About Me

Tuesday, February 19, 2008

Katakophobia

Minah Rempit and Mak Buyung gladly reminded me of whatever happened to that Cik Abang Tembam? With Kiah being very precise wanting to know apa kesudahannya perchentaan daun pisang ku after episode pegang-pegang tangan kat Guilford ittew...(elehh..bukan nya French kissed Kiah oiii, kalau setakat pegang tangan, tangan sesapa pun aku boleh pegang kan?)

Myself semenjak dua menjak busy menjadik auditor Persatuan Karyawan Malaysia ni...nak cari mana pergi nya duit $200,000.00 tu, jangan kata nak menjejak kasih dgn JT, nak beli panty liner pun tak sempat. Tu belum lagi nak berkempen for Parti Sosialis Rakyat Malaysia Cawangan Paroi nak lawan si Kerry Jamaluddin tu....very busy you.

Okay, Kak Katak came to my workplace today. Well, takde appointment pun dengan I tapi dia gi jumpa Consultant Psychiatrist for her research. She popped by and nasib baik I ada dalam opis.So, we start talking about her last assignment and I told her about me being in two places now, so susah lah nak jumpa jumpa buat appointment. We chat la jugak in between dia menggodek file-file I. It was quick...I almost can't remember the pleasant bit. My last conversation with Kak Katak berbunyi....'You nak I tolong your husband? Tolong apa? The information on our website is very straightforward, I'm sure he can follow'

'Eh tak, dia pandai isi borang ke apa-apa..it is just, my hubby ni pemalu sikit...dia ni tak pandai nak approach orang. It will be easier for him kalau you tolong'. (All this mengonfirm kan lagi suspicion I yang dia ni mega pemalas)

'This is England. You don't need insider to get you a job. A recommendation, yes. I don't know your husband, and I think it is more you that wanted the job rather than him'.

'I tolong dia aje...pasal tu lah I nak you jumpa dia...'

'What exactly you want me to do?'

'Tolong recommend dia'

'I think what you want is for me to get him the job...am I right? I have explained all the procedure, you keep wanting me to help your husband..nak tolong macam mana lagi...apply through the website and our HR will contact him. If he is selected, I can offer him an interview'

'I'm only asking for help...kalau you tak boleh tolong tak ngapa lah...'

I really looked at her for quite a loooooonggggggggg time after she said that. I think she realised that I read her mind and underneath intention plus, her displeasure. I raised my eyebrow, my classic silent indication of I couldn't be bothered/you're just being silly.

There was at least 10 minutes silence after that. She was in my office reading the files and I continue doing what I was doing. I can sensed that she was massively annoyed with me...tak taulah marah kat I pasal mulut I yang celupar ke or marah pasal I tak nak tolong dia.

Ended up she didn't finish what she was meant to be doing and resigned herself early for the day. Our goodbyes was a typical melayu sakit hati ending speech. She blurted out 'It's true what my friends told me...orang Melayu kat London ni sombong, tak nak tolong orang Melayu...semuanya nak jatuhkan orang Melayu aje'.

'Good, you should listen to your friend. I'm sure we all mature enough to see and think for ourselves'.

I betul rasa nak ludah dia but I think, after watching so many football games on Telly and dah tengok cemana buruknya rupa Wayne Rooney meludah mak kahak dia every 15 minutes...eeii, can you imagine all them footballers semua threading on their own spit, I better off swallow my own saliva.

I like to think that is the last of my encounter with Kak Katak...but who knows, she might ring back tomorrow.

Berbalik kepada Cik Abang Tembam itu, atas permintaan Cik Kiah & Manal, I transformed myself into a perigi today and I willingly start looking for my timba by sending the timba a text message. I hantar 'What's up?' (certainly not referring to his anaconda) dan dia balas 2,3 kali....waduhhhhh!!!!

Speak soon.

24 comments:

OOD said...

Ahhhh, bukankah kita malayu almost always take things very personally. Kena marah at work pon can be seen as 'malayu memang suka tengok malayu jatuh'. Sedangkan tak ada cute-nya sesapa pon kalau jatuh.

i say good riddance!

tanya se-sms, jawabnya ber-sms-sms? va-va-va...

Cik Kiah Kidman said...

Kak Katak is so persistent, pas tu org cakap straight tu paham2 je la. If it was me, i would have not tunjuk my face for at least 1 month kut, malu! Ni nak tunjuk tantrum lak like budak2.

Anyway, laki dia tu accompany dia kat sini pesal? Anak tinggal kat kampung, pas tu dok sini bini nak kena carikan kerja...so what is his function there selain dari mengabiskan duit gomen??

