About Me

Tuesday, September 15, 2009

Update

I dah nak balik lusa but I still haven't packed. Begitulah sokmo....I am such a light traveller, more than often, I am usually still at work at 3pm when my flight is at 10pm the same day.

Orang kata...alaaa..you sure dah tak heran travel-travel ni. Ye lah kan..once upon a time, I was flying all the time for a living...duduk atas tanah 10 hari aje dalam sebulan. Adalah sekali tu...bersalin baju pun kat back seat of a taxi...terus boarding flight.....boleh?

Oh of course I am very excited. I haven't seen my family since my last trip. But I am also a nervous traveller. So, as honestly a I can put it here...I would rather exhaust all the energy in my body for now until my flight...so that aku boleh tidur,makan.tidur,makan for the whole 13 hours journey.

I am so convinced that I developed a phobia being in a confine space. And I am so,so convinced that the work that I am doing now messed up my neurological system completely.

I hope MAS ada cerita yang best-best, just in case I takleh tido. I wanted to ask my MO friend to sign me a prescription of a valium so that I boleh tido. My friend cakap...you minum alcohol ajelah,kan ke alcohol senang buat you tido? Ye lah...buatnya tertidur selama-lama nya, apa ke hal nya? Free ride aje kan masuk nurakkka? But we work dalam kelompok NHS, yang semuanya by the book. There is no such thing of buddy system here...kalau sakit gigi, kalau kena tunggu, tunggu lah. I was put on NHS Dental waiting list since last year. I dah managed pun cabut satu and hoping to cabut another after raya ni. Nasib baik ada kenal Dentist. Kalau tak....tahun 2012 olimpik dah habis kot baru Dentist NHS tu fit me in his list.

I think I have upset one of my friend recently. Hiksss...well, dialah yang terasa so, I nak buat macam mana kan? Kang kalau I mintak mahap...I nak mintak mahap nak cakap pasal apa? Pasal I kecik kan ati dia ke? Bila masa pulak? I will then tell her, I raise my opinion...bukannya criticism..so there's nothing personal. So buat apa pulak you nak kecik hati?

This friend of mine, uses her Facebook page to air her views on Malaysia's politics. Okay..one might say, it's her view..let her be lah. So what I did was, I've hidden her post so that takdelah I baca/terbaca bila dia menghupdate status nya.

2 weeks ago was her birthday, so I wish her.Automatically I was redirected to her page. Dah tu..terbaca lah kan. She expressed her view about Malaysia, Malay and other race. It is notably racist in my view and being a Malay with plenty friends from other race and religions, her view is somewhat provocating...to my liking.

Her ideology preference is towards the Islamic party....(heran gak I...sebab masa kat sekolah si makcik ni adalah ciri-ciri bohsia sekolah gittew..cis mulutku) so maybe bila dah tua ni...langsung berhijrah and menyokong Hj Hadi.

Satu yang I tak paham ni...nama pun dah parti kuat agama, tapi carots marots itu macam tak salah aje. Tak cukup dengan carots marots, habis disumpahnya family orang tu. So si my friend ni, teruslah mengutuk si polan yang nak naik bertanding for parti Timbangkilo ni, pi kutuk family dia makan hasil babi (haram) turun temurun, etc etc...yang memang sadis gila lah kita yang membaca ni.

Back to the comment I made to my friend's view on the sensitive issue. I cakap, errr...your view to me is a bit harsh. I doubt Islam is agreeing to badmouthing and slandering. Plus, Malaysia does not belongs to the Malay. Infact, Malay pun orang datang. She bang on Melayu kena tipu...tergadai maruah bangsa what not tanpa provocation from sesiapa.So, I tegur lah...wouldn't be sensible to have a clean view on everything? We moan and moan...but what do we want? Pastu, dia pi cakap..alah...pemimpin2 pergilah bela babi..kayakan orang Cina..bla..bla..bla.

I tegur sikit aje....terus dia cakap...you dah duduk oversea...dah senang lenang...kami melayu di Malaysia yang terus dijajah oleh pemimpin2 tak berhati perut.

Terus I pun cakap...it is not about me being the 'senang lenang' (uishhh..masin lah mulut kau) but mana manners you as a Muslim, nak nak bulan puasa kan? Nak kempen..kempen bersih lah....

Terus dia angin..katanya, I tak tahu apa-apa..I tak dok Malaysia.

Nasib lah kan...susah betul kalau tak leh kena tegur ni.

5 comments:

La Diva said...

itu namanya buta! butakapalahot kata orang kampung i. *larikkkkkkk*

OOD said...

selamat pulang ke tanah air tumpahnyo darah mak maso melahirkan kau..

den ado kek pilah rayo ni. kok den nampak orang posing angkek singlet macam gambar kau ni ah, den togur lah.

baik baik. kau budak baik sebona eh kan?

Anonymous said...

aku agree 100% cik esah....... no way Islam agree dgn acara carot mencarot ni........kan ada hadis kata.... org islam nih..... org islam yg lain...should be free from the harm that can be caused by their tongue...makna nye ko tak maki-maki org islam yg lain.... or their hand your don't undestand.... makna nye ko tolong protect harta menda org islam.. ish...ish tak tahu la aku depa nih...

captlukman said...

aiks cam sorang geng aku dlm pesbok je esah? politikk aje all the time, mak dah letih lh nak pakai tudungm now mak FREE HAIR...so how??**matilah giler**

ladymarko said...

...itu pasal la wa tak suka sembang2 politik...takut terkena ngan si fanatik otak sempit die je yg betul orang lain sumer salah dan bodoh...

x-boyfren wa dulu cenggitu... satu je wa komen yg tak kena ngan aliran die, terus die naik hangin mcm nak gile... camtu nak jadi laki aku? boleh blahh!!

ehh...selamat hari raya ye hajah!