pasal kengkawan dia yang study dan kerja kat UK ni. My fren ni msg la I..awatnya bila aku baca FB status hang pasal salji aku rasa suka but bila aku tengok orang melayu lain aku rasa nak pitam dek meluatnya???

I pun jawablaa...alah, maybe diorang excited kot. Some of us tak pernah tengok salji. Masa I student kat hujung utara tu dulu pun macam darat jugak tengok salji. Habislah dua gulung pilem puji tu. Hah, zezaman I dengan Kiah menimba ilmu manalah ada DSLR and cameraphone bagai...pastu, muka I ni idok la lawa mana nak jadi camera-whore pun. Muka tak lawa satu cerita, apatah lagi nak buat aksi-aksi terbang kan?

Then I cakaplah dengan my fren ni...abis tu dah FB tanya 'what's on your mind' as your status que...so apa yang dalam kepala hotak and dalam hati apa rasa masa tu kita tulis lah kannn? Tapi my fren ni tetap jugaklah nak kata..alah. melayu berlagak tak hengat. I tulis kat dia..ish..suka hati hang lah Munahh....melayu berlagak tu kan kawan hang jugak...kahkahkah...

Speaking about status FB, some people I think do use it to show off. Tataulah intentional ke tidak. Ada orang yang nak show off tapi sangat pandai menulis dan kita yang membacanya suka aje..sebab genuinely kelakar.Ada orang terlebih show off and you wonder adakah dia nak terang-terang bagitahu kita dia tu bagus?

Some people wrote their life plan as his/her status. Some wrote opinions. Some are too persecutory of others opinions. Some just...aduhaiii....tak tahulah apa motifnya.

People should really be conscious of what is over the top i.e. gila meghoyan and some should really draw a line of what to share. Ada work colleague I sorang ni...dah lah dalam bahasa sehariannya dia suka mencarut tak hengat...dalam FB status pun, wahhh..gigih nak mencarut walaupun spelling tunggang langgang.

Kiah openly resent me writing what is in my mind about my chenta. But being a good friend, dia taklah nak taruk I kat FB just sindir setajam-tajamnya dalam blog. But Kiah is just feeling left out so sekarang ni, from time to time, I will endeavour to include her in my FB public display of affection.

But honestly, what can we do or say? Dah FB dia..suka dia lah apa dia nak tulis kann? Kalau tak suka tu hide aje lah. Macam I dah hide status updates this public figure fren of mine. Aiyoh..dia punya update dok cerita outing dengan Datuk tu Datuk ni..Tengku tu Tengku ni...segalamala VIP happenings in his life...yang of course lah tak tercapai dek tangan I ni...or majority of us in that matter nak dikompangnya. What is fun in reading...today I'm having lunch with Datuk sekian,sekian..VP of syarikat sekian, sekian...and malam nanti I will be officiating majlis sekian,sekian and glad to meet my fren Datin sekian,sekian..pengerusi persatuan pompuan mulut becok etc etc. Fun ke tu?

And is it fun or vomit inducing to read...so so feel that he/she should now planning his/her future, does he/she want this intelligent educated guy with Master in XYZ or just plain Jane/John...etc etc. But the problem is, can he/she cope with inferiority complex issues blablahblah....(phuekkkkk....I sudah muntah taww Sally..)

What is it with them people yang tak reti nak besederhana dalam segala hal..termasuklah dengan curahan perasaan you yang sungguh meloyakan itu? Adakah sangat penting orang tahu betapa over the top nya kita dalam memberi opinion?

Do we not realise how we sounded to other people??? Ish...you ni memang ada natural talent to buat orang menyampah kannn?

So I am begging Kiah....please, please..after you dah habis study and received your title square...can you not turn into this self-obsessed, boring, tak nak kalah and penuh dengan ceritamu ceritaku kind of people???

BTW, can people not put 'huhuhu' or 'kwangkwangkwang' on their status? Apa benda nya tu?

Sekian.

7 comments:

Yati Harvey said...

Many of us haven't grown up...sebab tu perangai banyak kali masih macam little children.....aka wanting attention,nak tayang my toy bigger/better than yours etc....methinks.

cik said...

Ada jugak yg suka tulis :
terasa nak makan meggi ngeeeee
Ntah pape ngeee nye tah. Terus kena hide forever hehe

Desert Rose said...

Ko benci aku tak darling?

Bleh tak lawan ngn status minah kt fb aku yg siap pi snap gambar bill hotel yg dia duduk???? Apakah motip nyer? Tidak cukupkah ko upload gambar kasut BATA ko itewwww????

Anonymous said...

HK,
yg ada,kencing, berak, mandi,masak dan segala2 tulis kat situ..kita yg baca ni rasa muak nak termuntah..tu nasib baek, gaknya nak projek dgn laki pun mau tulis kat FB..apa barang???..FB for me tempat luah perasan yg terbuku that sometimes happened in the off...sbbnya kat off x leh meluah..coz dinding kerusi meja suma leh bercakap...


Anna_M

OOD said...

hari ini gue keluar lunch dengan dato besar. Order value meal, free salad and drinks (sahaja).

hari tu gue keluar lunch dengan VC universiti terkemuka. Dia belanja makan besar di Sushi King (sahaja)

ok?

apa kabo kau dagho? lamo den tak nengok kau... bosar dah gak eh...

Hjh Esah Jolie said...

Yati...maturity may contributed a little. Entah lah...self obsessed kot.

Cik..ngeeeeee? Hapa tuh???

DR laling...mencik? Napa lak nak mencik? Siapa yang gi amik gambo bill tu? Seketari yg tido dgn boss nya tu ke?

Anna, wahhh..kongkek pun sempat update status ke? Hebatttt....

OOD, den sehatttt....apo lamo bona cuti???

DeLancrettLurpak said...

suka betol saya baca this entry.. saya ni jenis kalau kawan-kawan yg walaupun bertegur sekali dua request nak add friend, saya add sajo.. tapi kalau students saya, saya tak add, tak kuasa!!!

tapi itula, dah ramai sgt org yg kita tak kenal dalam luar dan dalam spender, jadikla status FB macam bangang (Sori perkataan sedikit meloyakan disitu). Rasanya dah banyak saya hide kan... kalau bebetol la saya jadik selective in term of choosing friends in FB, ada la kot kurang dr 20 total friends.