I'm touched that you contacted JT to feed us with juicy goss. Make sure the followup mesti lagi panasss! Eh, bukan ke PMT macam you ni pegang tangan is a big deal ke? Atau kut2 you pegang 3rd limb dia ke??? Laarrriiiik!!

bini mokhtar said...

wahhh finally makji carutskan jua si katak ittew! hihi. ala makji, pedulikkan je si katak tu. macam budak2 la sikit2 nak merajuk.. ada ker!

Anonymous said...

Yikes,

whatsup with the kakak katak ke kahak? hahahha. anyways, teruklah cam tu bila orang tak boleh tolong terus label sombong lah apalah.. cuba kalau orang tolong sure berbakul puji kan.. isk..

psstt.. I am now a loyal reader here..

~arena

Dina said...

Huarghh hahahaaaaa (gelak setan)....proud of ya makji....tu aje cara nk ngajor Kak Katak tu....biarlah dia nk kata apa pun, toksah susah hati...

Jen said...

Oh my God, Kak Katak is so thick skin and thick scalp. It makes me think that her husband tak ada self-confident at all NOT ONLY Pemalu atau Pemalas. Ai..buat apa nak susah-susah! Nak kerja tapi "tak pandai nak approach orang" ke apa-apa excuse-nya, then go back home to work & take care of his kids rather then to waste duit Govt. & doing nothing there.

Esah, she's so annoying & it makes your blood boil kan? Anyway, biarlah Kak Katak merajuk k. I hope she doesn’t come back to harass you again tho.

Hjh Esah Jolie said...

Ood, va-va-va...chenta guling-guling atas padang rumput is about to begin..but, ptuihhh, tak koso den. True, everything stays in the heart kan, kan org Melayu ni...if only the one that got stuck in theire heart goes up to their brain as well...bagi thought processed sikit and then pikir la, kenapa org marah, sebab nak bagi jatuh ke? Bosannnn sungguh!!!

Kiah...do you need more of that top shelf mag? Lain mcm aje ni...

BM, sindrome budak2 TKC tak suka kalah kot...(Larikkkkkkkk....ada budak TKC tau kat sini)

Thanks Arena...but welcome to what I may say a load of rubbish...he he he

Dina...amboi..gelak setan ye? Anak dah sihat???

Manal said...

ON JT: Three words tanya, 3 kali dia jawab SMS! uols must be very la the vasssttt preciousnya!

PS: but r u sure its anaconda not ular lidi?

ON Kak Katak: How about makji bagi janji2 manis style melayu. At least kata kat depa: just bawak dia isi borang tu, and then i'll look at it once he's done with it". Haross la bermuka(puaka)poyo ala english. Sweettalk and live and let live.

And bila dia sebok tanya status dia later on, citer la: "Masih dlm proses. Maybe you and him might wanna try find some other vacancy while waiting for any news from us. Inshallah you'll find something interesting enuf to apply for."

People like her, they prefer hypocrisy rather than the bitter truth. Come to think of it, dia hengat makji nih ala2 agent bibik ka apa? go join those 3.80/hour lads then.

captainlukman said...

hahahaha sker makji, sker sgts!!! Ha cam tuh lah kala nak ajarkan. Bagus syabas bette!!. Bosan aku tgk org cam ni, nak cari kerja tapi tak BERANI, suruh bini tak malu plak.habis dia goyang 'batu' kah**ops** zzzzzzeeeettttttt terlaser!. oh kak katak hanya menunjukkan kebodohan dia je. Anyway i like the way u tell her the truth, kalau aku lah kan. Teruk mak kerja kan!!.

alinaw said...

lar, kak katak, kak katak, tak paham bahasa kot,maybe esah kena guna bahasa katak, baru dia paham....ong ong kedek kedek (bunyi macam katak ke)haha

Oh, cepat lar update about JT

Hjh Esah Jolie said...

Jen, not only blood is boiling tau....semua pun panas

Manal,maybe she should approach her other melayu friend, kan ke aku ni suka tengok org jatuh gittew?

Hamboiiii Lokmang, mung nak kerjakan siapa? Katak nya ke or Laki nya...?

Alinaw...amboi, tak nyempat-nyempat nak tau pasal jantan nan sorang tu

Aina said...

Hishhh...manusia cam ni pun ada. Kata belajar tinggi tapi sampai ker oversea, nak kerja minta tolong orang...tak tolong, merajuk...apa laa punyer mentallity. Ni mesti mentallity subsidu..nih...

