About Me

Friday, August 14, 2009

Perasaannya...Perasan

When I have time, I blog hop. This is not something that I leisurely does...maklumlah, takde masa (and bermain FarmTown tak hengat) but for sure, blog kawan-kawan ketat dan juga blog si chenta hati musti baca hari-hari...(tapi sayang nya chenta hati idok le rajin meng hapdate blog nya..apasal? ohh..shopping handbag ye?)

Ada orang tu blognya cerita pasal apa dia study...isk. Orang tak pandai study cam I ni rasa bangang aje bila baca. There was once siapa ada peringatan that the literature she wrote is not seswai for those who converse English in moderation a.k.a. beginners. Amboi..kalau English dia taraf Adibah Amin takpe lah jugak...ni tak, just enough lah for dia to get by to impress orang yang membaca blognya...

Appropriately, a blog is suppose to be the voices of your heart or head yang tak keluar dek kata-kata. This are the thing that often readers find appealing. Bukannya nak baca cerita macam..ohh...kadangkala dia merasakan orang lain adalah bodoh-bodoh belaka...errr..bidang ituini tidak seswai dengan dirinya...erkkk!

Tak apalah..asalkan dia bahagia. Defensive writers would say..eh..I tak kacau orang pun, kenapa you susah hati pulak baca blog I? Dan saya misti jawab...ermm..betul tu, memang you tak kacau orang..but your writing is in public viewing, so tak banyak sikit you provide opportunity for people to air their view. Terimalah saja dengan hati terbuka. Orang nak kata..kata lah kan?

Ada sorang tu pulak...diarise everything...every single thing she does in her job as a PA. I have an assistant myself, walaupun idok le dia tu di assign untuk menjaga hal ehwal I, but we kind of get the slightest idea what the job required and encompassed. Tapi si akak secretary cum PA ni, hal hal menaip tender pun jadi masalah dunia dia (not to mention...kita yang membaca nya pun rasa nak tido)

To her, the hardest job in the world seems to be revolve around franking machine, window vista office...telephone message pad, organise meeting etc etc..enough to send her to the brink of the world. Helloooooo? Aren't PA suppose to know all her/his BOSS juicy gossips and naughty indiscretions? Kalau ambik mesej, frank surat...type surat, tu semua bukan kerja kerani bertauliah ke? I thought PA's role sometime even greater...as halving the Boss itself, kan? Alaa..kasiklah chance..knowing some Boss yang kedekut, will hire kerani (kuli) cum PA. Tulis dalam blog kenalah cakap jadi PA. Kalau ikut organisation sctructure kan selalunya PA jatuh bawak sikit aje dari BOSS? Or even so...you ingat orang suka ke baca berapa message you ambik untuk your Boss dalam sehari? Come on lah..make it more interesting, like...I suspect my Boss ada pompuan simpanan...haaa..gittew. (jahat kan I?)

Ada sorang ni pulak...kerjaya taknak kalah you...dengarnya (cerita dia lah) macam Creative Director..buat tu, buat ni. Siap cerita apa dia buat kat opis and betapa susahnya dia need to come out with such presentation..yang kita terang-terang dah tahu is peasy in just a click of a mouse aje..yelah..kan ke semua nya kerja software githooo?

The way dia describe kerja dia...satu Malaya tahu dia maybe tahap graphic artist aje...tapi cerita? Macam dialah yang come up with the concept, with the copywriting what not...pastu hidup amat terseksa after all that so called work or 'idea' yang konon nya dah diperah, kena pulak buat proof read?

People take pride in what they do..especially when they do it best. I do too..but my job is never interesting..more than always, rasa menyampah yang tak terhingga. But often blog yang I baca is to write to impress...tak taulah nak impress orang ke or dirinya sendiri. Ada yang sorang ni...habis segala apa yang dia buat dengan orang yang menerima khidmatnya dia cerita dalam blog, and mind you dia tak pulak blog anonymously. Tak ke dia tau kerja dia tu ada confidentiality policy? Well..kalaulah dia professional sebagaimana yang dia war war kan (about dia sendiri) dalam blog nya, he/she might be aware of what should/should not come out in the open.

Tapi agaknya dia perasan dia pro kottt?

Biarlah dia....dan jahatlah saya.

Ta

15 comments:

[danial][ma] said...

hej! HjH.Esah...hahahahaha...you are mean! hehehehe...but kind hearted kannnnnn...;-) happy weekend and a restful one...

Lady Marko said...

Yang awak pi baca blog2 cenggitu buat hapa hajah oii.... cari bahan nak nulis ke? Hik hik hik!

Cik Kiah said...

Mana kau dapat all these blogs? (mana kau dapat masa baca all these blogs yg iyenya..) Email kat aku or sms addnya..nak gak menyibuk.

Manal said...

Wahhhh makji....errr, kasi la clue2 or pembayang kata bog eh silap, blog mana tewww??? nak ler tau....

Tijah said...

tapi best jer baca blog2 begitu makji kan?? sangat menghiburkan hati...

Anonymous said...

share lah makji url nye..sejak piah zadora masuk penjara pasal exposed celah bedah ramai org,hidup ini tiada ceria lagi makji.i need hiburan...

-kak nam

captlukman said...

hahahahaha siol je kan, nak jgk cari blog tuh, meh bergossip b4 bulan puasa....

Iron Butterfly said...

eh siyes kwer piahzadora masuk penjara??? huehue...

Gayah Gebu said...

*tengok kiri kanan*

kenapa i terasa tetiba nih?? hik.

LUKE said...

ada yg saya stuju dgn mak ji ni... tapi nak buek camno.. memasing punya idea menulis.

Den P.A gak, tapi tak rajin tulis pasal kerja harian... tulis pasal perasaan harian tu ada ler... :P

Typhoon Sue said...

hahaha... now dah ada pengganti piah zadora, yay!
i was scanning your lines carefully, making sure it's not me u're talking about (terperasan jap), until I'm satisfied that it isn't. Phew! (But i think i know which blog that is though). Jahat la you! *babab makji*

pakmat said...

..salam, lady..how about this oldster's blog..?

edelweiss said...

hehehehe cik esahhh ...i likeeeeee!!!!!!!!!

Ms Courteney Cock said...

Kan? Bodoh la Hansap pendek hanjeng tu. Terus piah bungkus. Geram aku.

Sarip Dol said...

Selamat berpuasa, Hjh Esah.