About Me

Sunday, September 06, 2009

Update

Lantai kayu rumah baru ku dah siap. Katil baru juga sudah dipasang...disulami dengan kata-kata nista dek terseksa kepala hotak to figure which bolt are for which nut, etc etc. Sekarang yang tinggal hanyalah baju-baju and barang-barang dalam beg plestik hitam. So, operasi melipat kain, menggosok baju and menyusun buku-buku akan dimulakan secara bedikit-dikit mulai hari ni.

Kesan-kesan perpindahan rumah boleh dilihat pada lengan, peha dan kaki...yang lebam-lebam. Angkat kotak, angkat macam-macam barang berat...tu tak termasuk tangan dan kaki yang tersepit kerana salah coordination angkat barang...'depan sikit, belakang sikit..atas sikit..aduiiii...cilaka kau, tangan aku tersepit...' all that dialogue memang selalu didengar kat Queen Mary's Place ni.

Manalah perginya jantan-jantan yang gagah perkasa bila kita memerlukan mereka kan, Kiah?

Tadi dalam tube....ada sorang jantan melayu ni selamba aje makan. Memang lah dia kena selamba..sebab kat sini, siapalah yang kisah kan? I thought he was bongok, not that I judge him ke apa, sukati mak dia lah dia tanak puasa pun tapi, dia pakai baju jersi bola with sticker 'KELANTAN' on his shirt front and back. Ni musti takut makan kat rumah, so kenalah makan dalam tube. Oii haii Cik Abang. Pastu bila cakap kat mobile phone dia, pi cakap melayu and said 'kita jumpa kat XXXXX ye, buka puasa sama-sama'. Hek elehhh....

The guy who delivered my floorboards, is from Palestine. Yes..because he said so. Dia masuk dalam rumah I nak mintak signature (puaka takde telur tu, tak nak pun tolong I angkat kayu berat2 tu) and he noticed my Ramadhan timetabe. Dia tanya I...you celebrate Ramadhan? I pun cakap..ye lah. Ohh, you Muslim? Ye lah! Dia pun cakap dia Muslim jugak from Palestine. I pun compliment lah dia..kuat ye you puasa dengan kena kerja hard labour lagi ni. Nak tau dia kata apa? Fast? What fasting? Why must I fast? Who cares? Cilaka punya Pak Arab. Pastu, dia berapi-rapi cakap pasal Israel. Nak je I cakap dengan dia, Yahudi satu opis dengan I pun puasa Yom Kippur, dia yang soheh-soheh Muslim, taknak puasa.Tak nak puasa tu satu lah jugak...yang pi cakap..what for? Apa pekdah posa etc, etc...isk! Patutlah kau tu dibuat camtu dek Zionis tu.

Oh ye...bulan Ramadhan yang mulia ni, banyak betul setan yang bersenggayutan dalam jiwa dan kepala. Since Friday I tak posa....biasalah kan, orang pompuan ada ABC (Allah bagi cuti) tapi.....

a) Sehari suntuk I tak makan, tak minum air...and buat kerja-kerja berat...boleh kan okay aje aku sampai pukul 10 malam? Cuba kalau pasang niat puasa tu, rasa nak pengsan tepi jematan raso eh.

b) Cigak lah mata bila kol 3 pagi...kalau nak bangun sahur tu, terguling-guling pun tak tentu boleh bangun lagi.

c) Takde pulak tali perut rasa sakit kan?

Sekian.

12 comments:

Anonymous said...

selamat pindah rumah baru mak ji.

~cik ros

cocoa-crayon said...

Makji,

Ada sorang Pak Harab nih, first time jumpa dia masa Ramadhan, beria debate pasal How is Muslim treated in the UK yada yada yada, alih2 I nampak dia melantak Fish & Chips, bleh??

Xx

As said...

Selamat berjimba-jimba di rumah baru.
Anyway, i always have this idea that sometimes memang patut pun Zionis buat mcm tu kat depa. Sebab kekadang tu depa ni tak sedar diri. Nak-nak bangsa yg dah terlepas dari negara sendiri mai negara org lain. Bkn sekali dua i pun jumpa hat lagu nih.

:) said...

Selamat berpuasa.

famil said...

Selamat hari raya mak aji..

tak baik salahkan syaitan..dia tidak berdosa... bulan pose dia kena ikat.. hi hi

Manal said...

Kan makji....tu la bala diorang...never do they realize innit? But yea la makji, i DO know the pain and later on the joy of moving into our own house. I still remember meleleh ok perpeluhan ku, dah la masa tu kipas pon blum pasang...!

U kena pasang katil sndiri?

cikgu liza said...

mak ji.. kalau pasang niat posa.. teruk pulak dugaannye ek.. salah pasang niat kot.. hehehee

captlukman said...

ni baru 1 example makji, meh sini confirm BARA je hati....

ZubaidahArshad said...

makcik tea lady india kat tempat kerja I sanggup tak makan tak minum sebab nak hormat orang kat opis yang puasa. Bila I tanya kenapa tak makan, dia jawab
"tamau lah makan. semua orang tak makan. takpa aunty minum air kosong sudah cukup, nanti balik kerja boleh makan puas puas"

tu india tu. Melayu? melantak depan depan kat tetengah bazar ramadhan.

Tatau nak cakap apa dah

pakmat said...

..salam..this oldster enjoyed your choice of music..and that boy with Kelantan emblazoned on his T..buat malu ore kelante..

Ayda said...

lain kali kalo jumpa arab yg cam tuh.... esp tourist yg sombong2 kat mesia... tell them off.... depa bukan rasa pun.... kulit tebai nak mampus.... i byk experience dgn depa... kalau you diam dia ingat you bodo.... so cakap je.... depa sesama depa pun macam tu... saying it again.... jgn malu2... actually dgn bangsa apa pun.... kita org melayu ni ja yg polite... bukan nak suruh jadi biadap plk... cuma don't remain too quiet kalo org buat perangai depan kita... actually you are helping in the long run...
maaf cik esah yek terpanjang lak comment kali nih...

masih geram,
ayda

Hjh Esah Jolie said...

Cik Ros..mekasihhhh....

Cocoa Crayon...aiyo, like cilaka lah!!!

Thanks As..akan ku jimba puas-puas dirumah baru..hehehe

Thanks :)Selamat Berpuasa to you too

Famil, which part that I put a blame on syaitan? They were around...that's all

Manal..ye lah..pasang sendiri lah, saves money ooohhh..semuanya DIY dah kat sini

Cikgu Liza..aku pasang niat berbuka kot!

Aking..hehehehe

ZubaidahArshad...kan? Very considerate...

Pakmat, thanks..songs selection signifies how old I am

Ayda...point taken...kenapalah kau masih geram???