Lee Novotny said...

Pemalu tapi ada hati nak bekerja kat UK??? Muka tak malu! Hark-tuih!!!!

rasainnnnnnn *matiker mak kekwat?

Anonymous said...

apo kono eh kak katak tu esah oiii?? bermasaelah betul le dia tu...orang dah kata apply through website tu apply je lah, apa yang susah sangat...orang macam ni memang haruslah dibagi jawapan straightforward macam tu esah..lain kali you cakap kat dia, macamana le orang melayu nak maju kalau asik mintak tolong orang je, sendiri mau kerja sendiri apply la! hampeh betul le...

take care esah
Yatie

the ectopy said...

dr hulu mana lah katak ni datang, betul-betul bawah tempurung. dia tak tahu ke, orang lain, walaupon dekat malaysia engineer bagai, bila datang negeri orang, takde la senang senang boleh kerja hebat hebat jua hendaknya bila dekat negeri orang, especially intention berhijrah semata mata nak teman isteri belajar...biasalah kena kerja biasa biasa, asalkan bekerja nak bantu keluarga, nama pun bermastautin kejap. memang malas nak usaha

HatiRiang said...

tumpang lalu....i'm a keen follower now (since end jan this yr)....read all yr entries since 2005,(penat giler!),enjoy 'em very much, i can feel yr sadness, happiness, sakit hati semua cukup! Re katak, no komen, But i know she'll be back soon hehehe!

Hjh Esah Jolie said...

Aina..hahahaha..nama pun scholarship kerajaan kan?

Lee, sometimes, perangai yg cenggini lah left us with no other choice but menambah kekekwatan diri yg sedia ada ni...muahahahahahah...

Yatie...macam cilako kan?

Ectopy,nak senang lah tu...tapi usahanya malas...but I think, misti bininya yg dah tak larat tengok dia membongkang ala-ala 7-11...

Hati Riang..eh, you takde blog ke I nak baca?

Izuan Kunang-Kunang said...

Tu diah...i suka dengan statement 'This is England' tu. Memang mentaliti orang government..asyik nak dibantu, nak tongkat...

yang laki dia satu hal...kalau nak mengorat pompuan, semua malu hilang kan...bila nak mintak kerja, motif kau nak malu-malu anjing?? Dah besar panjang pun (i'm referring to his anaconda leyy??) masih lagi nak tagih simpati orang...hayooo, kau tu ketua keluarga. Kalau ketua macam tu, I believe anak-anak dia pun akan jadi macam tu...

Psycho la si katak ni..

ong ong ong~~

HatiRiang said...

Hjh Esah...sedih, mak mmg takde blog. nanti nak belajaq dgn uolss..... Dah ada nanti mak habaq nah...

Lamanya citer katak nih....bila nak tukar.....

Anonymous said...

Hjh Esah,
Stumbled upon this blog while surfing. Love your blog, love it love it love it!! We all have felt like what you wrote, but you actually wrote it down!

Pasal kak katak - Ingatkan kenapalah you panggil kak katak - until I read further. Are you by chance from MRSM Seremban? That is what we used to call them - katak hijau!

MRSM Senior (Waay before you)

Maya Nizwa said...

Hi, I was blog hopping and your entry ni amatlah sama sekali dgn entry I on the same day cuma posting time jer lain..sumpah tak tiru! ;)

I selalu buat dunno jer kat Melayu mcm tu, tak kuasa lah nak layan.. boleh sakit jiwa!

Hjh Esah Jolie said...

Izuan...tu la kan...anoconda dah besar panjang pun nak malu-malu..shessshhh!!!

Dear MRSM Senior, when I was already eligible to enter MRSM, the Seremban had become just MSM and only doing some pro studies...so, I was sent wayyy up north.

Maya Nizwa, tak apalah...maybe I yang tiru you kan?

HatiRiang said...

Hjh Esah/Maya Nizwa: both blogs interesting, i swear...!Takes lotsa courage to write stuff like that.....luv u ladies, luv all the comments too.....kami typical melayu kampung juga, tp taklah suka pass unwanted remarks hurt other ppl's feelings...My doa uolls hapi there, kalo ada rezki, nak gak jalan2 kat sana leh jumpa, (rasa mcm takkan sampai je, hahaha!)

Maya Nizwa said...

takde saper tiru saper lah..isi lain tapi mesej jer sama..lagipun kita bukan natasha hudson kan? ;)

blog u ni kelakar, best!

btw hatiriang thanks tapi i xleh pergi blog u lah!