About Me

Sunday, August 30, 2009

Alasan Untukmu Percaya...Kenapaku Tak Posa

Masuk hari ni..dah 4 hari I tak posa you alll......ish..sebagai wanita muda (kasilah chance..naaa) dan masih bertenaga, sihat akal fikiran..kejadian-kejadian tak posa ni amatlah memalukan.
Part Tak Posa 1
As per my previous entry.

Part Tak Posa 2
Dihari Jemaat yang mulia pulak tu. Actually I posa, tapi sepagi kol 10am camtu, my Boss tepon. Dia suruh I represent dia pergi funeral ex patient dia, yang juga indirectly, ex patient I jugak. Dia ada hal urgent katanya, lagipun (katanya..nak menguatkan sebab supaya aku lah yang patut pergi bukannya dia..hampehhh!!!) family of the late patient nak jumpa ada sorang client dalam jagaan I ni, sebab they all tu pernah dok sekali (long-term hospitalisation lah ni) so, I kenalah escort sibudak ni pergi ke funeral tu. So...I pon pergilah. Agaknya ni bangsa omputih tak kuat agama githoo, funeral service nya dibuat kat crematorium aje tapi adalah jugak kami--kami yang datang ni kena membaca hymn secara berjemaah dengan Pastor tu. Well, if I can be honest with you, membaca hymn-hymn did not bother me so much (walaupun dulu adalah orang cakap kat I..ish..kau nanti jadi kapir!!!) because I do not think you respecting other people's culture and religion hatta masuk kuil,church or Toh Kong Tong San tu will make you a lesser Mulsim. So, adik kakak abang pakcik makcik Section 23 Shah Alam...takyah nak membuang pahala mengguna nama Allah as if lah you all tu fisabilillah menghangkut kepala lembu to protest the relocation of kuil kat tempat you all. Biar ajelah kuil tu kat situ..kalau you nak sembahyang, nak ngaji ke nak hapa...ada ke kuil tu ngaco kamu? You live in Malaysia..ada orang Cina, ada orang India and ada orang yang agama nya bukan Islam. Kalau tak suka duduk tepi kuil, janganlah beli rumah tepi kuil ye. Ish..ni dah cerita lain pulak ni...hehehe.Berbaliklah pada cerita funeral tadi...hmm, kalau you pergi funeral omputih, after service nya tu, ada pulak majlis yang dipanggil 'wake'. Ni kira nak celebrate life orang tu lah gamaknya..sambil beryamseng (usually) bernyanyi-nyanyi ria and bermakan-makan. So, untuk menghormati tuan rumah, I pun terpaksalah bermakan-makan. Kang, kalu I cakap I posa kang, tuan rumah tu rasa bersalah pulak...because they will feel that they're disrespecting you. So, I pikir balik, siapakah yang under bereavement..aku ke dia? So, terlerailah posa I hari tu...sekian. And kepada sipembawak kepala lembu, kita tak rasa ke, lembu tu makhluk Allah yang bernyawa juga? Mana RSPCA? Tak ke cruelty against animal tu? In a way lah kan....kesian palo lombu tu. Nasib baik orang Paroi Jaya mentality made in America..takdo deh nak ngusung palo lombu memokik-mokik do.

Part Tak Posa 3
Semalam. Dah niat nak posa..and terlepas sahur. The only food I had was that finger food from the wake. MB1 cakap dengan I, builder start kerja hari ni, so kita kena alih barang. Kita..always mean me. Angkat tilam, angkat lemari..angkat hitu, angkat hini...pastu kena angkat dengan sehati-hatinya takut calar lantai, takut calar lemari mahal...wah! Because of the delay in getting permission to redecorate, we have to rush the builder and secara tak langsungnya, we have got to help him moving the floor board, carpets etc,etc. See..we means me. We equals tu..MB1 instruct where to go sambil tolak dengan anak jari..and me, menggunakan seluruh tenaga pompuan mengangkat menda-menda tu. Nak dijadikan cerita..we bought the floorboards from company murs-murs (ni aku lah yang kedekut) and they did not provide manual handling. Tak insured katanya. So, akulah yang kena jadi kuli ngangkut fllorboards yang beratnya...35kg per pack...and all together 18 packs.Tu belum underlay nya yang ada 4 gulung..yang beratnya macam Syanie. Halfway through the lifting and moving, masa dalam lift..I dah nampak tompok-tompok hitam diawangan...and my head feels light. And...habis satu botol air ku minum. I felt so bad that I only makan at 8pm. Ampun Tuhan....

