About Me

Thursday, August 27, 2009

Update

We (ke aku?) often heard and read about how casual the younger generation treat their their marriage nowadays. The disputes were displayed in the news for us to read.Ada sorang ni...ish, I takkan rasa bersalahnya nak memaki dia dibulan posa ni...ada pergi ditinggal/cerai nya bini dia masa kawan tu memboyot mengandung?! And..ada boleh dia kata kat Tok Kadi (is that the one who judge the Mahkamah Syariah) yang dia 'dah takde hati' dengan bini dia lagi?

Let's decide on what is and what is not valid reason to dissolve marriage...

a) Boleh ke kita rasa nak bercerai sebab..partner kita tak nak share Sky Plus remote control dengan kita?

b) Boleh ke kita rasa secara tetiba dah tak syok dengan bini/laki kita sebab kita dah 'terjatuh' chenta dengan orang lain?

c) Can we just say...ohhh dear, we are moving into different direction, don't want the same thing anymore...

I hate the last bit, although bunyi macamlah intellectual untuk menutup kelemahan diri, but do we not always want the same thing..before marriage?

Having the other person to agree with us, or even share the same sentiment as we do is not always an easy thing.Some people sustain their marriage because they are two opposite person and that seems to work quite well.

Serupalah macam berkawan....kepala akan sentiasa berlain-lain idea, but still stay kawan maybe sebab kita suka berkawan dengan orang tu.

I used to envy people with truckloads of friends...because mine is only handsful.But, looking back...I have severe capacity to maintain and commit.I certainly have different views and I don't do mushy stuff...(do we, Kiah?)

I always blame my father...for my antisocial way, not wanting to admit that I may well contribute to the fact that I am not largely sociable.But in the end, if you have a friend that is kind or sincere enough to keep you as his/her friend despite all your negative shortcomings, so you being the unsociable or antisocial one must not be the excuse of your own behaviour.

The reason of this post...is because I receive emails for marriage advice. Ayoyo...why me lah? I have 2 failed longterm relationships...what more can I say? I always urge people to leave or make an escape when things are no longer safe for you to stay or when all options of reconciliation have been exhausted. I recommend separation...ye lah kan..how to work things out or how to learn to move on kalau laki/bf ada depan mata? It is like dieting with Krispy Cream in your fridge.

And another message I received is requests to be my friend. I have accepted people before. In the end it didn't work out, especially if I am expected to halved their personal baggage, not to mention petty stuff.

Can I put you off by telling you that I am not nice at all? Just because you like what you read will not guarantee you will like what you see.

p/s I tak posa hari ni...iskk.Yesterday..dah le the day before after buka makan Burger King tu, I terlepas sahur and tak makan minum hapabenda lepas tu. Then yesterday adalah samdol mana yang tresspass jalan keretapi, habis semua cancel..so I sampai rumah dekat nak kol 9pm..baru bukak puasa. Minum kopi susu panas. Terus tiduran....sampai kul 4.30am. Weihhh...tapi dengan membuat undang-undang seniri, I pun determine to minum air and buat toast. I thought, okaylah..lewat sikit aje..asal puasa..terima ke tak terima lain cerita lah. Habis je makan..agaknya lepas perut dah terlampau kosong since yesterday...I terus muntah and berpeluh-peluh.

So..kesimpulannya...I have to work today and I need the energy. So one day won't hurt (and sumpah demi Allah, I will ganti..iskkk)

Sekian.

5 comments:

Ina said...

Dear Makji,

I nak mintak maap awal2 sebab I nak meroyan kat sini. Masa balik summer baru ni ada kes yang sama cam yang you cerita ni. A family friend of ours diceraikan masa dia tengah sarat mengandung anak yang ke3! Ke3 tau, bukan satu bukan dua! Kalo dah tau tak suka atau ada makwe lain, ceraikan je masa sebelum ada anak ke, masa anak satu ke?!! Isk, kesian betul minah tu, kisahnya masa tengah nak bersalin, MIL pulak bagi sms cam bunyi celaka! Apa punya orang la... sama je anak beranak! Kesian betul I nengok si isteri tu, kalo I jumpa mamat tu mau I katok kepala dia, atau rosakkan kereta dia ke...apa2 la, bengang giler I, rasa cam nak terajang2 jer jantan camni!

Sorry makji, ni nak mode ustazah pulak...hehehe. Kalo dah sakit, diharuskan berbuka takut memudaratkan diri. waktu winter nanti ganti la balik...heheh. Take care!

Encik Azrin Yang Garang said...

hak hak hak akak, kenapo P/S akak tuh macam dah buleh jadik satu entry lagi?

tapi kan kak kalau poso maso winter kan.. bukan lagi copek lapar ko? den jadik beruang kutuk, eh kutub maso winter lah. ari ari ngunyah perora roshe. sekarang nih menderito nak membuang kelomak kelomak yang bermanja2an di sekeliling pinggang.

eniway akak, selamat berposo dan meneruskan poso dongan tabah.

-Undang Luak Ghombau-

cikgu liza said...

hmm... pernah dgr tak.. anak sungai lagi berubah, inikan pula hati orang.. tapi memang sengal bodoh la kan.. bini tgh preggy terhegeh2 carik org lain pulak.. nampak sgt sangap.. haihhh..

I pun sakit kepala to the max semalam.. tapi syukur tahan jugak smpi time buke.. tak sakit sangat gamaknye.. heee.. neway mak ji.. selamat berkenalan.. ecewahh!!

Hjh Esah Jolie said...

Ina..meroyan adalah amat digalakkan di sini..jantan camtu patut dibakar aje seluar nya...erkk..masa seluar tu tgh dipakai laaa...

Atuk Paduko, winter kan copek golap? pukul tigo dah buleh makan..tapi nampak lah mongak eh kan...sajo lah tunggu winter boku-boku tu..cubolah ganti time autumn ko..

Isk..I ni tak goma ceklat..baik maha baik murah..menyusah an den nak berak yo.

Cikgu, sungai camtu cepat nau contaminated nya kan? Sakit pala pasal kurang air lah tu kan?

Selamat berkenalan to yutu.

captlukman said...

Dulu byk kwn makji, la ni takpalah sikit pun biar yg kita maintain tuh kenal buruk baik n terima lah kita yg atk baik seadanya...dok gituh?