About Me

Tuesday, September 29, 2009

Update

Driver Yang Jahat
I got my drivers licence when I was 16....(atas paksaan bapak lah ni) I got both, B2 and D licence.That time, we drivers are so polite. We care about the car, the people in the car with us and people in the other car. We give each others way.My relatives called me a 'London Driver'. It is not a sign of posh at all however referring to my 'lembabness'. I indicated when I overtake and when I make a turning. I religiously follow the speed limit. I give way to other driver yang tersangkut nak keluar simpang. I gave a thank you sign to other driver who a nice to me.I forced my passenger to wear seatbelt.I did everything that was taught by both instructors in Malaysia and in the UK. But here, my relatives gelak at me.I was given a ride, easy for me to move about.I remember certain roads so I was the choosen driver. Everytime I bawak kereta....masa tu jugaklah boleh kira berapa kali I telah mencarut, beristighfar (ye ke ejaan nya ni?) and menunjukkan satu atau dua jari kat driver yang telah sewenang-wenang nya menyakitkan hati I. Mat & Minah motor punya perangai...jangan cakaplah. Macam nak sangat mati kena lenyek bas kan? The other day in the news, the Ketua Polis cakap, orang Malaysia ni kalau hukum bunuh sekali pun....takkan nak nya menukar perangai.Sedap lah dia cakap kan???? Dia kan ada supirnya bawak kulu-kilir? I think, takpayah lah nak hukum bunuh. I think, law atas jalan macam soft sangat. Kalau nak orang takut, buat style UK...langgar ke, accident ke, driving deangerously ke, habis hilang point. Bila point dah hilang...after few times, lesen kena tarik. Tunggulah setahun ke 3 tahun nak dapat baru. Tak cukup dengan ittew, dipersembahkan dengan criminal record so nak dapat kerja baru pun susah. Pastu, kalau driving terlampau dangerous sangat..hah kau, masuk jail. Pastu...improve lah public transport. Every kawasan perumahan or kampung ada bus lalu sampai city centre. Lagi satu...mana perginya traffic polis? Ke ada masa malam-malam bila jalan kosong aje? Iskkk...

Tumpang Lalu
Kadang-kadang bila kita buat sesatu benda tu, kita tak perasan yang kita ni in the way jalan orang lain. Hari ahad that day I pi beli sokabar...sebelum kena layan tu, I pun tercongok lah depan newspapers tu, glance reading. 2,3 kali my personal space kena invade. Bukan masa tu aje, masa I nak beli barang ke, bila I dok kat depan rack, ada jugak tangan-tangan yang terbit dari mana datangnya....invading my airspace.

Eh, tak reti ke nak cakap tumpang lalu? Tak ke kita dengan tak semena nya dah bersentuhan tu? Katanya haram kan pompuan and jantan bersentuh kulit, tapi yang aku tengok jejantan macam takde rasa apa aje 'violating' another woman personal space. Nak kata takde budi bahasa, katanya orang melayu. Selalu sindir kami-kami melayu tak sedar diri dok oversea ni. Bila dalam bus ke, LRT ke, tak ke reti nak cakap excuse me, bila nak lalu tu? Main tolakkkkkk aje kan? Boleh tak lepas ni..you all, kalau rasanya akan terlanggar ke tersentuh orang depan tu, cubalah cakap...Kak, Bang..boleh tepi tak sikit...(p/s, boleh tak Kak dan Bang pakai deodorant yang triple action formula ke bila naik public transport eh?)

Kenapa Saya Misti Membayar Toll
Ehemmmm.....mengapa? Adakah jalan-jalan raya didalam Malaysia ini dibuat diatas tanah Incik Sammy Velly? Bukankah kita suda membaya tax? Bukankah kita memerlukan duit untuk memperbaikpulih benda-benda yang penting like giving people good education ke...apa-apa ke yang bagus untuk physical and emotional? Kalau mahu minta Tol pun, kenapa selang 5 minit ada tol booth? Tak ke paria nama nya tu? Encik Sammy Velly, silalah berchotti selama 20 tawunnn ye? Encik Sammy tak akan kena denda lagi....

Kepada Cik Abang tu yang suka pakai ibu jari kaki.....hmmmm........apalah sangat panjangnya ibu jari tu kan? Apa kata Abang beli aje inflatable girlfriend...apa-apa pun boleh try, and si patung tu pun takkan nya mengomplen Jabatan Agama. Ish..ngok lah!

8 comments:

Manal said...

Errrr...mushkil sikit bab ibu jari kaki ni....ape kisah sebenarnya though ade la infer nak kata orang itu seperti kedaung saja?

TweetyPeak said...

kisah 1 dan 2
jgn tak tahu siap kena ada pengawas jaga barisan nak masuk lrt(tu pun siap tolak, meraba, n pickpocket)but still mcm tu gak. kalau kita ckp tumpang lalu.. siap jeling lagi.

kisah 3
sebab menteri dia samy vellu.. jalan berbelit.. tengok je jalan kat malaysia..

apa pun malaysia bolehland.. tu pun bina kuil sebelah seremban parade well well(sound effect) time org azan.

terpanjang lak komen..hehe

Anonymous said...

..tol kena bayar...
cukai pintu..cukai tanah...cukai pagar umah semua..

makan mekdi kena cukai...
makan kedai mamak kena bayar cukai..

hak free....bohsia jer...
RABA and Blah !!! (touch N GO)

ONE Malaysia !!!

aking said...

mak pemandu yg baik taw, kat UK ari tuh siap masuk BUS LANE lagi kau...camane tuh? konfident tak??**matilahaku**

Anonymous said...

drebar2 kereta dgn motosikal kat malaya mmg ganas kan hehee...laki den mmg tak nak dia drive kereta kat malaya, trauma katanya...anak dgn laki i pun kena gelak bila everytime balik malaya dan jadik passenger at the back seat of the car dia org pakai seat belt...

yatie

Ina said...

Dear Makji,

Kalo you balik Mesia dah nak pengsan nengok our drivers on the road. Meh la datang Sudan...hehehe. Masa mula2 datang tu, siap beristigfar bagai bila kena naik van tu...I yang boleh masuk kalangan driver F1 masa kat Mesia tu pun hanya boleh bertawakkal aje everytime naik kenderaan diorang...hehehe

p/s: Apa cerita guna ibu jari kaki?!!

Hjh Esah Jolie said...

Manal...isk..u tataw ke? I pun vaca kat The Star...hehehe..some huby sexual fetish

TweetyPeak, I'm indifference bab bina-bina rumah agama ni...kat mana-mana pun boleh semayang youuu...kalau niat dah nak semayang kan?

Anon..bohsia free ke?

Aking..klw masuk bus lane tu kira bagussssss lah tu...

Yatie...mak oiii, I berapa kali nak terpitam dlm kereta dah ni.

Ina..kat negara-negara MakPak gagak, jangan cakap lah...buatlah surat wasiat sebelum naik kereta diorang tu.

TweetyPeak said...

yepp.. betul(mcm upin n ipin) hehe.. memana pun boleh sembahyang..