Part Tak Posa 4
Hari ni. After yesterday's ordeal..surprise-surprise, I have to work today. Ye lah...2 minggu lagi nak cuti. So, at 8am tadi, masuk ke opis, colleague I cakap...jangan lupa ye, kat Unit &*** and &*^% is organising BBQ today. Then I remember..akulah yang volunteer menjadi fundraiser nya last month, and of course lah aku kena datang majlis tu. Terus I buat kopi you. Tak puasalah lagi aku gamaknya hari ni.

Selamat Menyambut Merdeka You all....

9 comments:

Anonymous said...

Oiii! Banyak sangat la alasan taik kucing you...


-bff-ustazah-munah-no-more

Lady Marko said...

IMHO, it's all a matter of priority. Tuhan priority ke, or org kapir tu priority? Hehee... jgn mara haa...nanti kena jual...

Hjh Esah Jolie said...

Anon Yg Jahat...ye..mmg alasang taik kucing!!!

Lady Marko,
The priority never change...unless if the requirement is menyembah tuhan org ittew, maybe that is a different story. I know why I do it..being respectful to others is highly encouraged, kan? I'm never a fanatic...so apalah yg nak dimarahkan..itu opinion you.

cikgu liza said...

Mak Ji..

Ku pun blur lah bab ni.. tapi ku tahu ada dua hubungan.. hablumminannas (sesama manusia) dan habluminallah (pekada tuhan).. kalau dengan tuhan.. kita boleh mohon ampun & maaf dalam solat kita without any barrier.. but when it comes to sesama manusia, selagi kita tak minta maaf direct dgn dia selagi tu la kita berdosa.. if that person ditakdirkan meninggal dunia and god forbid.. kot kita tak sempat minta maaf.. selamanya lah kita berdosa dengan dia..

alaaa mak ji.. im not gonna judge u lah.. sudah besar panjang.. hehehehhe..

Hjh Esah Jolie said...

cikgu,ku agak blur jua dgn comment mu.adakah ku berdosa dgn manusia lain jua? Ku soheh la berdosa dgn tuhan,mak & ayah. Ku tak kesah org nak judge,pasal mereka pun org jua yg dah berar panjang.Hanya yg ku boleh kata,baca blog ku at yr own risk la,sebabku takleh gerenti org boleh memahami.

captlukman said...

Kannnnn???? ada org tuh nyesal request europe sbb kene pose 17jam...ohhh lapornya

melaporkan dari bazar ramadhan kampungku

OOD said...

kok dek kau lah dagho...

makan jaghi ayam maso wake tu agak eh lobih baik lah daghi kau makan kepalo lombu yang kono junjung tu..

OOD said...

den tau kau mesti nak ganti poso, tapi sekadar makluman, den ajar kau ni ah,
kalu kek sini lah, hargo bogheh RM1.75 secupak, so RM1.75 x hari tuang poso x bilangan tahun tak ganti.
contoh tahun lopeh kau monteng 15 hari, RM1.75 x 15 x 2 = RM52.50

Mano lah tau kau nak boli bogheh lobih sikit tahun ni...

Hjh Esah Jolie said...

Wah aking,,,jahat lah kan...melaporkan diri dari pasar remadan depan gerai jual popia basah!!!

Ood..mokasihhhhhh. Harus den poei giant ampangan tu moli bogheh...peh tu kok apak den tanyo, apo kono kau moli bogheh berguni-guni ni, konolah den koba..cobab eh..ayo tak poso...Piappppp!!!! Kono cemat den!!!