About Me

Monday, August 24, 2009

Puasa In West London

Selamat berpuasa kepada kawan-kawan dan juga kepada Muslimin & Muslimat yang membaca blog ini.

Hari ni adalah hari ketiga saya berpuasa...seksanya perut, jangan tanyalah ye. Many years ago when I was a student first time in the UK, buka puasa dekat nak pukul 10 malam. I can't remember what year it was but kengkawan masa tu semua pakat nak ganti puasa masa winter. Even orang-orang tua kat Sheffield pun cakap camtu jua. Isk...kesudahannya I puasa penuh 19 hari aje dan yang lenlainnya terburai dalam pukul 7,8 camtu. It was too much to bear, especially with my condition.

Puasa is easy this year since I dah single. My ex partner was so against me berpuasa, not because of the religion thing, it is more of the health hazard wise..as I am in constant need of Vitamin D. To me, health aside, kalau I boleh tahan I tahan lah ye. I always tell myself if la I mati dek sakit berpuasa (mulalahhhh nak drama kan?) maka Allah swt akan bagi pahala yang extra sebab I mati kerana mati-mati nak puasa...cehhh tu dia.

But I survived so far...walaupun adakalanya tali perut I rasa kering kontang. I drank so much water kononnya tak nak haus, sudahnya every half and hour aku terkenchhh and equals to tidur yang terganggu and menyebabkan darah dan hati yang panas sebab tak cukup tido.

Bila air dalam badan tak cukup, mulalah barang-barang buangan pun menjadi keras and susah nak keluar. Satu laaaagi masalah. So semalam, I asked my doctor friend to prescribed me the fibogel. Buka and sahur aku lantak minum fibogel. And this morning...melimpah ruah toxic-toxic tu keluar sampai perut I rasa kosong sangat. At work today, perut I sakit gila and cakap dengan orang penuh dengan bunyi-bunyi petirrrrr.

Masalah besar (to me laaa) berpuasa kat sini is to convince people of why I have to do it. Ada yang kesian (sebab tengok I tak makan), ada yang opinionated (as to why Muslim must fast) and ada yang serba salah nak makan minum depan I. A day before puasa, I made an arrangement to see this patient to transfer his case to another Social Worker in Suffolk. I insisted that we meet on Friday as I can't do any other day. Dia tanya I kenapa...I told him yang I kena puasa the next day and after that I'll be away for the whole month until October. Dia tanya I, so you're Muslim then? I cakap..ye la. Dia tanya balik..apasal you tak pakai tudung? I cakap..ermm..pasal I taknak pakai lah. Dia tanya lagi..kenapa yang lain-lain Muslim tu pakai tudung? I cakap..pasal diorang nak pakai lah..or maybe because they was asked to wear it.

In the end...the whole session that was supposed to be discussing HIM, jadi Q&A session pulak between me and him. Being the atheist that he is, he insisted the whole puasa thing is unreasonable and ridiculous. Sukati makbapak dia lah kan.....

But ingat ye adik-adik, orang yang bertanya ni semuanya ada hak nak bertanya..so tak payahlah nak ber defensive bagai ingat orang tu racist ke..discriminative ke. Macam kita lah kan..kalau kita tanya kat Vell Vell Batu Caves tu..apasal you all guling guling atas jalan cucuk hidung bagai, maka soklan itu adalah berunsur inquisitive aje. Orang sekarang kan cepat sensitive.

Ehh..berbalik kepada juadah buka puasa. First day puasa, MB1&2 masak roast dinner. Semalam dengan hari ni, I buka puasa makan left over roast dinner ittew. Takde nya lauk-lauk penuh meja or kuih-kuih. I'll be at work the whole day tomorrow and the day after...and nampak gayanya, kalau tak McD or Burger King, I am most difinitely akan berbuka memakan biskut bercecahkan kopi.

And I can't wait to go home and beli roti jala kat gerai Stadium Paroi tu.Iskkk....

Selamat Berpuasa kengkawan....

I can't wait to go home soon and beraya macam nak rak.

8 comments:

watachiwa said...

Selamat berpuasa Mak Aji...

pakmat said...

..salam ramadhan dari pakcik..semoga anda berjaya..sukar berpuasa dinegara asing..my sympathies are with u..

edelweiss said...

Selamat Berpuasa... dan selamat balik berpuasa & raya kat paroiii yer cik esah... hah masa tuh nanti ko belasahhhh lah betoi-betoi :)

Take care

Desert Rose said...

Selamat Berpuasa to u too Esah

*Note menyakitkan hati...smlm I buat karipap pusing mavelesssssnye

your fan said...

I love her bergedil. Issh dah lama jugak tak rasa roti jala makcik stadium tu.

Ina said...

Dear Makji,

Selamat berpuasa dan selamat beraya bagai nak rak... hehehe

captlukman said...

Mrasalah aku raya sorang2 kat london**PERLU KERR?????** uwaaaaaaaaaa

Ayda said...

cik esah ... bukan lembu katok...cuma tak zabiha je... tak sembelih cara org islam.... tapi halal...makanan people of the book kan.. halal la.... don't torture yourself dgn cakap2 org yg kata lembu tu katok...
ni I dah clarify dgn org alim kat sini.. yg often times lebih liberal/open minded/logical dr... eeerrr berbanding dgn eerrrr....sapa2 la