About Me

Saturday, March 29, 2008

Entry Tak Perlu

I was struggling with this post. Mana taknya...dah 3 minggu kerja tak berhenti-henti.But I came back from work feeling so angry today.

The company ada satu unit for Substance Misuse kat NW London nun...area orang tak nak pergi tu.Area ni bolehlah disamakan dengan kilang kicap or botol kicap, dimana kehidupan dipenuhi kegelapan dan takde langsung cahaya-cahaya keimanan or kebenaran.3 hari lepas, this American girl, training as a Behaviour Tutor with us, terus hantar surat mintak tukar ke area-area yang sedikit civilised.Katanya, she came from a different country and macam tak biasalah dengan culture kat Harlesden ni. Aku yang mendengar macam nak muntah.Bukan apa you all, kalau lah si Makcik ni datang dari Singapore ke, Taman Tun ke yang tak biasa dengan unsur-unsur keganasan melampau tu lainlah jugak kan? Ni tak...she came from USA yang pistol boleh dapat seposen 3, lagi nak kata tak biasa dengan rough area.Podahh lah hang!!!

Tapi sebagai supervisor yang prihatin, I tetaplah...kununnya memahami keadaannya.Tapi dalam pada nak jadi understanding, sempat juak lah kamek meng offer opinion yang boleh tahan jugak lah kurang ajar nya.Senang aje you nak pakai technique ni...what we call a reflection technique bagi mengajar orang-orang yang mega selfish for them to listen to themselves, so that they all boleh nampak betapa unreasonable mereka-mereka itu.

I have a colleage that was demoted recently. Because I was asked to take over, I made it very clear to this Makcik that I'm there to work and that's it.But sebagai manusia biasa, dalam pada kerja, ada jugaklah cubaan menyibuk, korek sana korek sini.Like how she is feeling at this moment, apa aje ketidakpuasan hati.Makcik ni punyalah kechiwa diturunkan pangkat although Boss has made it very clear why she was demoted atas-atas sebab non-compliance of segala macam management instruction and operational failure.Makcik ni kata Boss takde hati perut, Boss kejam lah, Boss racist lah..(classic taww..orang hitam kat sini asal kena tegur aje, terus tuduh orang racist, padahal perangai cam puaka)

So I pun tanya...apasal pulak you kata Boss kejam?

I was given the job. I made changes in my life to suit the job.

What changes?

My husband is now working night. I can't do shift work anymore. Boss is taking away my job from me, affecting my money.

But you do know that you are only an acting supervisor.Furthermore you're on probation...knowing very well that if you don't meet the standard, this will be taken away from you.

But I have made plan.

When Boss made you the offer, can you remember what position did she offered you?

ACTING supervisor.

Meaning, you're only acting with no guarantee that you're going to be made permanent. It is a tentative position, right?

Hmmmm

You're only offered the ACTING position.Nothing is for sure.

Setelah berpuluh kali menyebut ACTING tu, barulah muka dia macam kemalu-maluan sikit.Tapi sekejap aje...macam nilah kalau dah tak sedah diri.Reflection technique berkuasa V-Tech pun tak kan jalan.But enough to give you (the reflector) the naughty sensation i.e. dapat menyakitkan hati orang.

So berbaliklah pada pompuan America tadi. Everytime dia merengek-rengek cam budak kecik, terus ku bagi satu das, dalam baik-baik pun.

I repeated what she said one by one.

You feel intimidated when out in the community when the patient, how others look at you and how the patient behave.Read; mental incapacity patient ye.Bukan patient luka kat lutut. Samalah macam Childminder gi komplen kat parents, I tak leh nak jaga anak you lagi..sebab hari ni tadi dia berak dalam seluar.Dei...ada akal tak? Budak kecik memanglah kencing/berak dalam seluar kan...tak nak nak tunggu mak bapak balik baru basuh.Kau yang tukang jaga, kau lah yang basuh...bodoh!!!

You feel that the people in the area is not right and that you want to be transferred to Richmond/Twickenham area and offer a remote service to the patient.So, basically, you are working with the patient but you want everything to suits you rather than them? Is like cakap dengan Boss, I nak jadi Manager, tapi boleh tak I datang kerja pukul 10, pastu balik kul 3 and bila kat office, dok masuk Facebook sokmo? Gila ke tak gila tu?

Duiiii....orang macam ni pun ada.

3 comments:

bini mokhtar said...

i feel u makji. sama la mcm i keje cikgu dulu. ada cikgu yg feeling2 best nak ajar kelas yg pandai2 je. yg kurang pandai tu langsung tanak tgk muka. kita yg muda ni la terkedek2 kena ngajar. nyampahs i!

Anonymous said...

laaaa kalau nak pilih2 tempat kata je kat dia berenti sudah lah, menyusahkan orang je...nak keje buat lah cara nak keje...i pulak yang membara dengar dia punya alasan...apa punya orang daaaa

yatie

captlukman said...

rasa dek non, reflection technique ni mok sokmo bagi kat budak2 yg asyik dok complaint je pasal roster, kerja, crew, management, tapi gaji nak besar, nak mewah complaint sama byk dgn malas...

akan ku praktik kan lagi technique ittteewwwwww